TIDENES VM-KAMP:  Bobby Fischer brøt Sovjetunionens dominans på Island i 1972. Dagbladets ekspert rangerer dette som tidenes VM-kamp. Foto: AP Photo/J.W. Green SCANPIX
TIDENES VM-KAMP: Bobby Fischer brøt Sovjetunionens dominans på Island i 1972. Dagbladets ekspert rangerer dette som tidenes VM-kamp. Foto: AP Photo/J.W. Green SCANPIXVis mer

Dette er historiens største VM-kamp

Sjekk hvor Dagbladets sjakkekspert plasserer Carlsens triumf.

CHENNAI (Dagbladet): Dagbladets sjakkekspert Einar Gausel har rangert sjakkhistoriens fem største VM-kamper. Rangeringen ser du under!

1) Boris Spasskij — Bobby Fischer (Reykjavik 1972) Med den kalde krigen som bakgrunnsteppe, var dette trolig den største prestisjeduellen som noensinne har vært utkjempet på de 64 feltene. En virtuell krig mellom superstormaktene Sovjetunionen og USA. Fischer knuste Spasskij og brøt dermed Sovjetunionens 24 år lange VM-herredømme.

Det var dog bøttevis med dramatikk både før og under matchen. Så vel president Richard Nixon som utenriksminister Henry Kissinger måtte på banen for å snakke Fischer til fornuft da han truet med å stå over denne matchen. Fischer hadde krav til pengepremier, TV-rettigheter, belysning, publikums plassering, stoler, og til og med fargekontrasten mellom de svarte og de hvite feltene på brettet.

2) Anatolij Karpov-Viktor Korchnoj (Baguio, Filippinene 1978) Tidenes hatoppgjør. Karpov, som ble verdensmester uten kamp da Fischer nektet å forsvare tittelen sin i 1975, var Sovjetregimets ny gallionsfigur. Korchnoj, som hadde hoppet av fra Sovjetunionen to år i forveien, representerte Sveits. At en avhopper skulle slå Sovjetunionens mann, var rett og slett uakseptabelt, og man brukte alle tilgjengelige ressurser på å ruste Karpov til kamp.

Karpov hadde streng instruks fra høyeste hold i Kreml om ikke å ta motstanderen i hånden før partiene. Karpov vant en knepen seier, men matchen huskes først og fremst for dramatikken utenfor brettet.  Ukvemsord og beskyldninger om juks fløy fram og tilbake, og matchen ble (sammen med Fischer-Spasskij, 1972 og Karpov-Korchnoj, Merano 1981) inspirasjonen til musikalen «Chess».

Artikkelen fortsetter under annonsen

3) Vishy Anand-Magnus Carlsen (Chennai 2013) Med hensyn til internasjonal mediedekning, er dette helt klart tidenes mest synlige og mest omtalte sjakkbegivenhet. Grunnen til at jeg ikke rangerer den høyere enn tredjeplass er todelt: Den første er at styrkeforholdet mellom kombattantene rett og slett var for ubalansert. Anand anno 2006 kunne nok ha gitt Magnus kamp til døra, men inderens slagstyrke har vært på vei nedover de siste årene.

Den andre grunnen er mangelen på dramatikk og intriger utenfor sjakkbrettet. Her var det to gentlemen med gjensidig respekt for hverandre som kun kriget ved brettet. Sjakk av ypperste kvalitet, ja visst, men neppe en duell det vil bli laget filmer og musikkforestillinger om i ettertid.

4) Anatolij Karpov-Garri Kasparov, Moskva 1984-1985 Tidenes maratonoppgjør, som startet i september i 1984 og ble avsluttet i februar året etter. Mange hadde trodd at den unge og fremadstormende Kasparov ville vaske gulvet med sin 12 år eldre landsmann, men Karpov viste seg å være en meget hard nøtt å knekke. Etter 48 partier ledet Karpov 5-3 (8 avgjorte partier og 40 remiser!) og han trengte kun én seier til for å vinne matchen.

 ANDREPLASS:  Sovjetiske Anatolij Karpov slo avhopperen Viktor Korchnoj i VM-kampen på Filippinene i 1978. Kampen huskes best for all dramatikken utenfor brettet. Her fra Karpovs Oslo-besøk i fjor.
Foto: Erlend Aas / NTB scanpix
ANDREPLASS: Sovjetiske Anatolij Karpov slo avhopperen Viktor Korchnoj i VM-kampen på Filippinene i 1978. Kampen huskes best for all dramatikken utenfor brettet. Her fra Karpovs Oslo-besøk i fjor. Foto: Erlend Aas / NTB scanpix Vis mer

Begge spillere var imidlertid ved sammenbruddets rand, så vel fysisk som psykisk, og verdensjakkforbundets president, filippineren Florencio Campomanes, valgte å avbryte og annullere matchen. Dette til tross for at begge kombattantene ga klart uttrykk for at de ønsket å fortsette. En ny match med en grense på 24 partier ble arrangert senere samme år, og Kasparov vant 13-11.

5) Garri Kasparov-Anatolij Karpov, New York/Lyon 1990 Den femte og siste VM-duellen mellom de sovjetiske titanene. Kasparov var på dette tidspunkt havnet på kant med de høye herrer i Kreml, og han insisterte på å ha det russiske flagget ved siden av bordkortet sitt istedenfor det sovjetiske. En klar markering av at han tok avstand fra kommunistpartiet. Med 2800 ratingpoeng mot Karpovs 2730, var Kasparov klar favoritt, men Karpov var rustet til tennene med åpningsanalyser.

Kasparov ledet 12-10 idet to partier gjensto, men Karpov klarte å redusere med kniven på strupen i det 23. partiet. Kasparov var synlig nervøs under den avsluttende konfrontasjonen, men han klarte likevel å sikre det nødvendige halvpoenget.  Matchen huskes i ettertid for de fantastiske åpningsduellene, som man ikke har sett maken til verken før eller senere.

 TREDJEPLASS:  Dagbladets sjakkekspert Einar Gausel rangerer VM-kampen mellom Vishy Anand og Magnus Carlsens som historiens tredje beste.Foto: EPA.
TREDJEPLASS: Dagbladets sjakkekspert Einar Gausel rangerer VM-kampen mellom Vishy Anand og Magnus Carlsens som historiens tredje beste.Foto: EPA. Vis mer
 FJERDEPLASS:  Karpov - Kasparov har to oppgjør inne på topp 5-lista. Oppgjøret fra 1984-1985 endte med over 40 remiser. Karpov ledet, men det var Kasparov som vant. Foto: AFP PHOTO/JOSE JORDAN
FJERDEPLASS: Karpov - Kasparov har to oppgjør inne på topp 5-lista. Oppgjøret fra 1984-1985 endte med over 40 remiser. Karpov ledet, men det var Kasparov som vant. Foto: AFP PHOTO/JOSE JORDAN Vis mer
 FEMTEPLASS:  Garry Kasparov var ranket som nummer 1 i en årrekke. I 1990 slo han Karpov i VM-kampen til tross for en nervøs avslutning. Foto: AP Photo/ Misha Japaridze, NTB Scanpix.
FEMTEPLASS: Garry Kasparov var ranket som nummer 1 i en årrekke. I 1990 slo han Karpov i VM-kampen til tross for en nervøs avslutning. Foto: AP Photo/ Misha Japaridze, NTB Scanpix. Vis mer