Dette er Fergusons største forbilder

Det ideelle middagsselskapet.

(Dagbladet.no): Mange har nok kanskje lekt med tankeeksperimenter om hvordan det skulle være å få sine største sportsidoler på besøk. Nå har Alex Ferguson gjort det samme.

Den legendariske fotballtreneren, som har vunnet alt med Manchester United fortalte i et åpenhjertig intervju med dag den engelske avisa The Daily Telegraph om sine største forbilder.

Muhammed Ali

– Nummer én er Muhammed Ali. Han er den største idrettsutøveren gjennom tidene, uten tvil. Ikke bare på grunn av sine ferdigheter som bokser, men for hans motstand mot Vietnamkrigen. Han satt et fantastisk eksempel for alle. Folk sa han var antiamerikansk, det var han ikke. Han var antikrig, og det var en flott melding til verden.

Ferguson, som forteller at han så legendariske Rumble In The Jungle på kinolerretet i Glasgow, sier det var stort å selv få møte legenden.

- Jeg møtte ham selv en gang, og selv om han da var kraftig rammet av Parkinsons, var det en stor opplevelse. Han hadde en aura om seg, som en nesten kunne berøre. En fantastisk personlighet og hvis du vil vite hva psykologi betyr i sport, er det bare å se på

Ali, for han var en mester før andre så mye som hadde tenkt på det.

Jock Stein

Dette er Fergusons største forbilder

Unitedsjefens andre middagsgjest ville vært en landsmann. Jock Stein trente Celtic til seier i Serievinnercupen, og var også sjef på Skottlands landslag da Ferguson var assistent før VM i 1986.

– Han var så langt forut for sin tid at det nesten ikke er sant. Han vant europacupen med elleve mann som alle var født innenfor en tremils radius av stadion. Han ville hatt all rett til å snakke om seg selv, men det var ikke Jocks stil.

Ferguson, som selv er kjent for å ha god kontroll på så vel presse som egne spillere også utenfor banen, sier Stein var en mester.

– Jock hadde et større nettverk av spioner enn CIA og KGB til sammen. Han viste alt.

Denis Law

Tredjeplassen rundt Fergusons bord, er hans store idol på fotballbanen. Selv om Denis Law, som først og fremst er kjent for sin tid i Manchester United, bare var snaue to år eldre, sier sir Alex at han så opp til spissen.

– Han spilte i England og jeg i Skottland, men hver gang han løp ut på Hampden i den blå drakta, var han et idol for meg.

Emil Zatopek

ALEX FERGUSON: Også legender har helter. Manchester Uniteds trener Alex Ferguson utnevner Muhammed Ali, Jock Stein, Denis Law og Emil Zatopek til sin drømmemiddag. Foto: SCANPIX
ALEX FERGUSON: Også legender har helter. Manchester Uniteds trener Alex Ferguson utnevner Muhammed Ali, Jock Stein, Denis Law og Emil Zatopek til sin drømmemiddag. Foto: SCANPIX Vis mer

Og den fjerde?

– Kanskje er det Tiden jeg ble født inn I, men jeg har alltid beundret boksere. Folk som Suger Ray Robinson, Rocky Graziano, Roberto Duran, tøffe, tøffe kjempende menn som kom ut av gettoen.

- Men mannen jeg går for, fordi han formet så godt som enhver del av treningen i friidretten, er Emil Zatopek, med sine fem OL-gull. Intervalltreninga han startet med langt tilbake på femtitallet har hatt innflytelse på alle. Det ville vært fascinerende å sitte ned men ham, og finne ut når og hvorfor han fikk en idé som ikke bare forandret friidrett, men alle andre idretter også.

• DISKUTER: Hvem er dine fire middagsgjester?

EMIL ZATOPEK: Vant fem OL-gull, og revolusjonerte måten idrettsfolk trener på i alle idretter.
MUHAMMED ALI:Bokseren regnes som tidenes største. Ferguson mener han er den største uansett idrett.
DENIS LAW: Var en legende for Manchester United, og Alex Fergusons store idol som spiller. Spissen er forøvrig også grunnen til at Dennis Bergkamp ble hetende nettopp Dennis.