Du leser nå Dagbladet Pluss

Dette er Ferraris store framtidshåp

Bare 21 år gammel har Charles Leclerc opplevd flere personlige tragedier. Likevel har monegaskeren en lysende framtid i Formel 1.

BLANDETE FØLELSER: En preget Charles Leclerc tok sin første Formel 1-seier, samme helg som vennen Anthoine Hubert døde i en voldsom krasj på samme bane. Foto: NTB Scanpix
BLANDETE FØLELSER: En preget Charles Leclerc tok sin første Formel 1-seier, samme helg som vennen Anthoine Hubert døde i en voldsom krasj på samme bane. Foto: NTB ScanpixVis mer

Det ble en helg av en helt spesiell karakter for Ferraris nye superstjerne Charles Leclerc på Spa-banen i Belgia denne helga.

Endelig kunne den 21 år gamle racerbilføreren fra Monaco juble for sin første seier på det øverste nivået innen racing. Leclerc var best gjennom hele helga og kunne juble fortjent for seieren.

Likevel var det vanskelig for Leclerc å slippe jubelen løs. Hele racinghelgen var nemlig preget av døden til hans venn, Formel 2-sjåføren Anthoine Hubert, som døde da bilen hans ble truffet fra siden av Juan Manuel Correas Sauber i omkring 260 kilometer i timen.

- På en side har jeg nå fått oppfylt en drøm jeg har hatt siden barndommen, men på den andre siden har det vært en meget vanskelig helg siden krasjen, sa Leclerc til pressen etter løpet søndag.

- Vi mistet først og fremst en venn, jeg ønsker å dedikere min første seier til ham. I mitt aller første løp, kjørte vi sammen. Det er synd hva som skjedde i går, jeg klarer ikke å nyte seieren min fullt ut, forklarte Leclerc videre.

Barndomsvenner

Leclerc og Hubert hadde kjørt mot hverandre siden de først begynte i go-kart som sjuåringer. De var gode venner og delte en ambisjon om å komme seg til Formel 1. Leclerc hadde allerede oppnådd målet, mens Hubert var på god vei med sammenlagtseier i Formel 3 og imponerende resultater og et par seire i årets Formel 2-sesong.

- Siden jeg var et barn har jeg sett opp til Formel 1 og drømt om å kjøre Formel 1. Dette er en god dag, men samtidig med Anthoines død går tankene mine tilbake til 2005. Mitt første løp, det var ham, Esteban [Ocon], Pierre [Gasly] og meg selv. Vi var fire gutter som drømte om Formel 1. Vi vokste opp sammen med karting i mange, mange år og å miste ham i går var et stort sjokk for meg og alle innenfor motorsport. Det var en veldig trist dag, sier Leclerc til The Guardian.

Da Leclerc steg ut av bilen etter at seieren var fikset strakk han armene i været og pekte mot skyene, som en hyllest til Hubert.

PEKTE MOT SKYENE: Etter at seieren var et faktum steg Leclerc ut av bilen og pekte mot himmelen. Foto: XPB/Press Association Images/NTB scanpix
PEKTE MOT SKYENE: Etter at seieren var et faktum steg Leclerc ut av bilen og pekte mot himmelen. Foto: XPB/Press Association Images/NTB scanpix Vis mer

Forfulgt av tragedier

Seieren føltes som det naturlige resultatet etter en helg hvor Leclerc hadde vært raskest både på trening, i kvalifisering og løpet, og særlig etter den tunge tragedien som hadde preget hele miljøet dagen før.

For Leclerc har vært gjennom flere tragiske hendelser allerede i sitt 21 år lange liv. Hans gudfar, Jules Bianchi, var også en lovende Formel 1-fører, men i 2015 døde han, bare 25 år gammel.

Bianchi krasjet stygt under Japan Grand Prix i 2014, og etter ni måneder i koma, tok livet hans slutt, så altfor tidlig. Leclerc lovet å ta opp arven etter Bianchi og jaget drømmen om Formel 1-suksess for dem begge.

I 2017, da Leclerc for første gang kjørte på det nest øverste nivået i Formel 2, døde så faren brått, bare tre dager før et løp i Baku. Leclerc lot ikke sorgen stoppe ham den gangen heller, og vant også hovedløpet der.

Ut fra alle tragediene hadde en fører med et voldsomt talent blitt en mann som takler det mentale presset svært godt. Til tross for farens tragiske bortgang, tok Leclerc sammenlagtseieren i Formel 2 på aller første forsøk.

- Det har vært øyeblikk hvor jeg har ønsket at alt dette aldri skjedde, men det har fått meg til å gro som sjåfør og hjulpet meg. Det var to vanvittige tøffe øyeblikk i livet mitt som har gjort meg sterkere som person og sjåfør. Mentalt er jeg sterkere enn før, har Leclerc sagt tidligere i år.

Også i Norge er det unge førere som drømmer om en framtid i Formel 1. En av de mest lovende er Dennis Hauger.

Vis mer

Neste Ferrari-mester?

I fjor ble gutten fra Monaco hentet opp til Formel 1 av Ferraris samarbeidspartner Sauber, og etter en overbevisende sesong der ble han tidenes nest yngste Ferrari-fører denne sesongen.

Seieren på Spa gjør Leclerc til tidenes yngste vinner for Ferrari, kanskje den aller mest eksklusive bilfabrikanten innenfor motorsport.

Over sesongen har han gradvis begynt å prestere bedre enn Sebastien Vettel, tyskeren med fire verdensmestertitler og som har vært det italienske lagets stjerne og sammenlagthåp i flere år.

Laget har ikke vunnet sammenlagt i Formel 1, siden Kimi Räikkonen i 2007. Nå tror flere og flere at Leclerc kan være mannen som endelig kan avslutte titteltørken.

- Han kjører så bra denne sesongen. Jeg tror denne seieren vil være et viktig gjennombrudd for ham mentalt. Å få den første seieren undet beltet gir deg så mye selvtillit som fører, så han kommer til å ta et steg. Han er virkelig på og er så god i den bilen, roser tidligere verdensmester Nico Rosberg på sin videoblogg.

Sammenlagtseieren i år kommer dog for tidlig, som i de foregående årene er Mercedes og Lewis Hamilton i en egen klasse, men engelskmannen er også full av lovord om Leclerc.

- Resultatene hans taler for seg selv. Han har vært uheldig i enkelt løp, han kunne fort ha vunnet tre løp allerede. Det er mye storhet i vente fra ham og jeg gleder meg til å se ham vokse og kjøre mot ham, lød konklusjonen fra Hamilton etter Spa, hvor han måtte se seg slått.

Hamiltons sjef i Mercedes er ennå tydeligere.

- I Leclerc ser vi en kommende verdensmester i utvikling. Han har en god personlighet. Han er en ydmyk, ung mann og kjører veldig fort. Kombinasjonen av fart, personlighet og ha kontroll på temperamentet begge veier er veldig gode ingredienser, sier teamdirektør Toto Wulff til formula1.com.

Selv er også Leclerc soleklar på at det er det langsiktige målet, og at han er klar for å kjempe om VM-tittelen.

- Jeg følger jeg er klar for å kjempe om VM-titler, jeg har bilen og teamet til det. Selvfølgelig er vi nødt til å jobbe hardt, for vi sliter litt i sammenligning med Mercedes, men for min del, selv om jeg har litt å lære, føler jeg meg klar.

Denne helga er det klart for Ferraris hjemmeløp i Italian Grand Prix på Monza-banen. Etter seieren forrige helg, og hvordan racerbilen til Ferrari har en fordel på raske baner er Leclerc også favoritt på Monza.

Der vil han bli tatt i mot som en folkehelt uten like av den lidenskapelige Ferrari-fansen.

- I fjor var det å komme til Monza en av de beste øyeblikkene i livet mitt. Støtten jeg fikk ennå jeg ikke var Ferrari-fører var ikke til å tro, så jeg kan ikke forestille meg hva det blir nå, sier Leclerc til Autosport.