Dette er «helvetet i nord»: - Det eneste rittet hvor syklistene blir polstret før start

- Et ritt hvor alt kan skje.

VINNER: Nederlandske Servais Knaven vant 2001-utgaven av rittet, som var en av de mer sølete. Foto: REUTERS/Pascal Rossignol
SØLETE: 2001-utgaven av rittet var spesielt krevende. Her går flere ryttere i bakken. Foto: AP Photo/Michel Spingler
TRE GANGER: Belgiske Johann Museeuw har vunnet rittet hele tre ganger. Her fra 2002. Foto: EPA PHOTO AFP/FRANCK FIFE/ff-mpr/ja/mr
I BAKKEN: Også 2005-utgaven av rittet ble krevende, selv med skyfri himmel. Her har Allan Davis gått i bakken. Han fullførte ikke rittet Tom Boonen vant. Foto: REUTERS/Charles Platiau
DRAMATIKK: De krevende brosteinspartiene legger forholdene til rette for dramatikk. Her fra 2007. Foto: REUTERS/Pascal Rossigno
NORSK TRIO: Alexander Kristoff, Thor Hushovd og Gabriel Rasch. Thor Hushovd var klar på at å vinne Paris-Roubaix var et stort mål, men han klarte aldri å gjøre det før karrieren var over i fjor høst.Foto: Daniel Sannum Lauten / NTB scanpix
BRØT: Alexander Kristoff var også blant favorittene i fjor, men det er mye som skal klaffe i Paris-Roubaix. Han måtte bryte etter to punkteringer og to krasj. Heldigvis kom han unna det uten store skader.Foto: Daniel Sannum Lauten / NTB scanpix
KRASJ: Sam Bewley måtte bryte sykkelrittet i fjor etter å ha krasjet stygt. Han måtte operere for å rette to brudd på to forskjellige steder.Foto: Daniel Sannum Lauten / NTB scanpix
FAVORITT: Her trener Alexander Kristoff i brosteinspartiene foran søndagens Paris-Roubaix. Der er han kanskje den aller største favoritten. Foto: AP Photo/Michel Spingler

(Dagbladet): Søndag er det klart for sykkelklassikeren Paris-Roubaix - «helvetet i nord» - og Alexander Kristoff er kanskje den aller største favoritten etter å ha plukket hele elleve seiere så langt denne sesongen. Senest forrige helg i Flandern Rundt.

Men skal det gå hele veien er det mye som må klaffe. Det har Alexander Kristoff fått merke på kroppen før. I fjor opplevde Kristoff både punktering og velt i endagsrittet.

- Det er et ritt hvor alt kan skje. Det er mye velt og punkteringer og uforusette ting. Hvis det er noen som har forutsetninger for å takle slike ting, er det Kristoff, i den formen han er i nå. Du må nesten kalkulere med uhell i dette rittet. Det er det eneste rittet hvor syklistene blir polstret før start for å ha beskyttelse mot slike ting, sier TV2s sykkelekspert Mads Kaggestad til Dagbladet.

Til tross for at de fleste holder nordmannen for å være favoritt, er det ikke slik pipa lyder fra den kanten.

- Kristoff snakker ned sine egne sjanser. Skjønner ikke at det skal være så mye verre enn å vinne Flandern rundt. Særlig ikke når du ser måten han vant Flandern rundt på sist. Det var ikke noe flaks at han sto øverst på pallen der. Han har god grunn til å ha favorittstempelet i morgen, sier Kaggestad.

- Helt latterlig Det som har blitt det gjeveste endagsrittet ble arrangert for første gang i 1896. Løypa varierer fra år til år, men inneholder alltid mange krevende brosteinspartier. Årets utgave inneholder 27, blant annet gjengangeren gjennom Arenberg (2,4 km) som til tider har vist seg å være virkelig utslagsgivende.

- La meg beskrive det slik: De har pløyd over en grusvei, fløyet over det med helikopter og bare kastet en haug med steiner ut fra det. Det er Paris-Roubaix. Det er så ille - helt latterlig! sa amerikanske Chris Horner i 2004.

Se bildekarusell fra Paris-Roubaix øverst!

Krevende ritt til tross, det er ikke derfor det har fått kallenavnet «helvetet i nord». Det kommer etter det første rittet som ble arrangert etter at første verdenskrig var over, da rytterne kjørte gjennom steder som var hardt preget av krigen.

Årets ritt er for øvrig 253,5 kilometer langt.

Hushovd nærmest Thor Hushovd hadde som uttalt mål å vinne Paris-Roubaix. Det klarte han imidlertid ikke i løpet av sin karriere, men han var veldig nær. I 2009 ble han nummer tre, og i 2010 - samme år han ble verdensmester - ble han nummer to.

I 2009 hadde Boonen og Hushovd revet seg løs fra resten av feltet, men nordmannen veltet 15 kilometer fra mål. Da vant Boonen, og Hushovd ble nummer tre. Året etter måtte nordmannen se seg slått av Fabian Cancellara.

Alexander Kristoff var også blant seierskandidatene i fjor, men var uheldig. Han punkterte to ganger, og krasjet to ganger, den ene gangen etter å ha blitt hindret av en motorsykkel. Etter å ha veltet en gang til, valgte han å stå av rittet. Da var det Niki Terpstra - som Kristoff spurtslo da han vant Flandern Rundt forrige helg - som vant.

Belgierne Tom Boonen og Roger de Vlaeminck har flest seiere i rittet, de begge står med fire.

Kan skrive historie Alexander Kristoff har muligheten til å bli den første nordmannen til å vinne både rittet og dobbelen Paris-Roubaix/Flandern rundt. Bare ti ryttere fordelt på to nasjoner har klart det siden 1913. To sveitsere og åtte belgiere.

Mads Kaggestad syns det er vanskelig å sette de to rittene opp mot hverandre.

- Jeg kan ikke rangere noe når det gjelder disse. Resultatet isolert er ikke noe større i Paris-Roubaix enn Flandern rundt. Det er smak og behag. Noen liker moteuka i London, andre moteuka i Milano. Det er noe historisk sus over alle disse klassikerne. Det er et veldig spesielt sykkelløp. Jeg klarer ikke å rangere de rittene over hverandre, sier Kaggestad.