PÅ TRENING: Her er Kristoff ute å tester VM-løypa i Richmond. Søndag går fellesstarten der nordmannen skal kjempe om edelt metall. Med flere Katjusja-venner til start utelukker han ikke ekstern hjelp. Foto: Tim de Waele (©TDWSport.com)
PÅ TRENING: Her er Kristoff ute å tester VM-løypa i Richmond. Søndag går fellesstarten der nordmannen skal kjempe om edelt metall. Med flere Katjusja-venner til start utelukker han ikke ekstern hjelp. Foto: Tim de Waele (©TDWSport.com)Vis mer

Dette er Kristoffs ukjente «landsmenn»

Sven Erik Bystrøm og Alexander Kristoff utelukker ikke Katjusja-hjelp i VM.

RICHMOND (procycling.no): Belgia, Tyskland, Italia og Spania har alle full kvote på ni ryttere i søndagens VM-fellesstart i Richmond.

Én av de største favorittene er norsk, men Alexander Kristoff har til sammenlikning kun fem hjelpere til disposisjon.

På den ene dagen i året der rytterne opptrer i nasjonenes farger, er det imidlertid langt ifra bare tvungen patriotisme som gjelder. Under landslagsdrakten ligger nemlig den profesjonelle trøyen og ulmer.

Kommersielle lag versus nasjonale interesser er en evinnelig diskusjon. Og når medaljer er fordelt etter søndagenes VM-ritt, vil vi kanskje debattere utfallet mot et bakteppe av mistenksomhet, svik og intriger.

Etixx-QuickStep (13) og Tinkoff-Saxo (13) er lagene med flest ryttere til start. To store, usynlige blokker som kan gjøre seg gjeldende - spesielt for Peter Sagan som bare har to landsmenn med seg.

- Vi kan ikke forvente noe
Katjusja er ikke langt bak med sin delegasjon på ti ryttere. Sånn sett er Kristoff heldig, skulle han trenge ekstern hjelp for å sikre seg regnbuetrøya.

- Det blir ikke så mye snakk tvers av nasjoner før start. Men jeg og Alex har snakket litt om det på rommet, sier Sven Erik Bystrøm - godt kjent med landslagsmodellens hyklerske formel og udaterte idealer.

23-åringen fra Haugesund, som håper å være en viktig hjelper for Kristoff i finalen, ser ikke bort ifra å danne allianser med flere av Katjusja-rytterne når avgjørelsen faller på de siste rundene.

- Forhåpentligvis kan de tilby seg hvis vi trenger det. Det er ikke noe vi kan forvente. Men det er en jo en fordel for de også, hvis de får en verdensmester på laget til neste år. Befinner de seg i en håpløs situasjon og ikke kan gjøre noe selv, da kan det hende at de hjelper oss, sier U23-verdensmesteren fra i fjor.

Russland og Haller kan bistå
I tillegg til Bystrøm og Kristoff finner vi altså en voksen kohort av russiske Katjusja-ryttere på startlisten. Sergei Chernetckii, Viacheslav Kuznetsov, Aleksei Tsatevitsj og Ilnur Zakarin er alle til stede i Richmond. Ifølge Kristoff gjør det Russland til en naturlig alliert.

- Russland har også en som heter Aleksei Tsatevitsj som kan gjøre det bra i denne løypa og kan spurte. De kan ha litt den samme ideen som oss. Det kan være at vi har like interesser og kan samarbeide litt med dem, sier Kristoff til procycling.no.

Dessuten starter Marco Haller for Østerrike. Kristoffs lojale spurtopptrekker og vinner av Tour des Fjords er leder på det østeriske laget.

- Jeg vet jo at Marco er kaptein for Østerrike, så jeg vet ikke hvor mye han vil kjøre for meg når han har sjansen selv. Jeg tror løypa passer ham godt også, kanskje han vinner hele greia. Hvis det er krise, bruker man alle midler man kan. Jeg tror vi har så mange andre nasjoner som har samme agenda som oss, at den krisen ikke bør oppstå, sier Kristoff - med urokkelig tro på et samlet felt mot på søndag.

Bystrøm tror også koalisjonene i feltet tyder på at Kristoff får brukt sine spurtegenskaper i kampen om edelt metall.

- Mange flere er klar over styrkene til Alex nå sammenliknet med i fjor. Belgia og Spania vil for eksempel gjøre alt de kan for å unngå en spurt. Det blir vårt problem nummer én. Men så har vi delte interesser med land som Australia og Tyskland. Og kanskje Frankrike. Det blir vår fordel.

- Best at Edvald gjør opptrekk
Så hva med samhørigheten den norske delegasjonen? Kristoff stoler tydeligvis ikke på nasjonal lojalitet alene og har lovet sine hjelpere solid kompensasjon for arbeidet. 100.000 kroner per hjelper.

Den elskverdige rudsbygdingen Edvald Boasson Hagen har også sverget ed til Kristoff-prosjektet, men har heller ikke lagt skjul på sine egne ambisjoner.

- Edvald har vel tjent sine millioner, sier Kristoff.

Med andre ord en potensiell «ulv i fåreklær». Hvilket Thor Hushovd fikk erfare i Geloong. Sølvvinneren fra Valkenburg viste storform i Tour of Britain og mener selv han er tilbake på 2011-nivå. Kristoffs faste sidekick, Bystrøm, tror imidlertid en tydelig strategi vil forhindre avvik fra Norges plan A.

- Hvis det blir samlet, og begge to er der på slutten, tror jeg nok det er ganske klart at han må kjøre opptrekk for Alex. Men mye kan skje i et VM. Uhell for eksempel. Edvald hadde vært en klar vinnerkandidat og leder på laget hvis Alex ikke var her. Men det beste er hvis Edvald kan gjøre et opptrekk.

Denne artikkelen er levert av sykkelnettstedet www.procycling.no!

TEAM KRISTOFF? De norske rytterne er klare for VM landeveisritt søndag. Fra venstre Vegard Breen, Alexander Kristoff, Sven Erik Bystrøm, Stake Laengen, Edvald Boasson Hagen og Lars Petter Nordhaug. Foto: Terje Pedersen / NTB scanpix
TEAM KRISTOFF? De norske rytterne er klare for VM landeveisritt søndag. Fra venstre Vegard Breen, Alexander Kristoff, Sven Erik Bystrøm, Stake Laengen, Edvald Boasson Hagen og Lars Petter Nordhaug. Foto: Terje Pedersen / NTB scanpix Vis mer