Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Sport

Mer
Min side Logg ut

Dette er jentenes skyld

Håndballgutta er egentlig gode bare de finner nok nye spillere.

 RÅTT PARTI:  I utganspunktet var Norge mot verdensmester Spania en ujevn kamp. Ole Erevik og topp innsats jevnet nesten ut hele forskjellen. FOTO: AFP/Jonathan Nackstad.
RÅTT PARTI: I utganspunktet var Norge mot verdensmester Spania en ujevn kamp. Ole Erevik og topp innsats jevnet nesten ut hele forskjellen. FOTO: AFP/Jonathan Nackstad. Vis mer

INGEN med litt kunnskap om internasjonal håndball kunne forvente at de norske gutta slo Spania i EM i går (25 - 27) . Til det er det norske nivået for lavt, og sporten med sin automatiske veksling mellom angrep og forsvar for forutsigbar.

Men hovedproblemet til de norske håndballgutta i enda et internasjonalt mesterskap er ikke at de er litt for dårlige mot de aller beste lagene:

•• Det er de norske jentene som er for gode.

I håndball har jentene skjemt bort det hjemlige idrettspublikummet så vi ikke skjønner hvor godt dette herrelandslaget egentlig presterer.

MESTERSKAP etter mesterskap har vi ventet på at gutta skal levere like bra. Det er bortkastet tid. Et dykk ned i norsk idrettshverdag viser at det ikke er dekket for fest:

•• 34 000 gutter spiller håndball. Det er under halvparten av antall jenter.

Og enda viktigere:

•• Mens håndball er den nest største idretten for jenter, blir håndball for gutter utkonkurrert i kampen om idrettstalentene av både fotball og ski.

Spesielt konkurransen med fotball er hard. Bare på de ti siste årene har veksten blant gutter som velger fotball vært nær dobbelt så stor som det totale antall håndballspillere. Blant åtte gutter velger nå sju fotball og bare en håndball, og denne forskjellen øker dess eldre guttene blir.

DETTE er aktivitetstall som for oss utenforstående gir grunn til å snakke opp håndballguttas resultater. Tross alt har  laget kvalifisert seg til ti sluttspill bare siden 2 000. I samme tidsrom har fotballgutta klart dette en eneste gang.

Den statistikken reflekterer ikke bare den store nivåforskjellen på internasjonal håndball og fotball. Vel er håndballen nesten helt begrenset til Europa, men også i europeisk sammenheng gjør håndballgutta det klart best:

•• Fire EM-sluttspill har gitt plasseringer mellom 6 og 11.

Skjønt det samme skal kanskje litt til nå. Selv denne flotte innsatsen mot Spania garanterer ingen gjentakelse i den avgjørende gruppespillkampen mot Ungarn torsdag.

FOR det er fortsatt ujevnheten som preger et ferskt norsk mannskap med hele åtte mesterskapsdebutanter. Der laget virket fysisk for veikt mot Island i åpningskampen og kritikerne ropte etter flere veteraner på banen, var det nettopp et par av veteranene som tidvis sleit mest mot Spania. Bortsett fra Ole Erevik da.

Norsk herrehåndball med Steinar Ege har i årevis levd godt på kvaliteten på denne plassen. Nå er hans faste reserve gjennom 12 år blitt lagets beste. Erevik holdt Norge inne i kampen i førsteomgangen før hele laget med de yngste spillerne i spissen leverte en gnistrende god andreomgang. Til slutt var det bare et fransk dommerpar med naturlig respekt for alle kiloene til de regjerende verdensmesterne som hindret en norsk overraskelse.

SAMTIDIG er kampens gigant Ole Erevik et godt eksempel på herrehåndballens utfordring. Han ble utviklet under Stavangers storhetstida fra tidlig på 2000-tallet, men der i byen har ishockey overtatt vinterpublikummet. Nå opplever håndball over hele landet  en spilleflukt blant unge voksne gutter:

•• Sist sesong var det under 300 registrerte spillere i 20-års klassen.

Det er et tegn på at norsk herrehåndball som toppidrett har en utfordring i selve rekrutteringen til det høyeste nivået. Desto bedre er den jevne eksporten av yngre norske spillere til utenlandske proffklubber. Mot Spania var den ganske ferske Bundesliga-proffen Kent Robin Tønnesen glitrende i den spennende innspurten, mens Magnus Gullerud etter overgangen til danske Sønderjydske presterte røft forsvarsspill som nesten holdt verdensmesterne unna. Også det er et tegn på at sporten presterer over evne.

Akkurat som det var lett å se mot Spania.

Esten O. Sæther er kommentator i Dagbladet og landslagssjef for futsal (innendørsfotball). Det siste vervet har gitt ham god trening i å tape mot Spania.