Sam Allardyce-sparkingen:

Dette er mannen Allardyce ville hjelpe. Så endte alt i full skandale

Tidligere United-talent og nåværende fotballagent.

SKAL REFLEKTERE: Sam Allardyce fikk sparken etter bare 67 dager som sjef for Englands fotballandslag. Selv om han beklaget til FA, fikk han ikke beholde jobben. Nå reiser «Big Sam» utenlands for å reflektere. Video: NTB / Reuters Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert

(Dagbladet): Sam Allardyce (61) er ferdig som engelsk landslagssjef etter skandaleavsløringen i The Telegraph denne uka.

Allardyce ble fanget opp med skjult kamera mens han tilbød råd for å lure overgangsreglene når det kommer til tredjeparts eierskap.

I dag hevder Allardyce at han ville hjelpe en venn.

- Jeg prøvde å hjelpe en jeg har kjent i 30 år, og dessverre var det en feil avgjørelse. Jeg ble lurt i en felle, og de vant denne gangen. Det må jeg akseptere, sa Allardyce til Sky Sports utenfor hjemmet sitt.

Ifølge britiske medier er denne vennen den tidligere fotballspilleren og nåværende agenten Scott McGarvey (53).

Så hvem er egentlig denne Scott McGarvey?

I VINDEN: Scott McGarvey er mannen som Sam Allardyce hevder han ville hjelpe. Det kostet ham England-jobben. Foto: @ScottMcGarvey63
I VINDEN: Scott McGarvey er mannen som Sam Allardyce hevder han ville hjelpe. Det kostet ham England-jobben. Foto: @ScottMcGarvey63 Vis mer

United-talent

Han startet karrieren i Manchester United i 1980 og fikk 35 kamper på fire år. Spissen scoret fem mål, og var ingen hit på Old Trafford.

Videre gikk ferden til Wolves (lån), Portsmouth, Carlise, Grimsby, Bristol City, Oldham, Wigan (lån) og Mazda. Han avsluttet spillerkarrien i Aris Limassol i 1993.

McGarvey, som egentlig heter Scotty Thomas til fornavn, fikk også 15 U21-landskamper for Skottland.

Det var Scott McGarvey som fikset møtet med Allardyce, der England-sjefen ble lurt av Telegraph-journalister som jobbet «undercover».

Ifølge McGarveys advokater, handlet McGarvey i god tro da han arrangerte møtet og visste angivelig ingenting om det som skulle vise seg å bli en av Fotball-Englands største skandaler, skriver Mirror.

- Mr. McGarvey arrangerte møtet uvitende om hva som skulle skje, sier Graham Small, fra firmaet JMW Solicitors, som representerer McGarvey.

Ifølge advokaten er McGarvey sjokkert av utviklingen i saken.

Som fotballagent skal McGarvey ikke ha noen store navn i egen stall, men han blir beskrevet som en nær venn av Sam Allardyce.

- Jeg jobber i Romania der jeg har to-tre spillere. Ingen toppspillere akkurat. Men jeg var involvert da Razvan Rat dro til West Ham i 2013, men han har reist videre nå. Sam (Allardyce, daværende West Ham-manager) kommer til å holde meg ansvarlig for den, sa McGarvey i et intervju med nettstedet Strettynews i 2014, gjengitt av Aftonbladet.

McGarvey fortalte at han hadde flere managervenner:

- Harry Redknapp, Allardyce og Tony Pulis er gode venner av meg. Det er dem jeg ringer først når jeg har funnet en spilelr, sa McGarvey i det sjeldne intervjuet.

Advokatene til skotten har fortalt at 53-åringen ble ivrig og overdrev underveis i samtalen som ble tatt opp av skjult kamera. McGarvey ønsket nemlig jobb for det falske asiatiske selskapet.

Tilbudt 4,2 mill.

Allardyce var bare ansatt som England-sjef i 67 dager, men hadde en kontrakt verdt 28 millioner kroner i året.

Det var før han ble tatt med buksene nede mens han forhandlet med det han trodde var to forretningsmenn om en avtale verdt om lag 4,2 millioner. Disse personene var i virkeligheten britiske journalister.

For 4,2 millioner kroner skulle han blant annet dra på fire turer til Asia og komme med rådgivning om hvordan man kan lure overgangsreglene når det kommer til tredjeparts eierskap.

Forbudt

Praksisen om tredjepartsoverganger ble i 2008 forbudt av Det engelske fotballforbundet - altså arbeidsgiveren til Allardyce.

Tredjeparts eierskap går ut på at det for eksempel er et selskap som kjøper overgangsrettigheter til en spiller. Dette for å få avkastning ved et framtidig salg til ny klubb. Dette innebærer at tredjeparten (selskapet) eier deler av spilleren og dermed har krav på prosenter av overgangssummen.

Fotballprofiler, managere og eksperter refser nå Allardyce sin oppdreden.

Men noen går lengre enn andre.

- Det eneste jeg kan si er at jeg liker Sam. Jeg synes synd på ham fordi dette er drømmejobben, sier Manchester United-manager José Mourinho på en pressekonferanse i kveld.

- Det andre jeg kan si er at det som har skjedd ikke påvirker forholdet mitt til ham. Jeg respekterte ham før, og det endrer seg ikke, sier Mourinho.

Andre går lengre i kritikken:

- Fotball-England har med dette gjort seg selv til latter for resten av verden. Jeg er sint. Jeg er trist. Jeg er sjokkert over at han som kalte dette drømmejobben, kunne opptre slik, sier den gamle England-spissen Alan Shearer.

Profilen Gary Lineker mener politiet må på banen - spesielt etter avsløringen at åtte Premier League-managere skal ha mottatt bestikkelser.

- Nå er det på tide med en skikkelig politietterforskning. Spillet florerer av korrupsjon. Det er behov for å rydde opp. Nå! skriver Lineker på Twitter.

TV 2s Øyvind Alsaker forteller:

- Han må ha rådgivere fra helvete. Landslagsjobben er en drøm han har hatt i mange år, og så ødelegger han det på denne måten. Det er skremmende, sa Alsaker til Dagbladet i går kveld.

Fotballagent Per A. Flod fortalte til NRK i går at han ikke er overrasket over avsløringen.

- Jeg forhandlet direkte med Sam Allardyce da John Carew gikk til West Ham i 2011. Så jeg er ikke fryktelig overrasket, sier Per A. Flod til NRK i går.

Flod fortalte videre:

- Det var åpenbart penger som skulle til noen som åpenbart ikke burde fått det, sa Flod og utdyper:

- Det kom inn mennesker i den overgangen som jeg ikke hadde kontroll på. Det var én faktor. Det er for så vidt en av de vanskeligste overgangene jeg har hatt. Det ble gitt innspill underveis som ikke var «all right». Og det var ikke på den måten jeg ønsket at det skulle være. Jeg følte at det var ute av kontroll en periode. Og det var åpenbart at det satt mennesker utenom systemet som øvde innflytelse på overgangen. Og penger som gikk andre veier enn vi ville, sa Flod i går.

Kilder: Telegraph, Wikipedia, Mirror, Sky Sports, Aftonbladet.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer