Fluorforbudet utsatt i internasjonal skisport

Dette er ikke helvetet, Tiril!

Det å rydde og vaske i smørebua til skiskytterne kan være ille nok. Men ikke SÅ ille.

FOR GOD GLID: Tiril Eckhoff og skiskyttermiljøet prater for mye om rettferdig konkurranse og for lite om fluorsmurningens forbannelse. Det er uklokt nå som internasjonal skisport er i ferd med å ta et nødvendig oppgjør med denne giften. Foto: Bjørn Langsem / Dagbladet
FOR GOD GLID: Tiril Eckhoff og skiskyttermiljøet prater for mye om rettferdig konkurranse og for lite om fluorsmurningens forbannelse. Det er uklokt nå som internasjonal skisport er i ferd med å ta et nødvendig oppgjør med denne giften. Foto: Bjørn Langsem / Dagbladet Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

DET er mulig at jeg blir lett rørt, men det ble noen tårer da jeg leste fortellingene fra den fluorfabrikken som de siste tiåra iblant har gitt meg superglid og lykkelige stunder i skisporet.

Fortellingene handlet om de menneskene som fortsatt lever rundt anlegget til den italienske kjemiprodusenten Miteni i Veneto - den nedlagte fabrikken som i praksis har levert det meste av rask fluor og kjøpt skiglede til det kresne norske vintersportmarkedet.

Dette var historiene om gamle, slitne arbeidere med overhyppighet av leverkreft, skrumplever og lymfekreft. Om skoleunger med skyhøye fluorverdier i blodet fordi drikkevannet deres er blitt forurenset og om den plutselige lokale økningen av dødfødte guttebarn.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer