Norge - Hellas fotball

Dette er ingen fiasko

Det kunne gått riktig dårlig for Norge. Nå ser det bedre ut.

FRUSTRERT: Ståle Solbakken på sidelinja i Malaga under kampen mot Hellas. Foto: Geir Olsen / NTB
FRUSTRERT: Ståle Solbakken på sidelinja i Malaga under kampen mot Hellas. Foto: Geir Olsen / NTB Vis mer
Publisert

DEN siste treningskampen inn mot høstens VM-kvalik så ut som en fiasko ved pause. At den ikke endte så trist, betyr mye både for trener Ståle Solbakken og spillerne hans.

Og la det være sagt:

  • Et norsk herrelandslag i fotball som roter det til for seg selv, trenger all den oppmuntringen som det er mulig å finne i et 1 - 2 nederlag.

Her var det faktisk mye.

Og kanskje mest fra trener Solbakken selv.

Han er så avslappet ærlig rundt både feil og utfordringer at det gjør veien framover kortest mulig. Som i det direkte oppgjøret med seg selv om bruken av Moldes raske, spennende stopper Stian Gregersen i uvant posisjon som høyreback:

- Jeg tar hele skylden for det. Han får melkesyresjokk, sa Ståle etter at Gregersen hadde løpt seg tom langs kanten på en halv omgang. Og så var ikke det mislykkete forsøket så farlig for noen lenger.

Det er ikke sjefens prestisje og stahet dette prosjektet står på. Bare om et helt lag rekker å bli trygt nok sammen til å fungere litt over evne mot Nederland hjemme på Ullevaal allerede i neste kamp i september.

Foreløpig ser det ikke slik ut.

Men det er ikke totalt mørkt.

RUNDT det store gjennombruddet til fenomenet Erling Braut Haaland og Martin Ødegaards framgang i Arsenal-drakta, har det tidvis vært vanskelig å finne de andre individuelle kvalitetene som kan løfte dette norske landslaget opp det nødvendige hakket.

Der er det lysglimt.

Den viktigste er kanskje utviklingen til Alexander Sørloth. Han var den klart beste i de tre kvalikkampene i vår, og fulgte opp med å prege den ganske gode andreomgangen mot Hellas.

Ikke fordi han glitret, men fordi han har et internasjonalt trøkk i spillet sitt som riktig brukt kan gjøre en forskjell mot de fleste motstanderne. Med Sørloth på plass dominerte Norge resten av denne kampen.

Men Tyrkia-favoritten Sørloth er altså ute mot Nederland.

SAMTIDIG viste denne kampen at utvalget av bra norske spillere er forholdsvis bredt. Kristian Thorstvedt hadde igjen et fint innhopp, men også han mister den neste VM-kvaliken på grunn av rødt kort. Men da er i utgangspunktet både Joshua King og Mohamed Elyounoussi klare, og dekker de fremste plassene.

Alternativene er mange også på midten. Der kommer Mathias Normann og Sander Berge tilbake, mens Julian Ryerson er så hurtig og effektiv 1 mot 1 på høyrekanten at han fortsatt kan brukes om Solbakken velger å gå videre med tre stoppere.

Omleggingen til 3-5-2 etter pause i går var avtalt på forhånd. I tillegg har laget testet 4-1-4-1, uten at slike tallkombinasjoner løser koden.

Det gjør en felles offensiv og defensiv forståelse og summen av gode enkeltprestasjoner.

NOEN slike prestasjoner var det i glimt i går også. Både Patrick Berg, Kristoffer Zachariassen og Fredrik Aursnes viste at de aller beste midtbanespillerne fra Eliteserien holder det vante norske nivået. Selv om Aursnes bare fikk sjansen i tjue minutter.

Stort lengre tid trengte heller ikke Bodø/Glimts Fredrik Bjørkan på venstrekanten for å minne om at han har fart og trøkk til å være et internasjonalt back/kant-alternativ.

er det lett å si at kvaliteten på de fleste norske enkeltspillerne uansett er for lav til å tro på framgang. Men så svart er det ikke. Midt i kamper som skjemmes av stygge individuelle feil, er det grunn til å glede seg over nettopp dette bredere utvalget av aktuelle landslagsspillere.

Det gir Ståle Solbakken muligheter til å teste fram nye kombinasjoner. Som for eksempel den trebackslinja mot Hellas etter pause som var med på å endre kampbildet.

Og spre nødvendig glede inn i hele landslagsmiljøet.

DET er som sagt viktig:

  • For denne gjengen gjør det i hvert fall ikke lett for seg selv.

Det norske laget sørget nesten alene for å vende en frisk åpning til nøling, pasningsfeil og dårlige valg. Spillerne trengte bare 12 minutter på å ødelegge det som kunne virke som en fin norsk fotballkveld.

For da klarte plutselig ikke det norske stopperparet å løse en enkel, grunnleggende utfordring for et trygt forsvarsspill; hvordan to stoppere skal kontrollere en enslig spiss midt imellom seg.

Kristoffer Ajer og Stefan Strandberg hadde så visst ikke kontroll. Og det selv med et ganske lite bakrom som det i teorien skulle være enkelt å stenge.

Begge de norske stopperne oppfattet situasjonen for treigt. De falt av for seint, Giorgos Masouroas smatt gjennom, 0 - 1 og Norge begynte å falle fra hverandre.

LAGET falt ikke pladask, men på 0 - 2 var det slutt. Da kom Stian Gregersens stygge feilvurdering ved å la være å bryste ballen tilbake til keeper André Hansen, en uheldig touch og en retur til en greker som skulle vært markert midt i vrimmelen av norske spillere i straffefeltet.

Der og da virket Norge så langt unna nivået for et internasjonale sluttspill som det er mulig å komme, men det skulle bli verre.

For med to raske baklengs forsvant all tryggheten.

Det er et enda større problem.

AKKURAT sånt ser selvsagt Ståle Solbakken lett. Han er en faglig dyktig trener som vet å skille mellom tilfeldige enkelthendelser og tydelige sportslige utfordringer.

Tabbene rundt de to baklengsmålene er dels tilfeldige selv om slike feil også speiler individuelt nivå. Den kollektive svakhet under motgang, er dessverre en vedvarende utfordring for et alt for ustabilt norsk landslag:

- Vi faller for lett ut av det kollektive, konkluderte Solbakken etterpå, og la like ærlig til om hvor mye det er å rette på:

- Vi må skape trygghet i lengre perioder. For skal vi nå noen kvalik, er vi nødt til å slå de beste lagene.

DET klarte ikke Norge i går. Ståle Solbakkens nye prosjekt får ikke flere kamper for å bygge selvtillit før det tetner seg til i selve kvaliken. Sånn kan det se forvirrende og svakt ut etter gårsdagens mange feil, men dette er langt fra håpløst.

Jeg har sett for mange treningskamper til å avskrive de norske VM-mulighetene på et så tynt grunnlag. Det er noen underliggende trekk som gjør at dette fort kan snu seg.

For eksempel en uthvilt Erling Braut Haaland med et ekstremt høyt nivå, kaptein Martin Ødegaard som takler sin egen ustabilitet på en voksen måte, flere unge spillere i utvikling hos bra klubber, en hel gjeng som fungerer godt sammen på trening og en ærlig, flink trener. Til sammen er det grunner nok til å følge med på prosjektet videre.

Dette er ennå ikke noen fiasko.

FOR LANG FERIE: Landslagstrener Ståle Solbakken mener mange av spillerne har hatt for lang ferie VIDEO: NTB Vis mer

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer