- Dette er ikke noe sirkus

Rennleder Nordby fnyser av kritikken fra hoppfolket.

TAR IKKE SELVKRITIKK: Rennleder Torgeir Nordby  trakk et lettelsens sukk etter at konkurransen var unnagjort uten stygge fall. - Normalt er vi ikke noen pyser, men vi må vurdere værforhold og siktforhold.  Vi hadde det veldig vanskelig i dag, sier han til Dagbladet .
TAR IKKE SELVKRITIKK: Rennleder Torgeir Nordby trakk et lettelsens sukk etter at konkurransen var unnagjort uten stygge fall. - Normalt er vi ikke noen pyser, men vi må vurdere værforhold og siktforhold. Vi hadde det veldig vanskelig i dag, sier han til Dagbladet .Vis mer

HOLMENKOLLEN (Dagbladet): - Puh, sa rennleder Torgeir Nordby da jentenes VM-konkurranse i Midtstubakken var overstått.

Under vanskelige forhold, med tåke og mye vind, ble konkurransen et lite antiklimaks med tanke på publikumsopplevelsen. Mens det lengste hoppet i prøveomgangen målte 105 meter, var det lengste hoppet i selve konkurransen bare 97 meter.

Og mye av skylda fikk Nordby og resten av juryen.

- Unge og uerfarne jenter
NRKs ekspertkommentator Espen Bredesen var på krigsstien og skjønte ikke hvorfor jentene ikke fikk bedre fart. Norges sportssjef Clas-Brede Bråthen mente juryen ikke skjønte viktigheten av at hopperne fikk vise seg fra en bedre side.

Dagbladet slapp inn i «kontrollrommet» til juryen etter rennet. Rennleder Nordby peker på de avanserte vindmålerne, der de røde pilene indikerer at det er uforsvarlig å sende noen utfor. Nettopp de pilene dukker opp på skjermen til stadighet.

- Det er trist for damene å få et sånt vær, det er det tragiske med det. Men under de forholdene vi hadde var det en helt grei konkurranse. De tre antatt beste var også på pallen. Så de beste var best i dag også, sier han til Dagbladet.

En TV med NRK1 står også på i juryrommet. Men Nordby fikk ikke med seg den beske kritikken fra Bredesen underveis.

- Det slipper vi heldigvis å høre på, sier han.

- Vi hadde det veldig vanskelig. Det er mange unge jenter her som ikke har stor erfaring. Du kan jo se på lyset også, jeg tror det var grunnen til at det ble så mye dårlig hopping. Det var vanskelig for hopperne å se.

- Det så ut som du trakk et lettelsens sukk her da rennet var over?

- Vårt ansvar er å bringe gjennom en konkurranse under forholdene vi har tilgjengelig. I dag var det forsvarlig å hoppe, men det er klart det var vanskelige forhold, med relativt uerfarne og unge jenter på dette nivået, i et verdensmesterskap. Prestasjonene deres var varierende, men vi hadde knapt et fall. Det var et lite et, men dagen gikk relativt greit.

- Det var helt texas
Nordby sier deres største utfordring var nettopp farten. Espen Bredesen reagerte kanskje aller kraftigst da de gikk ned én avsats før østerrikske Daniela Iraschko skulle hoppe - ei jente som har ti seirer denne sesongen.

Juryen mente farten var for stor med tanke på forholdene.

- De har vel ikke sett rennet, så da må de finne på noe, sa Bredesen syrlig.

Nordby er tilbøyelig til å være enig i at det var en i overkant forsiktig avgjørelse.

- Jeg kan i ettertid si at det ikke var nødvendig. Hun hoppet 97 meter. Men ut fra potensialet og treningen i går, var det helt klart at hun med et superhopp ville hoppet i lengste laget under de varierende forholdene. Det var helt texas her.

- Bredesen lurte på om dere hadde sett rennet?

- Han får kjøre sitt opplegg. Vi prøver å ivareta jentenes sikkerhet under ekstremt vanskelige forhold. Jeg har ikke noen kommentarer til det han sier, folk må få ha sine meninger. Alle vi som var her gikk til oppgaven med stor ydmykhet. Normalt sett er vi ikke noen pyser, men vi må vurdere værforhold og siktforhold. Det er lenge siden jeg har sett hoppkanten her i dag.

- Utrolig at de greide å hoppe såpass bra
Utpå vårparten skal IOC-president Jacques Rogge avgjøre om kvinnehopp skal tas inn i OL-programmet til Sotsji i 2014. Rennet i dag ble i så måte sett på som en gyllen mulighet til å gi jentene god reklame.

Men slik gikk det ikke.

- Vi kan ikke drive sirkusforestillinger. Poenget er at vi skal sørge for at disse jentene fortsetter å hoppe på ski. Det var en meget jevn konkurranse, med fem, seks nasjoner blant de ti beste. Dette var et bra skirenn under de rådende forhold, sier Nordby.

Han tror jentehopperne snarere styrket enn svekket saken sin med tanke på å  få være med i OL.

- Et skirenn som dette er ikke avgjørende. For å si det sånn: At jenter makter å gjennomføre et hopprenn under så vanskelige forhold forteller at nivået er høyere. De er bedre og bedre, og tøffere og tøffere. Det er helt utrolig at de greide å hoppe såpass bra.

- Vurderte dere noen gang å avbryte konkurransen?

- Nei, det var aldri noe tema. Forholdene holdt seg ganske stabile. Det var ikke så fuktig, og vi fikk aldri tilbakemeldinger på at det var farlig fordi løperne ikke så noe, sier Nordby til Dagbladet.

VURDERTE ALDRI Å AVBRYTE: Nordby sier det var forsvarlig å hoppe.
VURDERTE ALDRI Å AVBRYTE: Nordby sier det var forsvarlig å hoppe. Vis mer