- Dette er grunnen til at vi begynte med sprint

Inge Bråten om Northugs klinsj med Di Centa.

(Dagbladet.no): Petter Northug viste hva som bor i ham da han vant fredagens sprint i Asiago. Men det var disputten med Georgio Di Centa alle ville snakke om etterpå.

I semifinalen reagerte italieneren med raseri, etter at Northug hadde sperret ham inne med en frekk manøver midt i løpet. Etter målgang oppsøkte han nordmannen, overøste ham med kjeft og ga ham en dytt i brystkassa.

Northug svarte med samme mynt - og til slutt måtte Tor Arne Hetland gå imellom kamphanene.

På NRK var ekspertkommentator Torgeir Bjørn oppgitt, og hevdet at slike episoder skjemmet langrennssporten.

Frikjenner Northug

Fjorårets sjef for det svenske langrennslaget, Inge Bråten, jobber for Eurosport under Tour de Ski. Han mener klinsjen mellom Northug og Di Centa representerte akkurat det FIS håpet på da de begynte med sprint: Temperatur, konflikt og dramatikk.

- Det er derfor vi begynte med sprint, for at vi skulle få sånne fighter. Knall og fall, temperament og kjeftbruk, episoder som publikum husker. I dag var det Di Centa som hisset opp, Northug svarte slik han skulle, sier Bråten til Dagbladet.no.

Han mener Northugs manøver i semifinalen var godt innenfor det tillatte, noe italienerene tydeligvis også må ha innsett, ettersom de ikke la inn protest på nordmannen etter løpet.

KRANGLET OG DYTTET: Det er sjelden du ser langrennsløpere knuffe på hverandre etter målgang, men det skjedde etter fredagens sprintsemifinale i Tour de Ski. Petter Northug og Georgio Di Centa måtte til slutt skilles av Tor Arne Hetland. Foto: SCANPIX
KRANGLET OG DYTTET: Det er sjelden du ser langrennsløpere knuffe på hverandre etter målgang, men det skjedde etter fredagens sprintsemifinale i Tour de Ski. Petter Northug og Georgio Di Centa måtte til slutt skilles av Tor Arne Hetland. Foto: SCANPIX Vis mer

- Det var Di Centa som var rasende, hadde det ikke vært for han, ville ikke Northug reagert. Den intense kampen som oppsto er sånt som skjer, og som vi vil se mer av. Når man har puls på 190 er det fort gjort. For Di Centa var det viktig å få flest mulig bonussekunder, for det er ikke bare vinneren av Tour de Ski som får penger, det får de 10 første. Northug gjorde ikke noe ureglementert, sier Bråten.

Var i mange fighter med nordmenn

Som landslagssjef for Sverige var Bråten stadig involvert i munnhuggeri mellom den svenske og norske leiren. Thobias Fredriksson betegnet Northug som «helt vill», Northug betegnet Fredriksson som «en feit skiløper», og slik fortsatte det gjennom hele vinteren.

Selv fikk Bråten så ørene flagret da han uttalte at det var «forbannet synd at enda en nordmann ødelegger», etter at Simen Østensen hadde ødelagt for svenske Emil Jönsson.

I dag er han mer diplomatisk.

- Som leder for det svenske landslaget i et par år, har jeg hatt mange fighter med nordmenn og andre. Noen ganger har vi vært årsaken, andre ganger konkurrentene. Dette jevner seg ut, og det er ikke noen som er bedre eller verre enn noen andre.

- Har Northug fått et slags bøllestempel i sprint?

- Nei, Di Centa hadde nok reagert på samme måte uansett. Northug har hatt noen episoder, men han er absolutt ikke verre enn noen andre. Det største i fjor var vel da han syntes Fredriksson var en smule rund rundt midjen. Ingen liker å høre det, selv om Thobias nok var det til tider i fjor, humrer Bråten.

- Dette er grunnen til at vi begynte med sprint

Underholdes av Northug

Petter «Barneskirenn» Northug serverte selvsagt noen gullkort til pressefolkene etter fredagens seier også.

- Han snakket så dårlig engelsk at jeg ikke skjønte hva han sa. Det så ut til at han skulle kysse meg, så jeg tenkte jeg måtte holde avstanden. Jeg klarte heldigvis å beherske meg, sa han ifølge VG Nett.

Inge Bråten synes kommentarene er underholdende.

- Northug er en artig kar, og sier det han mener. Det må det være takhøyde for. Han er absolutt et friskt pust, som vi trenger flere av, fastslår Bråten.

- Dette er grunnen til at vi begynte med sprint
- Dette er grunnen til at vi begynte med sprint
<B>LOT SEG IKKE HERSE MED:</B> Georgio Di Centa fikk tilbake med samme mynt da han yppet seg mot Northug.
<B>KOM IKKE HER:</B> Petter Northug setter en advarende finger i brystet på Di Centa.
<B>ROSER NORTHUG:</B> Inge Bråten mener Petter Northug var i sin fulle rett til å ta igjen med Di Centa, og kaller nordmannen et friskt pust i langrennssporten.
<B>SEIRET TIL SLUTT:</B> Petter Northug sørget for Norges første herreseier i Tour de Ski.