HISTORISK Daniel Teklehaimanot fra Eritrea leder klatrekonkurransen i Tour de France etter seks etapper. MTN-rytteren ble dermed første afrikaner til å kle på den den prikkete trøya. (AP Photo/Christophe Ena)
HISTORISK Daniel Teklehaimanot fra Eritrea leder klatrekonkurransen i Tour de France etter seks etapper. MTN-rytteren ble dermed første afrikaner til å kle på den den prikkete trøya. (AP Photo/Christophe Ena)Vis mer

Dette er historisk i Tour de France

Drømmen gikk oppfyllelse for Edvalds lagkompis.

(procycling.no): Daniel Teklehaimanot (MTN-Qhubeka) så barndomsdrømmen gå i oppfyllelse på Tour de Frances sjette etappe til Le Havre torsdag. 26-åringen fra Eritrea vant samtlige bakkespurter underveis og ble dermed første afrikanske rytter til å lede klatrekonkurranse i Le Tour.  

Teklehaimanot er tredje afrikanske rytter som leder en av konkurransene i Tour de France. I 2001 holdt sørafrikanske Robbie Hunter den hvite trøyen, men landsmannen Daryl Impey ledet sammenlagt i 2013. 

- Jeg er veldig glad etter denne dagen. Jeg kan ikke tro det. Det har alltid vært min drøm som barn å ha polkadot-trøyen i Tour de France, sier Teklehaimanot - som vant klatrekonkurransen i Critérium du Dauphiné forrige måned.  

MTN-rytteren, en lagkompis av Edvald Boasson Hagen, startet etappen uten noen poeng i klatrekonkurransen som Joaquim Rodriguez ledet med to poeng. Like etter start pilte Teklehaimanot av gårde med Perrig Quemeneur (Europcar) og Kenneth Vanbilsen (Cofidis).   

Teklehaimanot viste diplomatiske evner etter å ha vunnet to av tre bakkspurter. Like før den siste spurten utvekslet han noen ord med sine bruddkamerater. Verken Quemeneur eller Vanbilsen valgte å utfordre MNT-rytteren som dermed sikret en historisk trøye.

- Det er spennende å ha trøya bare én dag. Jeg fulgte planen som vi satte fra morgenen av. I en gruppe med tre ryttere tok jeg først to poeng. Jeg var nervøs for at jeg ikke skulle klare å ta ett til, og dermed ende opp med ingenting, sier Teklehaimanot. 

- Det gleder meg virkelig å får lov til å vise frem lagets farger på podiet, fordi vi forsøker å skaffe 5000 sykler til afrikanske studenter. Jeg vil gjøre en forskjell for det afrikanske folk og dette hjelper masse. Jeg er stolt av å være afrikaner, og jeg er stolt av å være fra Eritrea. Denne dagen vil jeg aldri glemme. 

MTN-Qhubeka er det første afrikanske laget til å konkurrere i Tour de France i morderne tid. I form av flere topplasseringer til Edvald Boasson Hagen har laget hatt en oppløftende start på touren. Fredag har nordmannen en ny sjanse til å kjempe om seier i Fougères.