Dette er favorittene til Vuelta a España

Stjernespekket felt i Spania.

DE TO STORE: Chris Froome og Nairo Quintana er de to største favorittene til årets Vuelta a España. De ble nummer en og to i fjorårets Tour de France, og kan fort kapre de samme plassene i vueltaen. Foto: Tim de Waele (©TDWSport.com)
DE TO STORE: Chris Froome og Nairo Quintana er de to største favorittene til årets Vuelta a España. De ble nummer en og to i fjorårets Tour de France, og kan fort kapre de samme plassene i vueltaen. Foto: Tim de Waele (©TDWSport.com)Vis mer

(procycling.no): Chris Froome, Alberto Contador, Nairo Quintana og Joaquin Rodriguez er de mest fremtredende profilene i det som av mange omtales som tidenes startfelt i Vuelta a España.

For det er liten tvil om at det er et stjernespekket felt som skal sykle årets siste treukersritt.

Hele åtte tidligere vinnere av Giro d'Italia, Tour de France og Vuelta a España sykler lagtempoen i Jerez på lørdag.

Pallen fra årets giro og de to største favorittene før touren stiller til start. Det kommer til å bli et rotterace over 21 etapper.

Les også: Startfeltet som gir ekspertene vann i munn

Går for utrolig dobbel
Nairo Quintana jakter sin andre Grand Tour-seier, etter at han vant Giro d'Italia tidligere i år.

Colombianeren var overlegen i de italienske fjellene og er nok en gang favoritt til å klatre helt til topps i et treukersritt.

Vinner han igjen, blir han den fjerde rytteren gjennom historien som vinner giroen og vueltaen samme sesong.

I fjellene er det få, om noen, som kan måle krefter med den stilfulle colombianeren. På tempoene taper han riktignok tid til de aller beste, men colombianeren klarer seg overraskende bra når han er i slag.

Siden triumfen i Italia har Quintana tilbrakt mesteparten av tiden i hjemlandet. Det betyr at han gjentar suksessoppskriften fra både fjorårets tour og vårens giro.

Sammenlagtseieren i Vuelta a Burgos viser at 24-åringen er i form. Åtte målganger på toppen av lengre bakker og bare 46,7 tempokilometer taler til Movistar-rytterens fordel, som går for det Vincenzo Nibali akkurat ikke klarte i fjor, nemlig å vinne både giroen og vueltaen.

TILBAKE: Alberto Contador veltet ut av Tour de France, men er tilbake i konkurranse i Vuelta a España. Selv om formen er usikker, regnes spanjolen alltid som en favoritt før et treukersritt. Foto: LIONEL BONAVENTURE (Scanpix/Afp)
TILBAKE: Alberto Contador veltet ut av Tour de France, men er tilbake i konkurranse i Vuelta a España. Selv om formen er usikker, regnes spanjolen alltid som en favoritt før et treukersritt. Foto: LIONEL BONAVENTURE (Scanpix/Afp) Vis mer

Det er store muligheter for at det blir colombiansk jubel når rittet avsluttes 14. september.

Britisk revansje?
Chris Froome kommer til å gjøre det han kan for å stoppe det.

Briten var favoritt og tittelforsvarer før årets Tour de France, men måtte bryte på den femte etappen, etter flere velt og brudd i hånden.

Sky-rytteren har, i likhet med laget, hatt en forferdelig sesong. Nå skal han ta revansje.

Skaden i touren satt han naturlig nok tilbake, men formen burde være nær perfekt før vueltaen.

I toppform er det ingen i verden som er en bedre treukersrytter enn Froome, og det ønsker han å vise i Spania. Han har egenskapene til å kjøre fra alle i fjellene, samtidig som han er bedre enn sine sammenlagtkonkurrenter på tempo.

Alle vet hva Froome er kapabel i jakten på sin første vueltaseier. Forventningene er skyhøye etter årets dårlig sesong, sett med Froome-øyne.

Les også: Slik blir Breens rolle i Vuelta a España

Spanjolenes håp
En annen som fikk årets Tour de France ødelagt, er Alberto Contador. Spanjolen virket endelig til å være tilbake i kjempeslag. Dermed ble det en gedigen nedtur da han veltet ut av rittet på den tiende etappen.

Spanjolen har vunnet vueltaen to ganger tidligere og vil trolig blande seg inn i år også. Skaden han pådro seg i årets tour, så imidlertid lenge ut til å holde spanjolen ute av rittet. Det betyr at formen er høyst usikker.

VANT I FJOR: Chris Horner vant fjorårets vuelta, men stiller ikke til start i år. Det gjør Alejandro Valverde, men han må trolig være hjelperytter for Nairo Quintana. Foto: JAIME REINA (Scanpix/Afp)
VANT I FJOR: Chris Horner vant fjorårets vuelta, men stiller ikke til start i år. Det gjør Alejandro Valverde, men han må trolig være hjelperytter for Nairo Quintana. Foto: JAIME REINA (Scanpix/Afp) Vis mer

Tinkoff-Saxo-stjernen har selv uttalt at han ikke går for sammenlagtseier, men han er en slu rev. Ser Contador en mulighet, kommer han til å gripe den med begge hender.

Det kommer også Joaquin Rodriguez til å gjøre. Spanjolen har vært så nær, så nær i både giroen og vueltaen og har pallplasser fra alle de tre Grand Tourene.

Nå jakter han triumfen som vil sette prikke over i-en på en allerede vanvittig CV.

I bakkene er han blant de fremste i verden, og ingen kan svare når «Purito» setter inn sluttspurten i bratte stigninger. Det har ført til seier i Flèche Wallonne og Il Lombardia, men ingen av de tre største etapperittene.

Spesielt to ting har ødelagt hans muligheter. Hans håpløse tempokjøring har gang på gang sendt han på hodet og ræva ut av seierskampen. På drøyt 40 kilometer tempo taper han fort fire-fem minutter på Chris Froome. Det er vanskelig å ta inn oppover.

Rodriguez har også en tendens til å ha minst én dårlig dag i løpet av de 21 etappene. Det gjorde at han tapte vueltaen i 2012, etter å ha vært den beste klatreren gjennom hele rittet. I år må han unngå den dårlige dagen, som ofte kommer dagen etter en hviledag.

Årets vuelta blir en av de siste mulighetene 35-åringen har til å gå til topps i rittene han har vært med å prege i en årrekke.

Startfeltet i årets vuelta er utrolig sterkt, men både Froome og Contador sykler sitt første ritt siden de brøt touren. Samtidig har Quintana allerede gjennomført, og vunnet, et beintungt treukersritt tidligere i år. Nibali viste i fjor hvor mye det koster.

Det er altså usikkerhetsmomenter i formen til de tre største favorittene. Det kan bety at det er Rodriguez' tur til å endelig lykkes. I tillegg spiller bonussekundene på 10-6-4 til den seiersvante spanjolens fordel.

Selv om fire av verdens beste etapperyttere stiller til start, er det langt fra sikkert at tre av disse bekler pallen etter årets ritt.

VIL GJØRE LIVET SURT FOR KONKURRENTENE: Joaquin Rodriguez har hatt en nærmest ideell oppladning til årets vuelta, i motsetning til sine konkurrenter. I tillegg til en giftig avslutning, kan det være nok til å vinne årets siste Grand Tour. Foto: Tim de Waele (©TDWSport.com)
VIL GJØRE LIVET SURT FOR KONKURRENTENE: Joaquin Rodriguez har hatt en nærmest ideell oppladning til årets vuelta, i motsetning til sine konkurrenter. I tillegg til en giftig avslutning, kan det være nok til å vinne årets siste Grand Tour. Foto: Tim de Waele (©TDWSport.com) Vis mer

Outsiderne
For det er et kobbel av ryttere som ønsker å kjempe om topplasseringene, selv om fjorårsvinner Chris Horner ikke blir å finne på start.

Rigoberto Uran har blitt nummer to i giroen to år på rad, men har aldri lyktes i vueltaen. Nå jakter han suksess også i Spania etter en rolig sommer.

Fabio Aru kom som en kanonkule inn i verdenseliten da han vant én etappe og ble nummer tre sammenlagt i Giro d'Italia. Den unge italieneren er klar for å fly i fjellene nok en gang, men blir nok for lett i kampen mot sykkelsportens største stjerner.

Carlos Betancur har hatt en mildt sagt turbulent sesong, og mistet blant annet årets Tour de France. Nå er colombianeren tilbake, og til tross for han han virket dårlig trent og feit i Vuelta a Burgos, er det farlig å avskrive Ag2r-rytteren som på sitt beste er en nytelse å se på i bakkene. Men det blir nok litt for tungt for 24-åringen.

Thibaut Pinot er fransk sykkelsports store yndling for tiden. I Spania skal han prøve å overgå tredjeplassen fra årets Tour de France. Det kommer til å bli tøft for 24-åringen, men FDJ-rytteren er kapabel til det aller meste på en landeveissykkel om han velger å satse på sammendraget.

Les også: Tour de France-helt syk før vueltaen

Alejandro Valverde er nok tiltenkt en hjelperytterrolle for Quintana, men skulle noe gå galt med den colombianske stjernen, er rutinerte Valverde klar for å steppe inn. Han har en tung Tour de France i beina, men er kapabel til å kjempe om en pallplass og til og med seier om alt klaffer.

Man skal heller ikke avskrive Dan Martin og Wilco Kelderman, som begge jakter gode resultater i sammendraget.

Blant andre sterke klatrere finner vi blant annet Andrew Talansky, Jurgen Van den Broeck, Adam Yates, Johan Esteban Chaves, Warren Barguil, Julian Arredondo og Cadel Evans. I de fleste ritt kunne disse gått for et godt sammenlagtresultat, men de må sannsynligvis nøye seg med å gå for etapper i vueltaen.

For årets Vuelta a España ser et startfelt det sjelden, om noen gang, har sett maken til. Det kommer til å bli et fyrverkeri over 21 dager på de spanske landeveiene.

DRØMMEDUELLEN: Mange ønsket en kamp mellom Chris Froome og Alberto Contador under årets Tour de France, men begge veltet ut av rittet. Nå kan man få se duellen i vueltaen. Foto: LIONEL BONAVENTURE (Scanpix/Afp)
DRØMMEDUELLEN: Mange ønsket en kamp mellom Chris Froome og Alberto Contador under årets Tour de France, men begge veltet ut av rittet. Nå kan man få se duellen i vueltaen. Foto: LIONEL BONAVENTURE (Scanpix/Afp) Vis mer

Denne artikkelen er levert av sykkelnettstedet www.procycling.no.