HYLLES: Islands fotballandslag hylles over hele verden. Foto: EPA/SEBASTIEN NOGIER   EDITORIAL USE ONLY
HYLLES: Islands fotballandslag hylles over hele verden. Foto: EPA/SEBASTIEN NOGIER EDITORIAL USE ONLYVis mer

Dette er laget Trøndelag (449 000 innb.) ville stilt mot Island (331 000.): - Vi hadde gitt dem god kamp, tror Helland

Island slo England, men hadde de slått Trøndelag? Pål André Helland tror et trøndersk drømmelag kunne ha gitt kvartfinaleklare Island god kamp.

(Dagbladet): Island hylles over hele verden: Med bare 331 000 innbyggere er de klare for kvartfinalen i EM etter å ha ydmyket Nederland i kvalifiseringen, tatt flere poeng enn Portugal i gruppespillet og sørget for landesorg i fotballgale England i åttedelsfinalen.

Alle er imponert over Island. Eller nesten alle: Trenerlegenden Nils Arne Eggen er unntaket, noe han formidlet til Dagbladet i går.

Han har selv utrettet fotballmirakler med Rosenborg på samme måte som kollega Lars Lagerbäck har gjort med det islandske fotballandslaget. Island er klar for EM-kvartfinale med bare 331 000 innbyggere. Prestasjonen er enorm.

Men: Kunne noen norske fylker, som har omtrent like mange innbyggere, oppnådd noe lignende med full klaff?

Møre og Romsdal med 265 000 innbyggere kunne ha hatt et meget godt fylkeslag for noen år siden med Ole Gunnar Solskjær, John Arne Riise og Øyvind Leonhardsen i spissen, men nå er det trønderne som kan vise til det beste laget.

GOD GENERASJON: Møre og Romsdals «fylkeslag» anført av Øyvind Leonhardsen, Ole Gunnar Solskjær og John Arne Riise for drøye ti år siden var en gyllen generasjon i et avgrenset område mindre enn Island. Foto: NTB Scanpix
GOD GENERASJON: Møre og Romsdals «fylkeslag» anført av Øyvind Leonhardsen, Ole Gunnar Solskjær og John Arne Riise for drøye ti år siden var en gyllen generasjon i et avgrenset område mindre enn Island. Foto: NTB Scanpix Vis mer

Trøndelag vs Island

I Sør-Trøndelag bor det 313 000 tilskuere, altså litt færre innbyggere enn på Island. Hvis vi også inkluderer Nord-Trøndelags 136 000 innbyggere, får vi med RBK-duoen Jonas Svensson og Fredrik Midtsjø og gjør laget mer komplett i følgende tankeeksperiment:

Er Trøndelags elleve utvalgte i nærheten av Islands beste menn - spiller for spiller?

Pål andre Helland viste med sin roar stokke parodi at han har fulgt nøye med på Champions League. VIDEO: NFF TV Vis mer

Ja, mener Rosenborg- og landslagsspiller Pål André Helland, som var kampens store spiller da Norge tidvis rundspilte og slo Island 3-2 i en privatlandskamp for under en måned siden.

- Det viser at vi kanskje er bedre enn mange tror, men samtidig skal man ikke legge for mye i en treningskamp. Når det er sagt, kunne vi ha satt sammen et veldig bra trøndersk lag, ja. Jeg tror ikke vi hadde gjort oss bort mot Island med en trøndersk drømmeellever, sier RBK-profilen til Dagbladet.

TRØNDERLAGET: Pål André Helland, Per Ciljan Skjelbred og Vegard Forren er tre av nøkkelspillerne i det som kunne ha vært et meget godt trøndersk lag. Foto: Vidar Ruud / NTB scanpix
TRØNDERLAGET: Pål André Helland, Per Ciljan Skjelbred og Vegard Forren er tre av nøkkelspillerne i det som kunne ha vært et meget godt trøndersk lag. Foto: Vidar Ruud / NTB scanpix Vis mer

- Spiller for spiller er det ikke så stor forskjell. Hvis vi hadde fått trent opp relasjonene, samspillet og den samme innstillinga som islendingene har, kunne det blir spennende, tror Helland.

Sammen med Helland har vi kommet fram til dette trønderske drømmelaget, som selvfølgelig presenteres i en trøndersk 4-3-3-formasjon:

Trøndelag (4-3-3):

Alexander Lund Hansen

Jonas Svensson - Vegard Forren - Simen Wangberg - Fredrik Midtsø

Per Ciljan Skjelbred - Ole Selnæs - Alexander Tettey

Pål André Helland - Alexander Sørloth - Markus Henriksen

Trener: Nils Arne Eggen

Island (4-4-2):

Hannes Halldórsson

Birkir Már Sævarsson - Kári Árnason - Ragnar Sigurdsson - Ari Skúlason

Jóhann Berg Gudmundsson - Gylfi Sigurdsson - Aron Gunnarsson - Birkir Bjarnason

Kolbeinn Sigthórsson - Jón Dadi Bödvarsson

Trener: Lars Lagerbäck (svensk)

Analysen

Hvis vi går dypere inn i materien og sammenligner Island med trønderne, er ikke forskjellene så store på papiret:

Keeper: Hannes Halldórsson har gjort en god sesong for Bodø/Glimt, men har ikke noe nevneverdig bedre merittliste enn Aleksander Lund Hansen, som tidligere har vært Rosenborgs førstekeeper og også spilt i den danske toppklubben OB. Akkurat nå er imidlertid ingen tvil om at islendingen er hetest.

TAPT DUELL: Birkir Mar Sævarsson, som tidligere spilte i Brann, hadde slitt med å få plass på det trønderske fylkeslaget. Foto: Jon Olav Nesvold / NTB scanpix
TAPT DUELL: Birkir Mar Sævarsson, som tidligere spilte i Brann, hadde slitt med å få plass på det trønderske fylkeslaget. Foto: Jon Olav Nesvold / NTB scanpix Vis mer

Høyreback: Birkir Már Sævarsson spilte seks sesonger i Brann og var en suksess, men den nåværende Hammarby-spilleren dominerte aldri så mye som det Jonas Svensson gjør for Rosenborg i Tippeligaen i dag.

Midtstoppere: Malmös Kári Árnason var i sin tid aktuell for AaFK og har spilt i flere svenske og danske klubber. Han har også prøvd lykken i England, for League Two-klubben Rotherham United. Til sammenligning ble Vegard Forren kjøpt opp av Premier League-klubben Southampton. Der Forren vinner den duellen, vinner i hvert fall Ragnar Sigurdsson, som er lagkompis med Stefan Strandberg i Krasnodar, utvilsomt duellen mot Tromsøs Simen Wangberg.

Venstreback: Ari Skúlason spiller i danske OB og har en fortid i svenske GIF Sundsvall, som Per Joar Hansen tidligere trente. Fredrik Midtsjø har vært glimrende i RBK-trøya, men indreløperen vil helst ikke spille venstreback, selv om han har blitt plassert der noen ganger.

SENKET ISLAND: Pål Andre Helland herjet og scoret da Norge slo Island 1. juni. Her blir han gratulert av tre andre trøndere, Vegard Forren, Markus Henriksen og Ole Selnæs. Foto: Berit Roald / NTB scanpix
SENKET ISLAND: Pål Andre Helland herjet og scoret da Norge slo Island 1. juni. Her blir han gratulert av tre andre trøndere, Vegard Forren, Markus Henriksen og Ole Selnæs. Foto: Berit Roald / NTB scanpix Vis mer

- Fredrik vil ikke spille venstreback, men må ta en for laget i dette tilfellet, konkluderer Helland.

Sentral midtbane: Trioen Per Ciljan Skjelbred, Ole Selnæs og Alexander Tettey spiller i henholdsvis Hertha Berlin, Saint-Etienne og Norwich. Tidligere Viking- og Bodø/Glimt-spiller Birkir Bjarnason og Cardiffs Aron Gunnarsson er nok omtrent på samme nivå. Swanseas Gylfi Sigurdsson skiller seg imidlertid ut som den klart beste spilleren.

Høyrekant: Pål André Helland har vært en av Tippeligaens beste spillere de siste sesongene og herjet med de islandske forsvarsspillerne i landskampen 1. juni. Flere utenlandske klubber har vært ute etter Helland, som får hard kamp i denne duellen. Charltons Jóhann Berg Gudmundsson er også en meget god kantspiller og har tidligere spilt med Markus Henriksen i AZ Alkmaar.

STJERNENE: Kolbeinn Sigthorsson og Gylfi Sigurdsson er Islands to største stjerner.  Foto: AFP PHOTO / BERTRAND LANGLOIS
STJERNENE: Kolbeinn Sigthorsson og Gylfi Sigurdsson er Islands to største stjerner.  Foto: AFP PHOTO / BERTRAND LANGLOIS Vis mer

Venstrekant: Markus Henriksen får i dette tankeeksperimentet en rolle som en innoverkant og andre spiss, som skal jakte nedfallsfrukten fra Alexander Sørloth og motta innleggene fra Helland og Svensson på høyresiden. Henriksen har vært en åpenbaring for AZ i nederlandsk fotball og er nok noen hakk bedre enn Kaiserslautens Jón Dadi Bödvarsson, som aldri slo skikkelig til da han spilte i Viking og norsk fotball i 2013 til 2015. Henriksen har eksempelvis et høyere scoringssnitt i nederlandsk fotball enn hva islendingen hadde i norsk fotball.

Spiss: Kolbeinn Sigthórsson var i 2007 på prøvespill i AaFK, men gikk heller til AZ og deretter videre til Ajax. Etter å ha vært en stor suksess i nederlandsk fotball, dro han til franske Nantes i fjor, hvor det har gått tråere. På det islandske landslaget har han imidlertid et scoringssnitt (21 mål på 43 landskamper) som overgår både Lionel Messi og Cristiano Ronaldo på landslaget.

Alexander Sørloth ligger riktignok på samme scoringssnitt på landslaget med ett mål på to landskamper og har også tatt turen til nederlandsk fotball. I dag spiller han i Groningen, men har foreløpig en del å bevise før han er på Sightorssons nivå, hvis bror Andri tidligere spilte i Molde. Et annet trøndersk alternativ kunne ha vært Mushaga Bakenga.

GENIET:  Lars Lagerbäck genierklæres for bragden med Island. Foto: NTB Scanpix
GENIET:  Lars Lagerbäck genierklæres for bragden med Island. Foto: NTB Scanpix Vis mer

Trener: Lars Lägerback og Nils Arne Eggen har begge fantastiske karrierer å vise til. Men der Eggen er trønder, er Lägerback svenske. Det spørs om Island ville oppnådd samme resultater med en islandsk landslagssjef.

Samtidig er ikke Eggen spesielt imponert over fotballen som Lägerbacks Island spiller.

- Jeg er imponert over at de har kommet så langt, men jeg er ikke imponert over måten Island har spilt fotball på. De er flinke til forsvare seg og kontre, men spiller ikke god fotball etter min mening, sa Eggen til Dagbladet i går.

Skuffet Helland

Fotballekspert Lars Tjærnås er enig i at det ikke er stor forskjell på disse lagene om man analyserer spiller for spiller.

- Det er ikke stor forskjell spiller for spiller, men det er ikke kvaliteten på enkeltspillerne som har fått Island til kvartfinalen. Det er en kombinasjon av hvordan laget er satt sammen, spillestil og mest av alt mentalitet. Det siste kan ikke kjøpes eller påvirkes på kort tid, sier Tjærnås til Dagbladet.

Helland synes denne duellen ser jevn ut på papiret.

- I Trondheim har vi flaggskipet Rosenborg som alle drømmer om å spille for. Mentaliteten er god. Trøndere gir seg ikke så lett. Det er nok en grunn til at vi har fått fram så mange gode spillere, mener han.

Han ble skuffet da Island slo ut England på mandag.

- Jeg holder alltid med England og blir alltid skuffet. Men jeg tok tapet mot Island med fatning. Islands prestasjoner viser at det er mulig, også for det norske landslaget. Det er bare å trene, oppfordrer Helland.