Dette er landslagsspillerne som glapp for Norge

Ikke bare Januzaj som har måttet ta det vanskelige valget.

VALGTE BORT NORGE: Både Mathis Bolly, Adam Larsen Kwarasey og Mikkel Diskerud vraket Norge når det kom til fremtidig landslagsspill. Foto: NTB / Scanpix
VALGTE BORT NORGE: Både Mathis Bolly, Adam Larsen Kwarasey og Mikkel Diskerud vraket Norge når det kom til fremtidig landslagsspill. Foto: NTB / ScanpixVis mer

(Dagbladet): Den store snakkisen på fotballøya i dag, er Jack Wilsheres utspill om at han ikke vil ha Manchester Uniteds nye stortalent, Adnan Januzaj, på det engelske landslaget.

- De eneste spillerne som skal spille for England er engelske spillere. Hvis du bor i England i fem år så gjør det deg ikke engelsk. Hvis jeg dro til Spania og bodde der i fem år så kommer jeg ikke til å spille for Spania, sier Wilshere ifølge Sky Sports.

Disse glapp Men denne problematikken er ikke ny. De siste årene har det, med økt innvandring, blitt stadig vanligere at spillere med aner fra et annet land, må ta et valg når det kommer til hvilket land han eller hun skal representere.

Også her hjemme har det vært flere tilfeller hvor spillere har valgt andre landslag. Mathis Bolly er en av de som har valgt bort drakta med det norske flagget på brystet til fordel for Elfenbenskysten. Den lynraske 22-åringen har ivoriansk far og norsk mor, men foretrakk altså i vår å prøve lykken med Yaya Touré og Didier Drogba fremfor Brede Hangeland og Rune Allmenning Jarstein.

Også Strømsgodsets sisteskanse, Adam Larsen Kwarasey, har valgt å representere et annet land enn det han har vokst opp i. Keeperen er halvt ghanesisk, og i 2010 bestemte han seg for at Ghana var landet han ville spille for.

Mikkel «Mix» Diskerud valgte også bort det norske landslaget i sommer, da han sluttet seg til USAs lag i Gold Cup. Mix gjorde en meget god figur gjennom hele turneringen, og var sterkt delaktig i at USA kunne løfte trofeet til slutt.

Av spillere utenfor Norges grenser finnes det også mange. For eksempel valgte Dortmunds Neven Subotic til slutt Serbia i stedet for USA og Bosnia, mens Kevin Kurányi i sin tid valgte bort Brasil til fordel for Tyskland hvor han spilte klubbfotball.

Seks muligheter Tematikken rundt Januzajs valg er dermed på ingen måte ny, men at en spiller har hele seks forskjellige muligheter - det er sjelden vare.

18-åringen er født og oppvokst i Belgia, men har familie som stammer fra både Kosovo, Tyrkia, Serbia og Albania.

I tillegg vil han også være tilgjengelig for et engelsk statsborgerskap om fem år, men om stortalentet er interessert i å vente til 2018 med å spille landslagsfotball er heller usikkert.

STRIDENS KJERNE: Adnan Januzaj presenterte seg for alvor for fotballverdenen da han scoret to mål for Manchester United mot Sunderland på lørdag. Foto: AFP PHOTO / IAN MACNICOL
STRIDENS KJERNE: Adnan Januzaj presenterte seg for alvor for fotballverdenen da han scoret to mål for Manchester United mot Sunderland på lørdag. Foto: AFP PHOTO / IAN MACNICOL Vis mer