Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Sport

Mer
Min side Logg ut

Dette er «hjernen», som overraskende tar en pause før sesongens viktigste kamp

Zeljko Buvac (56) er ferdig for sesongen. Og nå er framtida hans usikker.

JOBBET SAMMEN I 17 år: Zeljko Buvac (t.v.) og Jürgen Klopp har jobbet sammen siden dagene i tyske Mainz. Nå er det foreløpig slutt. Foto: AFP PHOTO / Paul ELLIS / NTB Scanpix
JOBBET SAMMEN I 17 år: Zeljko Buvac (t.v.) og Jürgen Klopp har jobbet sammen siden dagene i tyske Mainz. Nå er det foreløpig slutt. Foto: AFP PHOTO / Paul ELLIS / NTB Scanpix Vis mer

(FourFourTwo): Bare to dager før den viktige Champions League-semifinalen mot Roma, kommer beskjeden som vekker oppsikt i Liverpool: Assistenttrener Zeljko Buvac vil ikke være en del av klubben resten av sesongen.

Det startet med at engelske tabloider meldte at Buvac, som har jobbet med Liverpool-manager Jürgen Klopp i 17 år, var ferdig i klubben. Noen timer seinere kom kontrabeskjeden om at Buvac fortsatt er ansatt i klubben, men at han ikke vil jobbe ut sesongen «av personlige grunner».

Timingen kunne knapt vært verre for de røde, som har 5-2 å gå på fra Anfield mot Roma i Champions League.

Det var engelske Daily Star som kom med nyheten om at Buvac var ferdig i klubben. Tabloidavisa hevdet at bosnieren hadde bestemt seg for å slutte etter en krangel med Klopp.

Avisa hevdet også at duoen hadde sluttet å snakke med hverandre under kamper og at Buvac også ble ekskludert fra taktiske møter. Det ble også hevdet at assistenten ikke lenger var involvert i laguttaket.

Ikke ferdig

Seinere kom altså meldingen fra journalister tett på Liverpool, som fortalte at Buvac ikke er helt ferdig med klubben. Liverpool-spillerne ble informert om situasjonen på trening søndag. Buvac var også til stede under Stoke-kampen.

Lokalavisa Liverpool Echo er blant dem som skriver at det er personlige grunner som er grunnen til forfallet, og at Liverpool anser situasjonen for å være privat og derfor ikke ønsker å kommentere saken.

Liverpool-journalisten Chris Bascombe i The Telegraph skriver at Buvac er i ferd med å forlate klubben for godt, med tanke på at han ikke vil være med på det som er Liverpools viktigste enkeltkamp på ti år.

Avisa kaller timingen på dagens nyhet for «ekstraordinær».

Journalisten Paul Joyce hevder at Buvac har distansert seg mer og mer fra laget den siste tiden.

Det som er spesielt er at Buvac omtrent skal ha vært den eneste som Klopp virkelig lyttet til når det gjaldt taktiske disposisjoner. Han fungerte som Klopps høyre hånd.

Så hvor viktig er Buvac?

DOKUMENTAR: Det var meningen at VM i 1998 skulle bli Ronaldos store øyeblikk, men et uventet anfall knuste både hans og Brasils drømmer. Fire år seinere returnerer han til den største scenen i fotball for å få revansj. O Fenomeno og de som står ham nærmest tar oss gjennom eventyravslutningen. (Trykk på CC for engel... Vis mer

Hjernen i laget

56-åringen spilte med Klopp i tyske Mainz på 90-tallet og begynte å jobbe med tyskeren i 2001 da Buvac ble assistenten hans. De rykket opp til Bundesliga med klubben for første gang i historien og kvalifiserte seg til Europa.

Duoen ga seg etter at klubben rykket ned igjen og ikke klarte å få Mainz tilbake i det gode selskap.

I 2008 fortsatt samarbeidet mellom trenerne i Borussia Dortmund, hvor de blant annet var med på å vinne Bundesliga to ganger. Klubben kom også til Champions League-finalen i 2013.

Da Klopp fikk jobben som Liverpool-manager i 2015, var Buvac igjen med på flyttelasset fem dager etterpå. Det var på grunn av arbeidstillatelsen at det tok tid før de to ble gjenforent.

Endret seg

Liverpool-journalist Paul Joyce beskriver hvordan Klopp virket distrahert og ikke klarte å finne roen i sine nye omgivelser - før Buvac var på plass.

«Zeljko Buvac vandret inn på treningsanlegget og stemningen endret seg umiddelbart», skriver Joyce i The Times.

Det blir beskrevet hvordan Klopp og Buvac har et profesjonelt forhold mer enn sosialt bånd, noe som gjør det lettere å rense lufta når det trengs. Assistenten skal også være veldig godt respektert av spillerne.

Klopp har tidligere omtalt Buvac som sin «hjerne» og har sagt at han nærmest har et telepatisk forhold til assistenten sin.

Seinest august i fjor uttalte Klopp følgende om Buvac og assistent Peter Krawietz og keepertrener John Achterberg, ifølge Liverpool Echo.

- Jeg er ingenting uten dem. Jeg mener den største styrken til sterke folk er å ha folk rundt seg som er sterkere enn deg på visse områder. Hvis du er usikker på deg selv ville du ikke gjort det.

- Da jeg begynte var jeg alene, men det var mange år siden og verden har endret seg så det er veldig viktig at vi har denne kvaliteten tilgjengelig. Zeljko er hjernen, Pete er øyet.

- Utenkelig

Klopp er opptatt av at hele trenerstaben er sammen om ting. Da manageren diskuterte personlige betingelser i sin egen kontrakt som Liverpool-manager, insisterte han på at Buvac og Krawiets skulle få sine kontrakter unnagjort først.

Colin Bell, som jobbet med Klopp og Buvac i Mainz, har fortalt The Times at Zeljko er en nøkkelfigur.

- Det er utenkelig at de ville gjort noe uten hverandre, sier Bell.

- Zeljko leser spiller veldig bra, han har fantastiske fotballideer og ser alltid etter nye måter å spille og trene på, sier han videre.

Mens Klopp er den som får all anerkjennelsen utad, er Buvac en person som ikke trives i rampelyset. Likevel har han en rolle som er viktigere enn det vanlige assistenter har en tendens til å ha.

Buvac har også blitt mye bedre i engelsk, noe som gjør det lettere å kommandere spillere på treningsfeltet.

Buvac beskrives videre som en stille og rolig person som ofte har hodet plantet i en PC når han ikke diskuterer taktikk med Klopp eller spillerne.

Nå får de merke fraværet hans i Roma førstkommende onsdag.

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media