Dette er mål, dommer!

IBARAKI (Dagbladet): Linjedommer Jens Larsen fra Danmark bør holde seg langt unna Italia denne sommeren. Etter kampen innrømmet dommer Graham Poll overfor Christian Vieri at begge de to annullerte italienske scoringene så helt greie ut for ham.

- Men dommeren sa at han måtte stole på linjemannen, sier Vieri.

Det burde ikke Poll gjort. I alle fall ikke da Christian Vieri fem minutter etter pause på stillingen 0- 0 stupheadet inn det han trodde var sitt tredje VM-mål. Men Larsen heiste flagget, og Poll blåste offside. Fra Dagbladets gunstige posisjon på pressetribunen så beslutningen tvilsom ut. TV-bildene styrker mistanken, og etter kampen konfronterte Vieri dommer Poll med dette.

- Til meg sa han at målene var OK for ham, men at han ikke kunne gjøre noe når linjemannen sa nei, sier Vieri, som seks minutter etter annulleringen knuste Simunic i hodeduell, og headet inn 1- 0 på innlegg fra Doni etter smågenial frispilling av Totti.

Lagkaptein Paolo Maldini var - for å si det pent - lite blid da han møtte pressen og fikk høre hva dommeren hadde sagt til Vieri.

- Om dette er sant, får dommerne fra nå av gi linjedommerne rett til å dømme på egen hånd. Men det er slik engelske dommere er. De samarbeider konsekvent med linjedommeren, sier Paolo Maldini, som spilte landskamp nummer 124 i går.

Urettferdig

Italia hadde i går muligheten til å tangere Brasils rekord fra 1958- 66 på 13 VM-kamper på rad uten tap.

Men etter kampen i går var det ingen blåkledde som snakket om statistikker og rekorder. De følte seg snytt og bortdømt.

- Dette var en god kamp. Tre mål ble scoret. Det burde vært fire. Jeg forstår ikke hvorfor de annullerte målene ikke ble godkjent, sier Italias landslagssjef Giovanni Trapattoni.

På stillingen 2- 1 fikk Italia annullert nok en scoring, men her vurderte nok linjemannen det riktig da han viftet med flagget fordi Filippo Inzaghi holdt den kroatiske forsvareren i trøya.

- Uavgjort hadde vært et greit resultat, innrømmer Trapattoni.

Sløv Maldini

34 år gamle Maldini tangerte i går tyske Uwe Seelers rekord på 21 VM-kamper uten å være tatt av banen. Kommer Italia til semifinalen, blir Maldini historisk på nytt. Inkludert finalen eller bronsefinalen, får han da 26 VM-kamper, og passerer Lothar Matthäus' rekord på 25. Det gjelder vel å merke om han beholder plassen på laget. Før gårsdagens kamp gikk Maldini ut og advarte lagkameratene mot å undervurdere Kroatia.

- Vi kan ikke gå utpå banen og tro at vi allerede har vunnet, sa Maldini.

Men etter Vieris scoring, så det ut som om kapteinen mest av alle hadde glemt sin egen pekefinger.

  • På 1- 1:

Hele forsvarsfireren til Italia sviktet fullstendig. Panucci var passiv i ballpresset, og innlegget smatt forbi både Cannavaro og Materazzi (kom på banen da Nesta ble skadd etter 22 minutter). Der kom Olic helt aleine og puttet enkelt. Bak kom Maldini som hadde ansvaret for Olic.

  • På 1- 2:

Maldini ble sittende på bakken altfor lenge etter en duell i egen 16-meter. Derfor fikk Rapaic nødvendig tid til å lobbe ballen over Buffon. For Maldini gjør det ikke saken bedre at Rapaic heter Milan til fornavn - klubben Maldini har tjent hele karrieren.

- Jeg vet ikke hva som skjedde. Kanskje vi ble for sikre, og trodde vi hadde klart det etter 1- 0. Det ser ut som om vi presterer bedre når det er vanskelig enn når det er lett, sier han.

- Psykisk knekk

Trapattoni sier det slik:

- Vi fikk en psykisk knekk på 1- 1, men 2- 1-scoringen deres var bare flaks - nærmest for et sjølmål å regne.

I motsetning til Trapattoni (som bare kalles Tora-San av japanerne), var Kroatia-trener Mirko Jozic i strålende humør i går. Gutta hans hadde tross alt påført Italia det første tapet i ordinær spilletid siden Irland vant 1- 0 i USA-VM (da Norge, Mexico, Italia og Irland spilte i «dødens gruppe».

Etter sjokktapet for Mexico, hadde Jozic parkert de gamle stjernene Davor Suker og Robert Prosinecki på benken.

- Vi var et helt annet lag i dag. For meg var det uforklarlig hvorfor spillerne mine fikk en mental blokkering da vi tapte for Mexico. I dag gikk vi ut med full styrke. Vi visste at vi måtte spille «die-hard-fotball» mot de tøffe italienerne. Jeg er svært glad for at spillerne gjennomførte akkurat slik vi planla, og jeg mener at bare et stort lag kan løfte seg igjen og vinne kampen etter å ha kommet under 1- 0 mot Italia, sier han.

UTSKJELTE DOMMER: Dommerne Graham Poll (t.v.) og Philip Sharp får forklart hva offside er av Inzhagi.
SKANDALE: Christian Vieri header ballen i mål etter forarbeid fra Cristiano Doni. Hvorfor linjemann Jens Larsen vinket er en gåte for alle som elsker fotballspillet. Kroatias keeper Stipe Pleti-koska takker.