SVART DAG: John Lawler, leder for den australske krimkommisjonen, Jason Clare, justisminister, og Bill Pulver, sjef for den australske rugbyligaen, under pressekonferansen der resultatene av en årelang etterforskning ble lagt fram. De resultatene er rystende. Foto: SCANPIX/EPA/LUKAS COCH
SVART DAG: John Lawler, leder for den australske krimkommisjonen, Jason Clare, justisminister, og Bill Pulver, sjef for den australske rugbyligaen, under pressekonferansen der resultatene av en årelang etterforskning ble lagt fram. De resultatene er rystende. Foto: SCANPIX/EPA/LUKAS COCHVis mer

- Dette er ikke en svart dag, det er den svarteste dagen

Enorm dopingskandale sjokkerer australsk idrett.

(Dagbladet): En statlig granskning som har foregått i et år har avslørt omfattende doping i en rekke australske idretter, forteller justisminister Jason Clare.

Etterforskningen har avdekket vid bruk av hormoner og andre ulovlige stoffer, dopingen er blitt tilrettelagt av leger, trenere og forskere, mens kriminelle har bidratt til distribusjon av stoffene.

- Funnene er sjokkerende, og vil gjøre australske sportsfans kvalme. Dette er juks, men verre enn det, er at dette er juks med hjelp av kriminelle, sier Clare, ifølge Bloomberg.

Kampfiksing og bedrageri
Politiet har nå overtatt en rekke av sakene, og man regner med en lang rekke straffeforfølgelser i kjølvannet av etterforskningen.

Det er samtidig avdekket at kriminelle kretsers rolle i jukset også kan ha ført til omfattende kampfiksing og manipulasjon av gamblingmarkedet.

Granskningsleder John Lawler forteller at trusselen om kampfiksing er «svært alvorlig» nettopp fordi organiserte kriminelle er involvert.

- Organisert kriminalitet har mange sider. Det dukker opp der du kan gjøre gode penger, risikoen for å bli oppdaget er liten og lovverket for svakt. De utnytter svakhetene i systemet, sier Lawler.

- Vi håper at tiltaler blir tatt ut som følge av dette. Flere av aktørene har fortalt om lovbrudd i løpet av etterforskningen, sier han.

Helt nye stoffer
Dopbruken har vært mer omfattende enn det dopjegerne noen gang har klart å spore opp.

Enkelte utøvere skal ha fått medikamenter som ikke engang er godkjent av legemiddelverket for bruk på mennesker.

- Dette er ikke en svart dag for australsk idrett, det er den svarteste dagen, sier tidligere sjef for australske dopingmyndigheter, Richard Ings.

- Dette er en stor sak med potensielt mange utøvere involvert, sier Ings.

Ingen er immune
Sportsminister Kate Lundy varsler nå oppvask.

Ministeren sier ifølge NTB at alle australske idrettsforbund har lovet å samarbeide med staten, landets antidopingbyrå og landets rettsvesen.

Lederne for cricket- fotball- og rugbyforbundene har alle uttrykt sjokk over det som er kommet fram.

- Denne uken styrker lovverket antidopingbyråets makt til uhindret etterforskning. Dersom folk nekter å samarbeide, står de i fare for sivilrettslige straffer, sier Lundy.

Rettslige hensyn gjør at ingen idretter eller utøvere foreløpig er blitt identifisert, men justisminister Jason Clare sier ingen av sportsligaene er immune.