-  Dette er krig

Mens Portugals landslagssjef Luiz Felipe Scolari har fyrt nasjonen til krig mot Spania, prøver kaptein Luis Figo å roe massene.

LISBOA (Dagbladet): Bråket startet da den spanske radiostasjonen Cadena Ser ringte opp Scolari. I det Scolari trodde var en privat samtale, sa han følgende:

-  Jeg beklager, men jeg snakker ikke med spanske medier. Dette er krig, og i krig er det bedre å drepe enn å bli drept. Du er spansk og jeg er på portugisisk side. La det bli med det.

Det Scolari ikke visste, var at samtalen ble tatt opp på bånd. Og selvsagt ble den slått stort opp i spanske medier, som bruker den for alt den er verdt i oppbyggingen til historiens heteste fotballkamp mellom de to nabolandene.

Vanlig i Brasil

I går måtte brasilienske Scolari forklare hvorfor han brukte krigsmetaforene.

-  Dette er ord som fotballfolk bruker hele tida. I Brasil sier vi at det er en kamp om å drepe, eller bli drept. Alle sier at det er hva fotball handler om. Den ene vil overleve, den andre vil forsvinne, forklarte Scolari på gårsdagens pressekonferanse.

Reporteren fra den spanske radiokanalen som ringte Scolari, prøvde å stille et spørsmål, men ble bryskt stanset av Portugals pressesjef, Alfonso de Melo.

-  Du har allerede hatt et uautorisert eksklusivt intervju med Scolari i går, sa han.

Scolari har alltid vært omstridt. I sin tid som trener for Brasil var han både elsket og hatet. For mannen har aldri vært redd for å si rett ut hva han mener. Om egne spillere, eller om motstandere.

-  Stygg kjæreste

I går fikk også de portugisiske spillerne sitt. Scolari brukte en metafor for å beskrive hvordan det gikk opp for ham at Portugal kanskje ikke var så gode som han først trodde da han overtok laget for 18 måneder siden. Og at manglende kvaliteter i laget er årsaken til at laget står i fare for å bli den andre vertsnasjonen i EM-historien som ryker ut etter det innledende gruppespillet.

-  I begynnelsen hadde jeg aldri mer enn to-tre dager med spillerne. Nå har jeg for første gang vært sammen med dem lenge. Det er som å gå ut med ei jente i fem eller seks år. Så ligger man med hverandre, våkner opp sammen, og for første gang ser du hvordan hun ser ut om morgenen - ganske stygg. Og for dem som er i tvil om hva han mener med det.

-  Vi er i denne situasjonen på grunn av manglende kvalitet. Om vi hadde mer kvalitet, ville vi allerede vært videre.

-  Ikke krig

Og mens treneren hisset til krig, og rakket ned på sine egne, så prøvde kaptein Luis Figo å dempe hysteriet som raser i EM-nasjonen før kveldens skjebnekamp.

-  Vi er her for å spille fotball. Krig er det siste vi har i tankene. Vi ser fram til en fotballfest, sier Figo.

Han møter flere av sine lagkamerater i Real Madrid i kveld. Han vet at det ikke blir lett.

-  Spania har et veldig sterkt lag. Jeg kjenner dem godt fordi jeg spiller sammen med dem hver søndag, sier kaptein Figo.

POLITISK UKORREKT: Luiz Felipe Scolari, som for to år siden førte hjemlandet Brasil til VM-gull, har aldri brydd seg om å være politisk korrekt i sine uttalelser. Han ertet på seg det brasilianske folk før og under VM sist, og meningen hans er nok å inspirere laget til stordåd i kampen mot Spania søndag.
VIL ROE DET HELE NED: - Vi er her for å spille fotball. Krig er det siste vi har i tankene, sier Portugals kaptein Luis Figo.
LYDHØR? Portugals trener, Luiz Felipe Scolari