Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Sport

Mer
Min side Logg ut

Dette er José Mourinhos venner og fiender

Siden Manchester United-manager José Mourinho har måttet tåle kritikk den siste tiden, ser vi på hvem som er hans største allierte og fiender i fotballen.

KJØLIG FORHOLD: José Mourinho og United-direktør Ed Woodward. Foto: OLI SCARFF / AFP / NTB Scanpix
KJØLIG FORHOLD: José Mourinho og United-direktør Ed Woodward. Foto: OLI SCARFF / AFP / NTB Scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Manchester United - Tottenham 21.00 i kveld.

Det er få personer i fotballen som er like splittende som José Mourinho. For supporterne er portugiseren en av tidenes beste trenere, en manager som har vunnet flere trofeer og opplevd suksess i fire forskjellige land.

De som ikke støtter ham vil argumentere for at Manchester United-manageres karriere er på hell, og at han bare klarer å oppnå gode resultater på kort sikt.

- Han trenger alltid en fiende for å kunne angripe eller forsvare troppen sin, har den tidligere Inter-spissen Diego Milito uttalt om sin tidligere sjef.

Men hvem er Mourinhos største fiender? Og hvem kommer han godt overens med? FourFourTwo har laget en oversikt:

Ed Woodward: Fiende

Det er bekymringsfullt for Manchester United-fansen at Mourinho og Woodward tilsynelatende virker å være på kollisjonskurs.

Til tross for at Mourinho fikk forlenget kontrakten i januar, har ikke klubbdirektør Woodward støttet Mourinho under sommeren overgangsvindu. Det har kommet rapporter på at Woodward ikke ville bruke store penger på spillerne som Mourinho ønsket seg, i hovedsak på grunn av alderen og den manglende muligheten for å selge dem videre med profitt.

De to burde dra i samme retning og jobbe mot et felles mål. Men det er tydelig at Mourinho var misfornøyd da han sa at han burde bli kalt «hovedtrener» og ikke «manager» tidligere denne måneden, og det er vanskelig å se hvordan duoen skal løse situasjonen med to så forskjellige meninger.

Willian: Venn

En av spillerne som Mourinho ønsket å hente i sommer var Chelsea-spiller Willian, som hadde vært en nøkkelspiller i Chelsea-laget han ledet mellom 2013 og 2015.

Brasilianeren spilte 36 kamper da de blå vant Premier League-tittelen under Mourinho i 2014/15-sesongen, og han var en av få spillere som fortsatt viste god form da de regjerende mesterne sviktet totalt sesongen etterpå.

- Han er den beste manageren jeg noensinne har jobbet med, uttalte Willian til ESPN i juli.

- Vi har et godt forhold, vi er venner. Noen ganger snakker vi, vi sender sms, vi sender meldinger til hverandre via WhatsApp. Han er en fantastisk manager, jeg liker virkelig å jobbe med ham. Jeg håper jeg kan jobbe med ham igjen en dag, sa han videre.

Arsène Wenger: Fiende

Det er kanskje den største managerrivaliseringen som har vært i Premier League. Wenger og Mourinho har aldri hatt mye til overs for hverandre.

Duoen ser på fotball veldig forskjellig. Mens Wenger snakker om viktigheten av stil på gressmatta, er Mourinho mest opptatt av resultater, og kritiserer gjerne såkalte «poeter» og «idealister».

Rivaliseringen ble også personlig. Mourinho kalte den tidligere Arsenal-sjefen «en kikker» i 2005 og «en spesialist på fiasko» ni år seinere.

Portugiseren uttalte at han håper at han en dag kan bli venner med Wenger, da sistnevnte forlot Arsenal i mai, men det er vanskelig å se for seg at det vil skje.

Marco Materazzi: Venn

Da Mourihno forlot Inter til fordel for Real Madrid etter å ha ledet Nerazzurri til The Treble i 2010, var det ingen som var mer fortvilet enn Materazzi.

Den tøffe forsvareren som hadde fått på seg et rykte for å være en beinhard spiller gjennom karrieren, ble filmet da han tok et tårevått farvel med manageren.

- Jeg kan fortelle deg at Mourinho og Lippi er de beste etter min mening, sa Materazzi i 2016.

- Ikke bare på grunn av deres selvforklarende resultater, men fordi jeg opplevde dem på nært hold. Mourinho har et driv, han er smart, kunnskapsrik, han har erfaring og empati, mente Materazzi.

Mino Raiola: Fiende

Raiola er ikke en agent som går stille i dørene. Den omdiskuterte italieneren er aldri redd for å komme med sin mening når det gjelder fotball, noe han demonstrerte nylig da han kritiserte Manchester United-legende Paul Scholes.

Mourinho liker ikke at Raiola har forsøkt å finne en ny klubb til Paul Pogba, en av hans mest profilerte klienter. Agentens innflytelse på en av Uniteds stjernespillere er en bekymring for portugiseren, særlig etter Pogbas kryptiske kommentar etter 2-1-seieren over Leicester:

- Det er ting jeg kan si og det er ting jeg ikke kan si, for da får jeg bøter.

Zlatan Ibrahimovic: Venn

Ibrahimovic er en annen Raiola-klient som alltid har hatt et godt forhold til Mourinho, som hentet ham gratis til Manchester United sommeren 2016.

Duoen jobbet første gang sammen en hel sesong i Inter i 2008/09, før den svenske spissen dro til Pep Guardiola og Barcelona sesongen etterpå. Men hvem av dem foretrakk han?

- José Mourinho er Guardiolas rake motsetning, skrev Ibrahimovic i selvbiografien I Am Zlatan.

- Dersom Mourinho lyser opp rommet, drar Guardiola ned gardinene, og Guardiola forsøkte nå å måle seg opp mot ham. Mourinho ble en fyr som jeg var villig til å dø for, skriver Zlatan Ibrahimovic.

Sergio Ramos: Fiende

Ting begynte å falle sammen for Mourinho i Real Madrid da han droppet keeper Iker Casillas i 2012/13-sesongen, i managerens tredje sesong på Santiago Bernabéu.

Casillas var et klubbikon som var godt likt både i garderoben og blant supporterne, og Ramos var ikke redd for å støtte sin lagkamerat og venn offentlig.

Krangelen gjorde at Real Madrid ble splittet på midten, hvor noen spillere støttet Mourinho, mens andre støttes Casillas og Ramos. Sistnevnte fortsatte å kritisere Mourinho etter at han dro.

- Mourinho var bare nok en trener jeg jobbet med i løpet av fotballkarrieren … Jeg tror ikke han har endret livet mitt i fotballen i det hele tatt, uttalte Ramos i 2017.

Deco: Venn

Deco var en nøkkelfigur i Porto-mannskapet som sjokkerte ved å vinne Champions League under Mourinho i 2004. Deco har ved flere anledninger fått skryt av sin tidligere sjef de siste åra.

Playmakeren spilte 90 kamper i to sesonger under Mourinho på Estadio do Dragao, hvor han vant ytterligere fire trofeer.

- Mourinho er den beste manageren jeg har jobbet med, uttalte Deco i 2013.

- Han overbeviser deg om at hvis du gjør som han forteller du skal gjøre, så vil det gi resultater - og det gjør det. Det var utrolig å jobbe med Mourinho. Jeg lærte så mye.

- Forholdet mellom oss var alltid veldig bra og vi er fortsatt venner i dag, la han til i et intervju med FourFourTwo.

Antonio Conte: Fiende

Med tanke på at Conte ble valgt som Mourinhos erstatter som Chelsea-sjef i 2016 og oppnådde umiddelbar suksess på Stamford Bridge, var det aldri sannsynlig at duoen ville komme overens.

Mourinho reagerte blant annet på det han mente hadde vært en overdreven feiring av italieneren da Chelsea slo Manchester United 4-0 på Stamford Bridge i oktober i fjor, hvor han hevdet at han hadde blitt «ydmyket» av Conte.

Duoen fortsatte å krangle de neste to sesongene, hvor Mourinho blant annet uttalte at Conte oppførte seg som en «klovn» på sidelinja, og Conte svarte med å kalle Mourinho en «liten mann» og «falsk».

John Terry: Venn

Mourinho har vært mest suksessfull som manager når han har klart å etablere en sterk mentalitet i garderoben.

Frank Lampard, Petr Cech og Didier Drogba var alle i Chelsea under Mourinho, men det var klubbkaptein Terry som hadde det sterkeste båndet til mannen som han seinere omtalte som «den beste treneren jeg noensinne har jobbet med».

- Han visste hvordan han skulle få ut det siste lille i alle. Han fulgte med på alt. Intensiteten og oppmerksomheten var utrolig, uttalte Terry i fjor.

Rafael Benitez: Fiende

Mourinho har hatt mange av sine krangler med Benitez, mannen som tok over etter ham i Inter i 2010. Spanjolen tok over et lag som nettopp hadde vunnet The Treble, men sleit med å bygge videre på den suksessfulle sesongen og ble seinere kritisert av Mourinho for å «ødelegge» det han hadde skapt på San Siro.

Den mest minneverdige krangelen fant sted i England, da Mourinhos Chelsea og Benitez' Liverpool kjempet i flere turneringer. Til tross for at de delte samme fotballfilosofi, har de to aldri kommet overens med hverandre.

Aitor Karanka: Venn

Rui Faria forlot jobben som Manchester Uniteds assistentmanager forrige sesong, hvor han annonserte at han ønsker å bli manager.

Dersom han klarer den overgangen, vil han følge i fotsporene til trenere som Brendan Rodgers, André Villas-Boas og Aitor Karanka, som alle har blitt managere etter å ha jobbet med Mourinho.

Karanka, som tilbrakte tre sesonger ved siden av Mourinho i Real Madrid, hyllet den tidligere sjefen før Manchester United møtte Middlesbrough i 2016.

- Det vil bli fint å møte ham. Jeg må si takk til ham og støtteapparatet hans mange ganger. Jeg er i Premier League fordi jeg lærte mye av dem. Vi er virkelig gode venner og vi har et godt forhold.

Claudio Ranieri: Fiende

Mourinho ga offentlig støtte til Ranieri da han fikk sparken som Leicester-manager i 2017, ved å møte opp på en pressekonferanse med italienerens initialer på genseren.

Men det var vanskelig å ikke mistenke Mourinho for å gjøre et poeng av sin egen sparking i Chelsea året i forveien, siden begge to hadde fått sparken bare måneder etter å ha vunnet ligatittelen.

Mourinho hadde iallfall ikke for vane å ta Ranieri i forsvar i tidligere sesonger. Han kalte en gang Ranieri for «en taper», og mobbet også engelsken og alderen hans da begge to var managere i Serie A.

HAR BLITT MOBBET: José Mourinho har kalt Claudio Ranieri for en taper. Foto: PA/NTB Scanpix
HAR BLITT MOBBET: José Mourinho har kalt Claudio Ranieri for en taper. Foto: PA/NTB Scanpix Vis mer

Alvaro Arbeloa: Venn

Mourinho kom ikke overens med flere av spillerne i garderoben i Real Madrid, men Arbeloa var alltid på managerens side. Duoen var så på bølgelengde, at Mourinho kalte høyrebacken for «en eksepsjonell mann» og «en av de viktigste spillerne jeg har jobbet med».

Mourinho satte pris på at Arbeloa ga ham offentlig støtte da det var splittelser i garderoben og mange av forsvarerne rottet seg mot sjefen.

Den tidligere Liverpool-spilleren har alltid hatt Mourinhos respekt, og beskrev ham i fjor som «den modigste mannen i fotballen».

Pep Guardiola: Fra venn til fiende

Mourinho og Guardiola jobbet en gang sammen i Barcelona, med Mourinho som assistenttrener for Bobby Robson og Guardiola som kaptein på laget.

Duoen delte ofte ideer på treningsfeltet og ble avbildet da de klemte hverandre etter at Barcelona slo PSG 1-0 i Cupvinner Cup-finalen i 1997.

Spol fram 13 år og duoen var på hver sin side av El Clásico, Guardiola som Barcelona-manager og Mourinho som Real Madrid-manager. Portugiseren hadde selv søkt på jobben som Barcelona-trener i 2008, men styret mente Guardiola var det beste valget til tross for begrenset erfaring.

De to trenerne, som nå kjemper en kamp i Manchester, hadde flere sammenstøt i Spania. Den mest minneverdige er da Guardiola kalte rivalen «den jævla sjefen» da det kom til mindgames utenfor banen.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!