PÅ VEI TIL PSG? Neymar er nå PSG-spiller. Det er mannen foran, Neymar Sr, som er Barcelona-stjernas agent og pappa. Foto: AP Photo/Francisco Seco
PÅ VEI TIL PSG? Neymar er nå PSG-spiller. Det er mannen foran, Neymar Sr, som er Barcelona-stjernas agent og pappa. Foto: AP Photo/Francisco SecoVis mer

Neymar

Dette er mannen bak Neymar-overgangen: - En løgner som bare tenker på penger

Han er Neymars pappa og agent. Men Neymar Sr. er ikke like populær alle steder i fotballmiljøet.

(Dagbladet): Neymar-sagaen er over. Torsdag signerte den brasilianske stjernespilleren for PSG.

Neymars advokater møtte opp i Barcelonas kontor og kjøpte Neymar ut av kontrakten for to milliarder.

Mannen bak overgangen? 25-åringens pappa, Neymar Sr.

- Det er veldig delte meninger om ham. Det kommer an på hvem du spør. Det er med faren til Neymar som med andre agenter: Det er vel ikke én eneste agent som i løpet av karrieren ikke har blitt kalt pengegrisk, slu eller kynisk, sier La Liga-ekspert Petter Veland til Dagbladet.

Tjener fett

Tilbake til begynnelsen. Neymar er født i brasilianske Mogi das Cruzez. Fotballtalentet imponerte tidlig, og ble allerede som elleveåring plukket opp av storklubben Santos.

Etter å ha gjort sin proffdebut i 2009 - 17 år gammel - bare eskalerte det. Så - i 2013 tok karrieren helt av da han signerte for Barcelona. Siden da har det kommet to ligamesterskap, tre cupgull og en Champions League-tittel - blant annet.

Mannen som fikk det hele til å skje er Neymars pappa og agent. Han er omtalt som en person som skyr lite for sitt eget og sønnens beste. I forhandlingene med Barcelona tjente han rundt 480 millioner. Også denne gangen kommer han fra det med en ganske god slump med penger.

Pappa Neymar skal angivelig få 350 millioner fra franske PSG.

The Times skriver at Neymar Sr. har tjent mer de siste fire årene enn selveste Lionel Messi.

- Han gjør jobben sin, og det er å gjøre en så god jobb som mulig for Neymar. De at Neymar senior har tjent så inni granskaugen mye, er fordi han helt åpenbart har gjort en god jobb. Det kommer jo fra et sted, det er noen som har akseptert det, som Barcelona da i sin tid. Det man kanskje kan reagere på, er oppførselen og måten pengene er blitt tjent på. Men der vet jeg lite, sier La Liga-ekspert Veland.

- Løgner

Neymar Sr. skal ha tjent en drøy milliard (!) på sønnen de siste seks årene. Ifølge flere medier skal agentpappaen ha bedt PSG-overgangen om å drøye slik at han tjener 23 millioner euro ekstra.

Nettopp denne kyniske måten å te seg på har fått flere til å reagere - blant annet tidligere Santos-president Luis Alvaro da Oliveira Ribeiro. Det skal dog nevnes at han har et lite sting i sida til Neymar.

- Han er en løgner som liker å være slem og tenker bare på penger, har han tidligere uttalt.

- Han har aldri engang betalt for en kopp kaffe. Og det var ikke som om han var blakk. Han prøver å dra fordeler av alt, han tenker bare på penger. Neymar er en god gutt, vi har alltid hatt et godt forhold. Jeg trodde Neymar Sr. var en venn, men hvis jeg ser ham foran bilen min i dag, ville jeg bare gitt full gass.

PSG-SPILLER: Neymar ble fredag presentert som PSG-spiller. Foto: AFP PHOTO / Lionel BONAVENTURE
PSG-SPILLER: Neymar ble fredag presentert som PSG-spiller. Foto: AFP PHOTO / Lionel BONAVENTURE Vis mer

Skeptisk til relasjonen

Tidligere fotballagent for blant andre John Carew, Per A. Flod, er i utgangspunktet skeptisk til far og sønn-relasjonen.

- Jeg kjenner verken Neymar eller faren, så det er vanskelig å si. I utgangspunktet vil jeg si det er fordelaktig å ha en avstand til det man jobber med, definitivt. Jeg synes i utgangspunktet at det ikke er noen heldig konstellasjon. Men det kan jo hende at faren er såpass dyktig og ryddig at dette ikker noe problem, sier Flod til Dagbladet.

Flod har lang fartstid som fotballagent, og sier han også har fått beskyldninger rettet mot seg gjennom karrieren.

- Det er en del av gamet, så det må man tåle. Jeg er flink til å lukke ørene for den slags. Det kommer beskyldninger hele tiden, om at man for eksempel ødelegger fotballen eller er pengegrisk, sier Flod.

Stor beundrer av faren

Neymar og faren ble dømt for skatteunndragelse i 2016, til tross for at de to hele tiden hevdet sin uskyld.

Neymar jr. var mens saken pågikk ute i mediene og uttrykte at han var drittlei anklagene om at familien uriktig skal ha tjent penger på avtalen med Barcelona.

- Jeg er så lei av dette. Jeg har fått nok. Jeg er en stor beundrer av faren min for at han har fått meg dit jeg er, og hvis han tjener millioner på det, hva så? Han har jobbet for det, det falt ikke bare i fanget hans, sa Neymar ifølge The Telegraph.

Klubben ble på sin side dømt til å betale 50 millioner i bot etter at spanske myndigheter mente klubben hadde prøvd å unndra skatt gjennom måten Neymar-overgangen ble strukturert på.