TILBAKE PÅ U21: Håvard Nordtveit er tilbake på U21-landslaget for første gang på elleve måneder når Norge møter Frankrike til EM-playoff på Marienlyst i morgen. Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB Scanpix
TILBAKE PÅ U21: Håvard Nordtveit er tilbake på U21-landslaget for første gang på elleve måneder når Norge møter Frankrike til EM-playoff på Marienlyst i morgen. Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB ScanpixVis mer

- Dette er hans gjeng, hans generasjon, hans kompiser

«Perry» jubler over Nordtveits gjeninntreden i U21-troppen.

DRAMMEN (Dagbladet): I likhet med seniorene har ikke Norge vært representert i et i et internasjonalt sluttspill på U21-nivå på altfor mange år.

Sommeren 1998 var sist gang. Da gikk Nils Johan Sembs gutter hele veien til EM-semifinale mot Spania, og avsluttet ved å slå Nederland 2-0 i bronsefinalen etter to scoringer av en ung Steffen Iversen.

14 år seinere har Per Joar Hansen en reell mulighet til å lede sine elever tilbake til det gode selskap med en av de mest spennende generasjonene av fotballspillere Norge har fostret på mange år, men laget må snu et fransk ettmålsforsprang på Marienlyst i morgen kveld dersom de skal kunne bestille billetter til Israel i juni 2013 som annet enn turister.

Mistanke Da hjelper det at laget forsterkes med en gammel kjenning, som det siste året har etablert seg som et opplagt førstevalg som midtbaneanker på A-landslaget.

Håvard Nordtveits gule kort mot Sveits på fredag gjør at han ikke er tilgjengelig for «Drillo» mot Kypros i morgen. I stedet får «Perry» glede av ham for første gang på elleve måneder. Søndag kom klarsignalet fra Uefa, og dermed kunne Mönchengladbach-spilleren reise til Drammen for å slutte seg til en gjeng han kjenner godt fra før.

- Vi hadde en mistanke om at det kunne skje. Vi følger med, vet du. Vi sjekket alle muligheter, og da det var klart fra Uefa at han kunne spille her, var vi ikke tvil om det, så vi forberedte ham på det, sier Hansen.

Autoritet Landslagstreneren mener Nordtveit tilfører mannskapet opp til flere nye dimensjoner:

- Vi får en spiller som spiller i den rollen med stor autoritet, vi får mer fysikk inn i laget, vi får mer duellkraft på dødball, og vi får en vanvittig fin pasningsfot. Han har ro med ball og evnen til å vende spillet.

Han vil imidlertid ikke være med på at laget manglet en midtbanesjef i Nordtveits fravær, og skryter av Strømsgodset-kometen Stefan Johansen, som startet i den sentrale midtbanerollen sist, men som må vike plass i morgen.

- Mangler og mangler (en midtbanesjef)... Det som imponerer med laget er at dem som kommer inn og har tatt opp hansken og fylt rollen på sin måte veldig bra. Vi hadde Stefan Johansen i den rollen i Frankrike. Han gikk inn og løste den veldig bra. All ære til ham for det, men det er nå en gang sånn at Håvards rutine kan bli gull verdt i morgen, sier Hansen.

Trigger Nordtveit hadde etter all sannsynlighet vært å finne i Egil Olsens førsteellever mot Kypros i morgen, og har ikke fått lange tida på å omstille seg, men Hansen er trygg på at han er klar for oppgaven som venter i Frankrike.

- Det har jeg snakket med ham om. Dersom han skulle komme hit var han veldig innstilt på å bidra. Det er jo hans gjeng dette her, hans generasjon, hans kompiser. Han har jo spilt sammen med disse spillerne på landslaget siden han var 15-16 år, så det å få være med gutta i en avgjørende playoffkamp tror jeg faktisk trigger ham veldig, sier Perry til Dagbladet.

Det forsikret også Nordtveit Dagbladet om at han er tidligere i dag:

- Det er et sluttspill det er snakk om. Det hadde vært stort for norsk fotball, så jeg drar til Drammen for å vinne - ikke for å hvile, sa Nordtveit til Dagbladet.

Han er også godt innsatt i kampplanen som forhåpentligvis skal ta U21-landslaget til EM-sluttspillet i Israel.

- Han har gått igjennom bildene fra Frankrike-kampen med oss i dag, og vet hva han møter og hvordan vi tenker i forhold til denne hjemmekampen. Som for gutta her, hjelper det ikke i forkant bare å se bilder. Det gir et visst innblikk, men du må møte dem. Nå har han sett bilder, så er kampen i morgen, og da er det spill-motspill som avgjør hvor mye han kommer til sin rett, sier landslagstrener Hansen.

PS! Førstevalget på keeperplass, Starts Arild Østbø, sliter med lyskeproblemer, og blir trolig ikke klar i tide til morgendagens kamp. Dermed går trolig Hødd-målvakt Ørjan Håskjold Nyland inn mellom stengene og skal stoppe franske stjerner.