Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Sport

Mer
Min side Logg ut

IOC nekter å la coronaviruset stoppe sommer-OL

Dette er galskap

IOC vil ha OL uansett global viruskrise. Og norske idrettsledere danser på befaling fra Ringenes Herrer.

EN VERDEN I FRYKT: Tokyo har foreløpig sluppet ganske lett unna coronaviruset, og vil med hjelp av IOC arrangere OL i juli. Det kan ikke skje midt i denne globale krisa. Det er håpløst at norske idrettsledere fortsatt lar OL-håpene våre trene organisert som om ingen ting har skjedd i stedet for å kreve at sommer-OL umiddelbart stoppes. FOTO: AFP/ Mladen Antonov
EN VERDEN I FRYKT: Tokyo har foreløpig sluppet ganske lett unna coronaviruset, og vil med hjelp av IOC arrangere OL i juli. Det kan ikke skje midt i denne globale krisa. Det er håpløst at norske idrettsledere fortsatt lar OL-håpene våre trene organisert som om ingen ting har skjedd i stedet for å kreve at sommer-OL umiddelbart stoppes. FOTO: AFP/ Mladen Antonov Vis mer

NÅR sjefene i den internasjonale olympiske komite (IOC) nå nekter å stoppe sommer-OL, er det visst ingen i norsk idrett som tør å si fra om galskapen.

I stedet danser toppledelsen i Norges Idrettsforbund etter OL-sjefenes pipe. Det er pinlig for en folkebevegelse som før har satt sin ære i å si det som det er om dette olympiske narrespillet.

Samtidig ødelegger leflingen med IOC for oss selv. I to kommentarer de siste dagene har Dagbladet vist hvilke fordeler norsk idrett plutselig har gitt eliten som har sjansen til å vinne medaljer for Norge i Tokyo. Når IOC krever det, er medaljer viktigere for toppledelsen i Norges Idrettsforbund enn solidariteten med resten av det norske samfunnet.

Og om mulig verre:

  • Ikke en eneste av de norske topplederne våger å fortelle at vi nå må glemme hele sommer-OL.

Fordi vi må prioritere viktigere ting.

TOPPIDRETTSSJEF Tore Øvrebø sier bare at vi må ha «to tanker i hodet samtidig». Det er en frase som i det minste betinger at disse tankene har nogenlunde samme verdi.

Idrettens lekeverden vil aldri tåle sammenligning med virkeligheten. Sånn er det vanligvis urettferdig å sette hvilket som helst OL opp mot verdens elendighet.

Likevel; et dødsvirus i global spredning målt opp mot et mulig norsk OL-gull i roing........

Blir ikke det i overkant kleint?

NEI, sier altså toppene i norsk idrett. De har tenkt på de mulige medaljevinnerne sine helt siden idrettspresident Berit Kjøll for en snau uke siden forsikret idrettens to millioner medlemmer at «liv og helse trumfer alt», og samtidig fortjenestesfullt stengte all organisert trening i Norge.

Allerede da trente dessverre de aller beste videre på Toppidrettssenteret som om ingen ting hadde hendt. Bortsett fra at de fikk litt mindre smittefare fordi alle andre idrettsutøvere ble kastet ut.

Så gikk alvoret opp for Olympiatoppen. Også den olympiske idretten ble stengt i solidaritet med et Norge i krise. Helt til IOC-president Thomas Bach tirsdag denne uka ba all verdens mulige OL-stjerner om å trene videre.

Da åpnet Olympiatoppen igjen lokalene for 25 norske medaljevinnere.

TOPPIDRETTSSJEF Tore Øvrebø grunngir dette skuffende tillitsbruddet mot resten av det norske samfunnet nettopp med IOC sin motstand mot å stoppe OL.

Mens politiet nå jager vekk unge som spiller på de tomme kunstgressbanene, har toppidretten skaffet seg helseattest for at de kan få trene videre bak stengte dører på Olympiatoppen.

Den moralske attesten blir det verre med.

For når ble de etiske rådene til IOC-styret viktigere enn den solidariteten som det norske samfunnet ber om i en krisetid?

DENNE leflingen med IOC skjer til og med i et år der norsk idrett ennå ikke har våget å ta en åpen, prinsipiell diskusjon om hva som skjedde i forkant av presidentvalget i idrettsforbundet i fjor vår. IOCs representant i Norge var jo i hemmelighet med i den PR-gruppa som jobbet fram Berit Kjøll som ny idrettspresident.

Jeg tror såvisst ikke at den uheldige sammenblandingen av roller gjør at IOC nå har overtatt kontrollen av norsk idrett. Men slikt skjult spill svekker idretten i en tid der den mer enn noen gang må stå opp for sine grunnleggende verdier:.

  • For eksempel ved direkte å si at Norge uansett hva som skjer med sommer-OL i juli, dropper hele greia.

Rett og slett fordi denne leken nå er for liten. Og midt i en global krise blir mer urettferdig enn noen gang.

IOC har visstnok også to tanker i hodet samtidig. Begrunnelsen for å tviholde på OL-start fredag 24.juli er at IOC både vil bekjempe viruset og passe på seg selv. Eller hensynet til «utøvernes og den olympiske idrettens interesser» som det litt penere heter i vedtaket tirsdag.

Denne begrunnelsen holder ikke. Store deler av verden er bare såvidt i gang med kampen mot coronaviruset. Om store deler av Asia kan bli klare, er Afrika sjanseløse. Sannsynligvis også Europa og Nord-og Sør-Amerika.

VED å friste tusenvis av OL-utøvere til å trene videre som om ingen ting har hendt, skaper IOC midt i dette kaoset en helsemessig risiko for den gruppen de sier de skal passe på.

Hele 43 prosent av de 11 000 deltakerne har ennå ikke kvalifisert seg. Det må i tilfelle skje i en verden der grensene er stengt. IOCs egen utøverkomite raser mot tanken om å la lekene gå som planlagt. Den beskylder IOC for å la utøverne ta risikoen.

OG det er mer trøbbel i vente:

  • Den globale kampen mot viruset gjør at dette i praksis blir et OL uten dopingkontroll i de siste avgjørende månedene inn til lekene.

Muligens er IOC-toppene ikke bekymret for at antidopingarbeidet nå blir tilnærmet lagt ned fram til OL-start. De har historisk hatt alt for stor toleranse for juks. Men omdømmet vil de nok passe på.

Det er levebrødet.

ber land etter land om at OL blir utsatt. I dag krever Spania handling etter at den canadiske hockeystjernen Hayley Wickenheiser er blitt frontfigur for at IOC må ta til vettet.

Hun er også IOC-medlem. Det norske IOC-medlemmet Kristin Kloster Aasen sitter samtidig i styret i Norges Idrettsforbund. Det er slik vi har organisert denne folkebevegelsen for å sikre at eliteidretten vår alltid er folkestyrt.

Det meste ligger altså til rette for at Idrettsstyret kan ta ansvar. At de forteller at Norge denne gangen dropper sommer-OL fordi vi dessverre holder på med noe annet..

Jeg tror resten av verden vil forstå oss bedre enn noen gang.

Hele Norges coronakart