Dette er hemmeligheten bak Strømsgodsets suksess

Penger på bok og gull i sikte.

MARIENLYST STADION (Dagbladet): Penger på bok, pluss i margen og gull i sikte. Det er ikke lett å drive fotballklubb i Norge, men i Drammen får de det det til.

I år styrer Strømsgodset mot overskudd for fjerde år på rad, de har en spillergruppe med eget talent og med seieren over Start, er de blå bare tre poeng unna sin første serietittel siden 1970.

Fra hjemmegarderoben etter kampen runget jubelbrølene. Og da Ronny Deila omsider kom ut var han klar på at det er nøkternhet som er nøkkelen om man skal klare å drive forsvarlig og bærekraftig over tid.

- Vi kommer aldri til å satse mer enn det vi har. De siste årene har vi solgt spillere for 40 millioner og vi har kjøpt for seks millioner. Likevel har vi blitt bedre og bedre for hvert år, sier han til Dagbladet.

Beina på jorda Og nettopp måtehold er noe som gjennomsyrer hele klubben. Daglig leder Erik Espeseth forteller til Dagbladet i pausen på et fullsatt og forventningsfullt Marienlyst Stadion hvordan han angrep situasjonen da han kom til Drammen i 2010.

- Først og fremst dreier det seg om å ha en nøktern drift. Ikke bruke penger man ikke har. I en bransje som vår, som er veldig følelsesladet, er det fort gjort å tenke med hjertet. Det er ikke måten vi driver på, sier han.

Artikkelen fortsetter under annonsen

SIKRET SEIEREN: Peter Kovacs ble den store mannen på Marienlyst i går. Etter 76 minutter headet han inn kampens eneste mål, og ga Godset et solid forsprang i toppen med to kamper igjen. Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB scanpix
SIKRET SEIEREN: Peter Kovacs ble den store mannen på Marienlyst i går. Etter 76 minutter headet han inn kampens eneste mål, og ga Godset et solid forsprang i toppen med to kamper igjen. Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB scanpix Vis mer

Også sportssjef Jostein Flo fikk spørsmål etter kampen om hvordan det har seg at Strømsgodset har etablert i toppen på så kort tid.

- Kontinuitet over tid. Vi driver veldig bra i forhold til den økonomien vi har, også er det viktig at vi ikke tar av. Det er altfor mange klubber som tar av etter gode plasseringer. Nøktern og bunnsolid ledelse er nøkkelen, flirer han.

Sportslig bærebjelke Men uansett hvor mye man snakker om måtehold og forsiktig bruk av pengesekken, er det det sportslige som gjelder i en fotballklubb. Det er Espeseth også helt klar på.

- Det sportslige har vært bærebjelken hele veien. Det startet med noe som het «Ungt løft» i 2006 for å få frem egne talenter. Det tar tid. Når de samme gutta har blitt pleid og dyrka i 6-7 år, da ser vi resultater. Vi er gode på talentutvikling, enten det er egne talenter eller spillere som ikke har fått det til like bra i andre klubber.

Og det at Strømsgodset har blitt et sted hvor spillere som kanskje ikke helt har fått det til andre steder er også noe Deila er meget bevisst.

- Det startet ordentlig i 2009 i mine øyne. Da hentet vi inn spillere som Marcus Pedersen og Ola Kamara som andre ikke ville ha. Vi har formet de spillertypene selv, sier han.

Det store smilet kommer Peter Kovacs er mannen som avgjorde for drammenserne i går. Etter å ha kommet inn i pausen skapte han en rekke sjanser før scoringen kom et kvarter før full tid. Hovedpersonen selv er nøktern optimist.

STEMNING: Det var hverken et tørt eller et tomt sete på Marienlyst i går etter at Strømsgodset tok enda et steg mot gull. Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB scanpix
STEMNING: Det var hverken et tørt eller et tomt sete på Marienlyst i går etter at Strømsgodset tok enda et steg mot gull. Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB scanpix Vis mer

- Vi er i en bra posisjon nå, men det er ikke over ennå, og det er mye som kan skje de siste to rundene. Jeg venter med feiringen og det store smilet til etter kampen mot Haugesund, men det kommer, sier han.

Deila er også klar på at ingenting er endelig avgjort.

- Det blir tøft helt inn, men vi har satt oss selv i en veldig god posisjon, sier han.

GULLKLEMMEN: Peter Kovacs og Ronny Deila sammen etter gårsdagens kamp. Kovacs kan vise seg å bli den virkelige jokeren i gullkampen. Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB scanpix
GULLKLEMMEN: Peter Kovacs og Ronny Deila sammen etter gårsdagens kamp. Kovacs kan vise seg å bli den virkelige jokeren i gullkampen. Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB scanpix Vis mer