- Dette er langt fra avgjort

Per-Mathias Høgmo etter straffebom, keeperbrøler og 0-2-tap.

LERKENDAL (Dagbladet.no): Rosenborg-Zenit St. Petersburg 0-2.


Det blir ikke lett å være trønder i St. Petersburg neste torsdag, men Per-Mathias Høgmo har ikke gitt opp håpet om avansement til åttendedelsfinalen.

- Vi har vist før, blant annet mot Olympiakos, at vi kan score to-tre mål borte. Dette er langt fra avgjort, sier Rosenborg-treneren til TV 3.

Han var godt fornøyd med at Rosenborg tross alt presterte ganske godt i midten av februar. Hadde det bare ikke vært for tabbene ...

Gavepakke

Russerne kom til Trondheim for å unngå tap, men fikk i stedet en komfortabel seier i gavepakke av Rosenborg.

Vidar Riseth nølte før 0-1-målet, Frode Johnsen misbrukte utlikningsmuligheten fra straffemerket, og Espen Johnsen slo utspill dit det absolutt ikke skulle: Via en Zenit-spiller og i mål til 0-2.


- Etter noe sånt er det bare å nullstille seg, sa keeperen, som ikke er blant de sikreste når det gjelder tilbakespill.

Trener Høgmo unnskyldte målvakta med at «dette er sånt som skjer i fotball».

NORSK DUELL: Rosenborgs Frode Johnsen (t.v.) i duell med Zenit St. Petersburg norske forsvarer, Erik Hagen. Foto: Gorm Kallestad/Scanpix
NORSK DUELL: Rosenborgs Frode Johnsen (t.v.) i duell med Zenit St. Petersburg norske forsvarer, Erik Hagen. Foto: Gorm Kallestad/Scanpix Vis mer

Best i starten

Rosenborg fikk kampens første store sjanse etter snaue seks minutter. Roar Strand tredde vakkert gjennom til Daniel Braaten, men Zenit-keeper Contofalsky kom ut og blokkerte.

Muligens ventet Braaten et tidel for lenge før han forsøkte å pirke ballen forbi den utrusende keeperen.

I kampens 22. minutt ble Zenit-spiss Andrey Arshavin spilt gjennom på Rosenborgs høyreside. Christer Basma var ute på tur, og Vidar Riseth nølende i presset.Arshavin får neppe så god tid på trening mot Erik Hagen, og utnyttet pusterommet til å banke ballen i nærmeste hjørne.

Hagen spilte for øvrig en god kamp og var svært godt fornøyd etter seieren på Lerkendal.

- Jeg er en glad mann nå. Vi fortjente dette, jeg føler at vi fører kampen fra start til mål, sa den tidligere Vålerenga-spilleren til TV 3.

Straffemiss og keeperbrøler

Mikael Dorsin var nær ved å utlikne i 28. minutt, da han skrudde et frispark fra 25 meters hold over muren, men keeper slo til corner.

Etter corneren ble imidlertid Daniel Braaten lagt ned i feltet, og Rosenborg fikk straffe. Frode Johnsen skjøt mellomhøyt til høyre, men Contofalsky slo den ut via krysstanga.

I det 32. minutt spilte Jan Gunnar Solli et slurvete tilbakespill til Espen Johnsen. Slurvet ble imidlertid overgått av Johnsen, som sparket ballen rett i kroppen på Aleksander Kerzhakov, som presset ham.

Ballen rullet i mål mens Johnsen løp nytteløst etter den.

Fem minutter seinere var Johnsen heldig som slapp kort både i den ene og den andre fargen, da han var utenfor 16-meteren og stoppet et russisk angrep på høyresida.

Zenit-fansen svarte i alle fall med å skyte opp en signalrød rakett som landet på midstreken ved motsatt sidelinje.

Sjansesløsing

Rosenborg satset på rutine fra start i andre omgang: Startdebutant Alexander Tettey (19) overlot plassen til nesten dobbelt så gamle Ørjan Berg (37).

Dorsin fikk en gigantisk mulighet sju minutter etter pause. Han fikk en lav pasning inn i feltet, hadde god tid til å legge ballen til rette og skyte - men satte den rett på keeper Contofalsky.

Tju minutter inn i andre omgang, fikk Lerkendal-publikum første møte med Burkina Faso-spissen Yssouf Kone, som erstattet Øyvind Storflor.

I det 82. minutt, gjorde Rosenborg sitt siste bytte. Ståle Stensaas erstattet Jan Gunnar Solli.

Stensaas kunne tent et ørlite håp før returen i sluttminuttene, men satte ballen til side for mål fra god posisjon.Bare et mirakel kan sende RBK videre i Uefa-cupen.

Debatt

•Hva må til for at Rosenborg skal avansere til åttendedelsfinalen?

GIR IKKE OPP: Per-Mathias Høgmo tror fortsatt at Rosenborg har mulighet til å avansere i Uefa-cupen.
KJEMPETABBE: Espen Johnsen slo en pasning via en motspiller og i mål.
TRIBUNEBRÅK: Enkelte av de 1500 Zenit-tilhengerne havnet i bråket med politiet da de forsøkte å konfiskere ulovlig fyrverkeri på tribunen.