TAR UT ALT: Alexander Kristoff holdt på ta sin aller første etappeseier i Tour de France på Korsika i fjor sommer. Men det er først og fremst vårsesongen han huskes for i fjor. Søndag skal 26-åringen igjen vise at det ikke var en engangsforeteelse. Foto: Thomas Rasmus Skaug / Dagbladet
TAR UT ALT: Alexander Kristoff holdt på ta sin aller første etappeseier i Tour de France på Korsika i fjor sommer. Men det er først og fremst vårsesongen han huskes for i fjor. Søndag skal 26-åringen igjen vise at det ikke var en engangsforeteelse. Foto: Thomas Rasmus Skaug / DagbladetVis mer

Dette er Kristoffs viktigste egenskap

Få, om noen - behersker dette bedre.

(procycling.no): Husker du da Alexander Kristoff spurtet inn til overlegen OL-bronse? Eller da han spurtet ned Mark Cavendish i kampen om åttendeplassen i fjorårets Milano-Sanremo?

Ikke? Vel, i dag kan du fort få en reprise.

Da venter nemlig 294 kilometer for Kristoff og resten av Milano-Sanremo-feltet.

Rytterne må belage seg på nesten syv timer på sykkelen, før årets første vinner av et monument blir kåret. En skikkelig kraftanstrengelse, med andre ord.

Ekstrem Da er det greit å hete nettopp Alexander Kristoff. For selv om han er best kjent som en spurter, er hans store styrke en egenskap de fleste ikke forbinder med spurtere.

- Han har en ekstrem utholdenhet. Det er den virkelige styrken hans, sier trener og stefar Stein Ørn til procycling.no.

I fjor endte Kristoff på åttendeplass i den italienske klassikeren, etter å ha spurtslått Mark Cavendish.

Også i Flandern rundt og Paris-Roubaix vant han spurten i sin gruppe.

• LIVE: I dag følger du Milano-Sanremo direkte hos procycling.no!

Jo lengre det blir, jo bedre ser det ut til at Kristoff spurter.

- Jeg merker det på trening også. Jeg spurter like bra på slutten av en langtur som på en kort tur, fortalte Kristoff procycling.no i Belgia før klassikerhelgen bestående av Omloop Het Nieuwsblad og Kuurne-Brussel-Kuurne.

- Jeg blir ikke dårligere til å spurte selv om jeg blir sliten. Likevel vinner jeg flest korte ritt, så det er litt selvmotsigende. Det er enten kort eller langt for min del, jeg sliter mer i de vanlige spurtene.  Det er sikkert litt tilfeldig, men jeg trener mye utholdenhet med tanke på klassikerne.

Slik sparer han krefter Trener Ørn er fullt klar over hvorfor Kristoff er raskere enn de aller fleste på slutten av lange ritt.

- Mens andre taper hurtigheten sin, er han like rask på slutten av slike ritt. Han kjører mye på fettforbrenning underveis, og slik sparer han de raske muskelfibrene.

Tidligere kunne 26-åringen holde rundt 40 kilometer i timen mens han syklet på fettforbrenningen. Denne hastigheten har nå økt betraktelig, noe som gjør at nordmannen sitter igjen med mer krefter og en bedre spurt mot slutten av ritt. Pilen virker bare til å peke én vei med tanke på Kristoffs utvikling, nemlig oppover.

Bedre enn noen gang Katjusja-rytteren har nemlig hatt sin beste sesongstart noensinne, til tross for uhell i Qatar.

Og skal vi tro Ørn, har vi ikke sett det beste av Kristoff.

GRUSTE KONKURRENTENE: Mot tampen av OL-rittet i 2012 tok Alexander Kristoff en overlegen seier i kampen om bronsemedaljen. 26-åringen har utviklet kondisjonen voldsomt de siste årene. FOTO: Heiko Junge, Scanpix
GRUSTE KONKURRENTENE: Mot tampen av OL-rittet i 2012 tok Alexander Kristoff en overlegen seier i kampen om bronsemedaljen. 26-åringen har utviklet kondisjonen voldsomt de siste årene. FOTO: Heiko Junge, Scanpix Vis mer

- Han er veldig bra nå, det så man på den siste etappen i Paris-Nice. Hadde målgang vært i bunn etter den nest siste bakken, er jeg sikker på at han hadde sittet med dit. Fysisk sett har han aldri vært bedre. Men sykling handler ikke bare om fysikk. Det er mange tilfeldigheter som spiller inn. Resultatene hans i år er ikke så gode som fysikken tilsier.

Men det er ikke bare den gode fysikken som hjelper Kristoff på slutten av lange ritt. Det er nemlig en helt annet type spurt som vanligvis venter på slutten av ritt som Milano-Sanremo og Paris-Roubaix kontra en spurtetappe i et etapperitt.

- Problemet med de moderne spurtene er at det har blitt så mange opptrekk. Det er nesten aldri mann mot mann slik det var før. Det er heller lag mot lag. Det som er fordelen for Alexander mot slutten av disse rittene, er at opptrekkerne ofte er borte. Da endrer forutsetningene seg, og Alexander kommer mer til sin rett. På mange måter blir klassikerne mer rettferdige i spurten.

Som VM Årets rute Milano-Sanremo er lettere enn den har vært de foregående årene. Fryktede Pompeiana ble fjernet fra ruten, det samme ble La Manie. Det betyr at årets ritt likner på et ritt for spurterne. På papiret, vel og merke.

- Løypen passer veldig bra. Av alle de mulige variantene er dette den som passet best, opplyser Ørn.

Også Kristoff selv har tidligere uttrykt glede over at Pompeiana har blitt droppet. Men selv om det ser ut som en lysende mulighet for 26-åringen, vil ikke Ørn sette noen resultatmål for eleven.

- Vi setter aldri resultatmål, det kommer ikke til å skje. Det blir helt feil. Han er frisk og rask, og leverer noen av sine beste wattverdier noensinne. Han er bedre nå enn midt på sesongen i fjor. Det ser veldig bra ut, men det betyr ikke at han vinner Milano-Sanremo. Det er mange tilfeldigheter som kan spille inn, som for eksempel velt og punkteringer. Det er 100 mann som ønsker å vinne, og alle de beste sykler. Det er som et VM.

Denne artikkelen er levert av sykkelnettstedet www.procycling.no