Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Sport

Mer
Min side Logg ut

Dette er Jönssons drømmelag fra sine ti år i norsk fotball

Vraker Rosenborg-stjernene, men finner plass til urokråka som han mener er for egoistisk.

DRØMMELAGET: Jan Jönsson har satt opp drømmelaget fra sine ti år i norsk fotball. Om du ikke klarer å lese svenskens lapp, kan du finne drømmelaget lenger ned i artikkelen. Foto: Øyvind Godø / Dagbladet
DRØMMELAGET: Jan Jönsson har satt opp drømmelaget fra sine ti år i norsk fotball. Om du ikke klarer å lese svenskens lapp, kan du finne drømmelaget lenger ned i artikkelen. Foto: Øyvind Godø / Dagbladet Vis mer

ÅLESUND (Dagbladet): Jan Jönssons dager i Tippeligaen er talte.

Den sindige svensken ble i Rosenborg beskyldt for å være for snill, men har i løpet av sine ti år i norsk fotball fått ligaens største stjerner og egoer til å gjøre som han vil.

Når Dagbladet utfordrer han til å sette opp sitt drømmelag av forhenværende elever, smiler han lurt.

- Når skal denne saken publiseres?

- Om noen dager. Hvordan det?

- Jeg vil ikke såre noen, sier Jönsson og tenker først og fremst på sin nåværende spillere i AaFK.

54-åringen skjønner raskt at han får et luksusproblem offensivt. Profiler som Michael Barrantes, Leke James, Borek Dockal, Tarik Elyonoussi, Steffen Iversen, Rade Prica, Pontus Farnerud og Johan Andersson blir alle vraket.

JUVEL: Alanzinho er naturligvis med på Jan Jönssons drømmelag.
Foto: ARNT E. FOLVIK/Dagbladet
JUVEL: Alanzinho er naturligvis med på Jan Jönssons drømmelag. Foto: ARNT E. FOLVIK/Dagbladet Vis mer

For å rydde plass til flest mulige offensive profiler, setter Jönsson opp et drømmelag med midtbanespillerne Anthony Annan og Fredrik Ulvestad som midtstoppere.

- Filosofien må være å ha ballen så mye som mulig. Jeg tror det kunne fungert bra, sier Jönsson.

Men noen timer senere sender han en melding om at han vil erstatte Ulvestad med Tore Reginussen i midtforsvaret, for å forbedre balansen i laget.

Dermed blir Jönssons drømmelag fra sine ti år i norsk fotball slik i en 4-4-2-formasjon med diamant på midten:

Sten Grytebust - Mikael Lustig, Tore Reginiussen, Anthony Annan, Vegar Eggen Hedenstad - Henning Hauger - Somen A Tchoyi, Alanzinho - Veigar Pall Gunnarsson - Abderrazzaq Hamed-Allah, Daniel Nannskog

Vil ha Forren

Jönsson sliter med å finne spillere fra de andre norske lagene som han kunne tenkt seg i drømmeelleveren.

- Jeg har vært så heldig å få trent mange av de beste spillerne i Tippeligaen, sier Jönsson.

- Men om jeg skal velge én spiller fra de andre klubbene, må det bli Vegard Forren. Han kunne egentlig vært fin å ha i alle disse ti årene jeg har vært i Norge. Han er så konstruktiv og har en venstrefot som kunne vært veldig nyttig å ha i laget.

LANDSMANN: Jan Jönsson fant plass til to svensker og to RBK-spillere på sitt drømmelag, men ingen av RBKs offensive stjerner. Foto: Erling Hægeland/Dagbladet
LANDSMANN: Jan Jönsson fant plass til to svensker og to RBK-spillere på sitt drømmelag, men ingen av RBKs offensive stjerner. Foto: Erling Hægeland/Dagbladet Vis mer

Jönsson er ikke redd for å rangere spissparene Nannskog/Gunnarsson, Hamed-Allah/Leke og Prica/Iversen opp mot hverandre.

- Veigar og Daniel var aller best. De leverte mål hele tiden. Det var vel 37 mål første sesongen og 34 mål andre sesongen. Hamed-Allah og Leke er ikke langt unna, mener Jönsson.

- Daniel er egoistisk, men Hamed-Allah er for egoistisk. Samtidig har Hamed-Allah større forutsetninger for å lykkes internasjonalt enn Daniel og Veigar. Leke kan også klare seg på et høyere nivå med sin råskap. Prica hadde den samme råskapen som Leke.

Sint etter seier mot RBK

Han trekker frem spillere som Nannskog, Alanzinho, Tchoyi, Hamed-Allah, Annan, Barrantes og Leke som de med mest spisskompetanse og Henning Hauger, Jonas Svensson og Fredrik Ulvestad som de beste norske spillerne han har trent.

Men den aller beste Jönsson har hatt under sine vinger, er ifølge suksesstreneren Veigar Pall Gunnarsson.

Ikke bare hadde islendingen et genialt fotballhode og en eminent nærteknikk, men han hadde også en unik vinnerskalle.

- Jeg husker at vi slo Rosenborg 1-0. Jeg tror det var i gullsesongen 2008. Veigar var svært misfornøyd til tross for at vi slo RBK. Han likte ikke måten vi spilte på og var misfornøyd med å slå RBK bare 1-0. Det illustrerer kulturen vi hadde i Stabæk. Vi var aldri fornøyd. Men det gikk til tider kanskje litt for langt, innrømmer Jönsson.

Han har ledet lagene sine til mange triumfer, men overrasker stort når han skal trekke frem sin beste kamp i Tippeligaen.

EGO: Selv om Jan Jönsson mener Abderrazzaq Hamed-Allah er for ego, er han med på svenskens drømmelag. Det er imidlertid ikke Michael Barrantes.
Foto: Svein Ove Ekornesvåg  / NTB scanpix
EGO: Selv om Jan Jönsson mener Abderrazzaq Hamed-Allah er for ego, er han med på svenskens drømmelag. Det er imidlertid ikke Michael Barrantes. Foto: Svein Ove Ekornesvåg / NTB scanpix Vis mer

- Den beste kampen jeg kommer på, er en 2-1-seier borte mot Lyn. De var veldig gode på den tiden, og vi gjorde en perfekt kamp defensivt og offensivt. Så bra hadde vi aldri spilt før. Det er et eller annet med den kampen som har satt seg i minnet. Det var bra internasjonal kvalitet over det Stabæk-laget. 6-2-seieren over Vålerenga som sikret gullet i 2008 og 8-0-seieren over Molde er også noen strålende kamper.

Har fryktet Huseklepp mest

- Hvem er den verste motspilleren du har møtt som trener i Tippeligaen?

- Erik Huseklepp er den jeg har brukt mest tid på og snakket mest om i garderoben før kamp. Hans dribleferdigheter og bevegelser var viktig å stoppe. Men det var først og fremst før han dro til utlandet, forteller Jönsson, som heller ikke likte å møte Mame Biram Diouf og LSK-utgaven av Björn Bergmann Sigurðarson.

- Hvilken spiller har du hatt mest innflytelse på?

- Det er nok Alanzinho. Det ble til slutt en veldig fin reise for han i Stabæk. Vi så han først på noen DVD-er fra Brasil i kamper uten tilskuere. De fleste trodde han var for liten og veik til norsk fotball, og det var en lang og hard jobb som måtte gjøres. Men til slutt slo han til i full blomst. Da gikk kontrakten hans ut, og det var like før vi mistet han grunnet agentens høye lønnskrav, mimrer Jönsson.

- Alanzinho og Tchoyi var to fantastiske kjøp. Jeg hadde en prat med Somen etter 2006, og året etter var han årets spiller. Disse to og Veigar ble solgt med en utrolig fortjeneste. Alanzinho ga 40 millioner alene. Sammen med Nannskog er nok dette mine beste kjøp.

- Hvis du skulle valgt én av spillerne du har trent som asistenttrener, hvem ville du valgt da?

- Da må jeg si Nannskog. Han har egenskaper som kompletterer meg. Han er en pådriver og en som får opp engasjementet i gruppen, mens jeg er roligere. Vi passet godt sammen, og han er en veldig god venn, forteller svensken.

Har vokst

Selv føler Jönsson at han har utviklet seg i løpet av sine ti år i Norge.

VENN: Daniel Nannskog er den spilleren som står nærmest Jan Jönsson og er selvskreven på drømmelaget. Jönsson kunne også tenkt seg Nannskog som assistenttrener.
FOTO: ADRIAN ØHRN JOHANSEN / DAGBLADET
VENN: Daniel Nannskog er den spilleren som står nærmest Jan Jönsson og er selvskreven på drømmelaget. Jönsson kunne også tenkt seg Nannskog som assistenttrener. FOTO: ADRIAN ØHRN JOHANSEN / DAGBLADET Vis mer

- Man vokser på å være i et annet land. Jeg tror det er nyttig å være utlending i blant. Jeg føler ikke at jeg har forandret meg så mye på ti år i Norge, men jeg tror og håper at jeg har utviklet meg hele tiden.

Jönsson har tilbud fra både Sverige og andre klubber i Europa, men har ikke bestemt seg for hvor han skal jobbe og bo i 2015.

- Men jeg vil fortsette som fotballtrener. Jeg utelukker ikke at jeg kommer tilbake til Norge en gang, avslutter svensken.

GRUNDIG: Jan Jönsson tenkte seg nøye igjennom da han satte opp sitt drømmelag fra sine ti år i norsk fotball og måtte gjøre noen endringer i etterkant. Foto: Øyvind Godø / Dagbladet
GRUNDIG: Jan Jönsson tenkte seg nøye igjennom da han satte opp sitt drømmelag fra sine ti år i norsk fotball og måtte gjøre noen endringer i etterkant. Foto: Øyvind Godø / Dagbladet Vis mer
Utforsk andre nettsteder fra Aller Media
Kode24 - nettavis om utvikling og koding Elbil24.no -  nyheter om elbil KK.no - Mote, interiør, og tips Sol.no - De viktigste nyheter fra nettsider i Norge Vi.no - Quiz, kryssord og nyttig informasjon Dinside.no - teknologi, økonomi og tester Se og Hør - Kjendis og underholdning Lommelegen.no - helse, symptomer og behandling