URBAN OPPKJØRING: Her trener Robel Teklemariam (34) i gatene i Etiopias hovedstad onsdag 3. februar - ni dager før OL i Vancouver. En litt annerledes precamp enn Northug & co. Foto: Irada Humbatova, Reuters/Scanpix
URBAN OPPKJØRING: Her trener Robel Teklemariam (34) i gatene i Etiopias hovedstad onsdag 3. februar - ni dager før OL i Vancouver. En litt annerledes precamp enn Northug & co. Foto: Irada Humbatova, Reuters/ScanpixVis mer

Dette er hele Etiopias skilandslag

Men Robel (34) har større OL-erfaring enn Petter Northug.

|||

Når Petter Northug ramser opp sine hardeste konkurrenter, er Etiopias Robel Teklemariam neppe det første navnet som dukker opp.

Men faktum er at 35-åringen stiller i langrennsløypene i Whistler. Skiinstruktøren med de karakteristiske rastaflettene og de snertne solbrillene har ladet opp på rulleski i Etiopias hovedstad Addis Abeba den siste uka.

Han slipper å bry hjernen med dilemmaet rubbeski versus klister.

I Torino-OL fikk han en 84.-plass. I Canada vil han gjøre det bedre.

- Mitt viktigste mål er å få Etiopia mer involvert i skiidretten. Det aller beste ville ha vært at jeg ikke klarte å kvalifisere meg til neste OL fordi det har kommet opp en som bedre enn meg, sier Teklemariam.

Gikk på skiskoleDa han var åtte ble moren hans ansatt i FN og utstasjonert i New York. Uten å kunne ett eneste ord engelsk ble han plassert på en internatskole, og der var det skiidrett det handlet om.

- Jeg fikk et lite kultursjokk. Langrenn var en stor del av livet på skolen, så jeg hadde ikke noe valg. Jeg måtte henge meg på.

Det ble raskt klart at han hadde både evner og talent, og noen år senere var det en medelev som satte ham på tanken på OL-deltakelse.

- Det satte seg i hodet. Da jeg så at kenyanerne var med under OL i Nagano, begynte jeg å ta det seriøst.

Trener i gateneFor fire år siden flyttet han tilbake til hjemlandet. Selv om han delvis jobber som skiinstruktør rundt omkring i verden, må han trene på hjemmebane i tillegg. Etiopias mange fjell gir ham også anledning til å trene i høyden.

Det vekker selvsagt en viss oppsikt når han trener i hovedstadens gater.

Nylig var det to menn som stoppet ham på gata da han var ute på rulleski.

Robel sa at han trente mot OL i Vancouver.

- Å, er du på Etiopias skilandslag?

- Du ser på Etiopias skilandslag, repliserte han.

(NTB)

HAR OL-ERFARING: Men Teklemariam slår Petter Northug når det gjelder OL-rutine. Her etter 15-kilometeren i Torino, der han ble nummer 84.
Foto: Bjørn Langsem / DAGBLADET.
HAR OL-ERFARING: Men Teklemariam slår Petter Northug når det gjelder OL-rutine. Her etter 15-kilometeren i Torino, der han ble nummer 84. Foto: Bjørn Langsem / DAGBLADET. Vis mer