Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Sport

Mer
Min side Logg ut

Messis nye kontrakt vekker oppsikt

Dette er hemmelighetene bak Messis milliardkontrakt

Mye foregikk bak kulissene før den historiske kontrakten ble offentliggjort i november. Stjernespillerens far opererte som superagent og er hjernen bak den gigantiske avtalen.

TIDENES BEST BETALTE: Lionel Messi tjener i overkant av en millard kroner i året i sin nye kontrakt. Her har han akkurat satt inn 2-0 mot Real Madrid på Santiago Bernabeu i desember i fjor. Foto: REUTERS/Sergio Perez
TIDENES BEST BETALTE: Lionel Messi tjener i overkant av en millard kroner i året i sin nye kontrakt. Her har han akkurat satt inn 2-0 mot Real Madrid på Santiago Bernabeu i desember i fjor. Foto: REUTERS/Sergio Perez Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): I juni i fjor undertegnet Lionel Messi en ny treårsavtale med Barcelona. Det var ikke hvilken som helst kontrakt. Det ble nemlig undertegnet tre kontrakter på Camp Nou. Disse er datert til 30. juni, datoen for Messis bryllup i hjembyen i Argentina. Spilleren signerte både en spillerkontrakt, en rettighetskontrakt i forbindelse med markedsføring og en kontrakt som hadde med Messis veldedige organisasjon å gjøre.

For å skjønne hvordan kontrakten som potensielt kan gi Messi 1,2 milliarder kroner i året kom til, må vi noen år tilbake i tid.

I dokumentene Der Spiegel har gjengitt fra Football Leaks, kommer det klart og tydelig fram at Barcelona ville gjøre tilnærmet hva som helst for å beholde sin store stjerne.

I året og månedene før kontrakten ble signert, kommer det fram at Messi og hans far, Jorge Messi, igjen havnet i klammeri med de spanske skattemyndighetene.

Før dette fikk Messi i 2016 en dom på 21 måneders betinget fengsel og måtte betale en bot på om lag 40 millioner kroner for skatteforbrytelser gjort mellom 2007 og 2009.

«Vi har mye erfaring på dette området»

Da Messi og Barcelona nok en gang fikk skattemyndighetene over seg i 2016, oppsto det nærmest panikk i begge leirer. Denne gangen var det snakk om overføringer fra klubben til Messis veldedige organisasjon. Myndighetene mistenkte at det dreide seg om overføringer som i praksis var lønn og bonuser til Messi selv, og ikke bidrag inn i veldedighetsorganisasjonen.

Som svar til disse anklagene skal Messis far, Jorge, angivelig ha svart «Slapp av, vi har mye erfaring på dette området», da Barcelona varslet far og sønn om at myndighetene hadde startet å etterforske dem.

Barcelona og Messi hyret inn et team av advokater for å vurdere situasjonen, som kom fram til at skattemyndighetene etter all sannsynlighet ville se på overføringene som et lovbrudd. Dette var selvsagt ikke gunstig for verken Messi, som akkurat hadde fått en betinget dom, eller klubben som ville blitt satt i et svært dårlig lys om dette skulle kommet ut i offentligheten.

Selv om Messis advokater og klubben insisterte på at pengene ikke var til spilleren selv, ble det konkludert med at det beste for alle parter var å inngå et slags forlik med de spanske skattemyndighetene.

De ble enige om at spilleren skulle betale en bot på om lag 130 millioner kroner.

Dette var penger Messi selv skulle betale, men det ble raskt klart for alle involverte at spilleren selv skulle slippe å ta regninga. I oktober 2016 tilbydde klubben å «låne» argentineren pengene, som han selvsagt ikke skulle måtte betale tilbake. Disse pengene ble bakt inn i en slags bonus for neste sesong. Innad i klubben ble det sådd tvil om dette var etisk riktig å gjøre, men argumentet om at dette kunne få stjernespilleren til å forlenge kontrakten veide tyngst.

«Vi må huske at vi har med klubbens mest verdifulle eiendel å gjøre», ble det skrevet i en intern mail og referert til Messi. Det ble også poengtert at det å beholde Messi ville tiltrekke seg flere sponsorer, og at lånet dermed ville betale seg selv for klubben.

I KLAMMERI MED LOVEN: Lionel og Jorge Messi under et rettsmøte i Barcelona i 2016. Foto: AFP PHOTO/ALBERTO ESTEVEZ
I KLAMMERI MED LOVEN: Lionel og Jorge Messi under et rettsmøte i Barcelona i 2016. Foto: AFP PHOTO/ALBERTO ESTEVEZ Vis mer

«Halleluja»

30. juni gikk en mail ut til flere involverte i Barcelonas ledelse. Endelig var kontrakten klar og betingelsene på plass, og Messis bånd til klubben varer i alle fall fram til 2021, sto det.

I ettertid avslørte detaljene i den endelige kontrakten at om Messi oppfyller diverse klausuler, vil spilleren få utbetalt i overkant av én milliard kroner per sesong fram til sommeren 2021.

Det kommer også fram at han kan tjene om lag 250 millioner kroner ekstra om klubben vinner La Liga, den spanske cupen og Champions League i løpet av én og samme sesong. En av de større bonusene avhenger også om Messi kåres til årets spiller av FIFA.

«Bonusen», eller lånet Messi fikk i 2016 på 250 millioner kroner er nå en fast del av kontrakten.

Total sett kan rammen kan havne på så mye som 1,2 milliarder kroner i året. Da vil Messi stå for over 40 prosent av lønnsutgiftene til Barcelona.

Det ble også presisert innad i klubben at spilleren selv må skjønne at lønnen er langt høyere enn resten av lagkameratene. Kanskje derfor ble detaljene også forsøkt skjult.

Det ble tydelig at Messi og hans far kunne kreve nærmest hva som helst fra klubben, for i dagens marked finnes det alltid noen som er villige til å møte kravene til en spiller og merkevare av hans kaliber. Det er mer penger i fotballen enn noensinne, og markedet er overopphetet som følge av investorer fra land som Qatar og Kina, samt gigantiske tv- og andre kommersielle avtaler. Dette brukte Messis far til sin fordel under forhandlingene.

Utfordringer på oppløpssiden

Da kontrakten tilsynelatende ble signert 30. juni i fjor, ville Barcelona innkalle til en pressekonferanse for å annonsere at Messi skulle fortsette i klubben til 2021.

Men Jorge Messi ville det annerledes. I den originale avtalen som skulle skrives under av Messi selv da han var tilbake fra ferie, var utkjøpsklausulen satt til i overkant av tre milliarder kroner.

Messis far begynte likevel å tenke seg om da han fikk nyss om at PSG snuste på Neymar og hans utkjøpsklausul på 2,2 milliarder kroner. Han visste at markedet kom til å eksplodere når som helst. Jorge ville vente med kunngjøringen, fordi han mente utkjøpsklausulen var altfor lav, og ville heller ikke gå ut med summen fordi han mente det ville skape uro og lekkasjer.

Messi, som skulle signere med en gang han kom tilbake fra ferie i starten av juli, ville ikke signere kontrakten likevel. Dette etter instrukser fra faren. Forhandlingene var plutselig åpne igjen.

Dette ga Messi senior gode kort på hånda til å forhandle opp lønn og bonuser ytterligere.

Da PSG hentet Neymar fra nettopp Barcelona til den franske hovedstaden for rundt 2,2 milliarder kroner, var plutselig ikke veien opp til verdens beste fotballspiller så fryktelig lang. Den «nye» kontrakten, som allerede i praksis var signert, fikk nå en utkjøpsklausul på hele sju milliarder kroner, og Messi fikk enda bedre betingelser enn det som først var forhandlet fram.

Offentliggjøringen av kontraktsforlengelsen kom først i november i fjor, kraftig forsinket.

Fotballen nådde en ny «milepæl» i det kontrakten ble offentliggjort, og er den første milliardkontrakten noensinne. Fortsetter utviklingen i samme rasende tempo, blir det neppe den siste.

Kilder: DER SPIEGEL, Football Leaks, Marca

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!