EN ALPIN FRAMTID: Her er troppen som skal kjøre verdenscupåpningen i Sölden søndag (minus Aksel Lund Svindal): Fra venstre, Rasmus Windingstad , Patrick Haugen Velsten,  Marcus Monsen, Bjørnar Neteland, Peder Dahlum Eide, Axel William Patricksson, Kjetil Jansrud, Aksel Lund Svindal,  Aleksander Aamodt Kilde , Leif Kristian Haugen og Henrik Kristoffersen Foto: Bjørn Langsem / Dagbladet
EN ALPIN FRAMTID: Her er troppen som skal kjøre verdenscupåpningen i Sölden søndag (minus Aksel Lund Svindal): Fra venstre, Rasmus Windingstad , Patrick Haugen Velsten, Marcus Monsen, Bjørnar Neteland, Peder Dahlum Eide, Axel William Patricksson, Kjetil Jansrud, Aksel Lund Svindal,  Aleksander Aamodt Kilde , Leif Kristian Haugen og Henrik Kristoffersen Foto: Bjørn Langsem / DagbladetVis mer

Norge starter med 10 mann i verdenscupåpningen søndag:

- Dette er ikke for å fylle opp, dette er folk som kjører styggfort på trening

Norges alpinframtid er lys. 

SÖLDEN (Dagbladet): Du tror det ikke før du får se det, var det en seriemester som smykket seg med en gang i tiden.

I det norske alpinlandslaget har det grodd så godt over mange år at det er vanskelig å tro at det står ti mann på startstreken på Rettenbach-breen i verdenscupåpningen søndag.

Og det selv om vi ser det.

For det er ingen selvfølge at en liten alpinnasjon som Norge skal fostre en bråte talenter i verdensklasse. Det unike landslagsmiljøet som er formet siden tidlig på 1990-tallet får æren for at Norge år etter år er med i verdenstoppen.

Åpen holdning

Nå er denne gullkulturen også eksportert nedover i systemet hjemme.

- Det er ingen hemmeligheter. Selv om du er på et skigymnas eller et juniorlandslag så er all den informasjonen som er tilgjengelig for oss også tilgjengelig for dem. Jeg tror kanskje det, og holdningene, gjør at det smitter nedover i systemet. Da er det flere som kommer opp som er godt rusta, sier Aksel Lund Svindal til Dagbladet.

Lund Svindal skal, som den eneste på bildet over, ikke kjøre verdenscupåpningen søndag. Som kjent sliter han med kneskaden han pådro seg i Kitzbühel i fjor.

Likevel stiller han altså på pressetreff med det norske landslaget, før han kjører hjem til Innsbruck igjen.

Det er ingen primadonnanykker i den norske leiren, men hvor mye har folk som Lund Svindal og Kjetil Jansrud hatt å si for at det nå strømmer til med gode talenter?

- Jeg håper i hvert fall at vi har hatt en del å si. Vi har i hvert fall vært tilhengere av det. Nå skal ikke jeg på noen måte ta noen ære for dette, men jeg tror det er sunt at det er åpenhet rundt dette. Og så tror jeg det er lettere om du er etablert og gjør det bra, å invitere inn andre for å prøve å få dem til å gjøre det bra, sier Lund Svindal.

Ikke listefyll

Kjetil Jansrud blir nesten rørt når han ser rundt på alle de blå jakkene som står rundt om i det dunkle rommet pressetreffet arrangeres i.

- Det er litt kult for meg, for da jeg kom inn som sytten, attenåring og skulle kjøre for første gang, så var det en del av den gamle garden som fortsatt var med. Vi var ikke så fryktelig mange da, men nå er det liksom jeg som er han gamle, og nå renner det inn med gode talenter. Det er ikke bare for å fylle opp heller, dette er folk som kjører styggfort på trening og som vi forhåpentligvis kommer til å se i mange år framover. Det er en liten stolthetsfølelse å se at norsk alpinsport begynner å sparke godt fra seg. Jeg vet ikke om det er noen andre enn Østerrike, Norge og Sveits som starter med ti, sier Jansrud.

Patrick Haugen Velsten er en av to debutanter i verdenscupen søndag. Samlinga i Sölden er den første alvorsstunden han har på landslaget, men den unge Nero-løperen bekrefter det unike miljøet han nå får smake litt av.

- Det er helt spesielt å få være med de gode tjuefire timer i døgnet. Man plukker opp mye rutiner og hvordan de tenker og gjør ting, sier han til Dagbladet.

Med høye startnummere skal det mye til før Patrick og meddebutant Peder Dahlum Eide preger rennet søndag, men bare det å få målt rennkrefter med de aller beste er verdifull erfaring.

- Vi får konsentrere oss om å kjøre godt på ski, så får vi se hvordan vi ligger an i forhold til gutta, sier Eide.

  • Herrenes storslalåm starter søndag klokka 10.