Dette er høydehus

Høydehusdebatten går i Norge. Men vet du egentlig hva høydehus er?

Muskelcellene må ha oksygen for å arbeide. Røde blodlegemer transporterer oksygen ut til muskelcellene. Hvis cellene ikke får nok oksygen, klarer de ikke å forbrenne skikkelig. Det er da det produseres melkesyre.

,Det minkende luftrykket i høyden gjør at kroppen tar opp mindre oksygen. Oksygen blir presset ned med et mindre trykk fra lungene inn i blodet og til slutt inn i muskelcellene. Dette gjør at det virker som det er mindre andel oksygen i luften.

,Kroppen begynner å kompensere. Flere prosesser settes i

gang. En av dem er at kroppen etter en til to uker begynner

å produsere flere røde blodlegemer. Kapasiteten til tramnsport

av oksygen til muskelcellene, øker. Vi kan yte

mer.

,Høydehuset er et alternativ til å dra til fjells for å trene. Opphold i høydehus i forkant av høydeopphold gjør overgangen lettere. Etter, eller mellom,

høydeopphold kan man sannsynligvis opprettholde effekten

ved å oppholde seg i høydehus i perioder.

,Det finnes forskjellige modeller for høydehus. Enten kan

man trekke luften ut av et hermetisk lukket hus og få de samme trykk-forholdene som i høyfjellet. En velger selv hvilken høyde man ønsker å 'være' i. Eller

man trekker kun ut endel av oksygenet i luften.

,Mange mener høydehus er en etisk gråsone. Etter dopingsvaløringene i Lahti-VM har diskusjonen blusset opp igjen. Idrettsstyret fattet i 1998 et vedtak om at høydehus ligger innenfor de etiske normer som idretten bør følge. Bente Skari, Bjørn Dæhlie og Ådne Søndrål er blant utøverne som har brukt høydehus. Andre har ikke hatt suksess ved bruk av høydehus.

Kilde: Aftenposten