Fluorforbudet utsatt i internasjonal skisport

Dette er ikke helvetet, Tiril!

Det å rydde og vaske i smørebua til skiskytterne kan være ille nok. Men ikke SÅ ille.

FOR GOD GLID: Tiril Eckhoff og skiskyttermiljøet prater for mye om rettferdig konkurranse og for lite om fluorsmurningens forbannelse. Det er uklokt nå som internasjonal skisport er i ferd med å ta et nødvendig oppgjør med denne giften. Foto: Bjørn Langsem / Dagbladet
FOR GOD GLID: Tiril Eckhoff og skiskyttermiljøet prater for mye om rettferdig konkurranse og for lite om fluorsmurningens forbannelse. Det er uklokt nå som internasjonal skisport er i ferd med å ta et nødvendig oppgjør med denne giften. Foto: Bjørn Langsem / Dagbladet Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

DET er mulig at jeg blir lett rørt, men det ble noen tårer da jeg leste fortellingene fra den fluorfabrikken som de siste tiåra iblant har gitt meg superglid og lykkelige stunder i skisporet.

Fortellingene handlet om de menneskene som fortsatt lever rundt anlegget til den italienske kjemiprodusenten Miteni i Veneto - den nedlagte fabrikken som i praksis har levert det meste av rask fluor og kjøpt skiglede til det kresne norske vintersportmarkedet.

Dette var historiene om gamle, slitne arbeidere med overhyppighet av leverkreft, skrumplever og lymfekreft. Om skoleunger med skyhøye fluorverdier i blodet fordi drikkevannet deres er blitt forurenset og om den plutselige lokale økningen av dødfødte guttebarn.

Altså om all den menneskelige ødeleggelsen som ligger igjen i det sporet mitt som hadde best glid.

DISSE fortellingene ble skrevet her i Dagbladet i fjor høst, og publisert dag etter dag i den anerkjente artikkelserien «Glidens pris».

Du husker nok «Mamma skal dø» - den hjerteskjærende, dypt personlige historien om Toril Stokkebø. En kreftsyk, oppofrende langrennsmor som brukte de siste månedene av livet sitt til å advare om fluorsmurningens mulig fatale konsekvenser.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer