EN USEDVANLIG INNHOLDSRIK KARRIERE: Steven Gerrard, her med troféet som årets spiller i 2006, har vært på årets lag åtte ganger siden Premier League-starten i 1992. Det er mer enn noen annen. Foto: David Davies/ PA/ NTB Scanpix
EN USEDVANLIG INNHOLDSRIK KARRIERE: Steven Gerrard, her med troféet som årets spiller i 2006, har vært på årets lag åtte ganger siden Premier League-starten i 1992. Det er mer enn noen annen. Foto: David Davies/ PA/ NTB ScanpixVis mer

Dette er mannen Premier League-spillerne har stemt fram flest ganger

Men Manchester United dominerer i antall.

(Dagbladet): Vi snakker selvfølgelig om årets lag-avstemmingen i England, der samtlige spillere i den øverste ligaen setter opp sin drømme-ellever og dem med flest stemmer får plass på laget.

Reglene er sånn at man ikke kan stemme på spillere i egen klubb, altså er de elleve utvalgte spillerne de som har imponert motstanderne mest gjennom sesongen.

Vi snakker med andre ord om den aller mest prestisjetunge første-elleveren i løpet av et langt Premier League-år.

Listetoppen
I år ble årets lag dominert av Chelsea-spillere. Hele seks av de elleve er fra laget som etter alt å dømme blir seriemestere, mens Manchester United, Liverpool, Tottenham, Southampton og Arsenal har hver sin representant.

Årets lag er derimot ikke helt representativt for det som har skjedd tidligere i Premier League-historien. Daily Mail har samlet den historiske statistikken over hvilke klubber spillerne på årets lag tilhører, og der troner Manchester United suverent på toppen.

75 ganger har Manchester United-spillere blitt plukket ut på årets lag, mens Arsenal er representert 42 ganger. Det er et hav av spillere ned til tredjeplasserte Chelsea også, som inkludert årets seks representanter har hatt spillere med på årets lag 29 ganger.

Først på fjerdeplass kommer Liverpool med 23 representanter. Blant disse 23 finner vi Steven Gerrards åtte.

Det er mest av samtlige spillere i Premier League-historien, og et slags bevis på at Gerrard er den enkeltspilleren som har prestert best over lengst tid i Englands øverste liga.

- Han har en veldig synlig lederstil på banen og en energisk spillestil som fascinerer veldig mange. I de beste åra hans var han veldig bevegelig, han var overalt på banen. Egenskapene hans verdsettes veldig blant spillerne, sier sportsdirektør i Rosenborg, Stig Inge Bjørnebye, til Dagbladet.

Anerkjennes av alle
Bjørnebye er den eneste nordmannen som har vært på årets lag i Premier League da han ble valgt etter 1996/97-sesongen. I løpet av de tre neste sesongene spilte og trente Bjørnebye sammen med Gerrard i Liverpool.

- Du merker det når du spiller mot ham, men også med ham. Han er en ledertype som du veldig gjerne vil ha på laget ditt, forteller Bjørnebye.

Og til og med de bitreste rivalene anerkjenner Gerrards prestasjoner i Premier League.

- Steven Gerrrard har levert over mange sesonger. Han blir aldri en favoritt blant United-fansen, men man kan ikke underslå at han har hatt en god karriere for Liverpool. Han er en av få engelske spillere som har levert over flere år, og da får man gjerne litt ekstra oppmerksomhet også, sier lederen for Manchester Uniteds supporterklubb i Skandinavia, Bård Viken, til Dagbladet.

Tror på ny gullalder
Ingen spillere er i nærheten av Gerrard i antall opptredener på årets lag, men Vikens favoritter har tatt godt for seg likevel. Både Ryan Giggs og Gary Neville har vært på laget seks ganger. Det har Arsenal-stjernene Thierry Henry og Patrick Vieira også.

I år har altså Manchester United, Arsenal og Liverpool bare én representant hver på årets lag.

- Jeg liker jo ikke å si det, men jeg syns det er greit at det bare er Dea Gea som er med fra Manchester United i år. Kåringen forteller med to ting, det første er at United har hatt en ok sesong, et steg i riktig retning fra i fjor, men ikke sp mye mer enn det. Det andre er at skal man med på laget må man prestere i 38 serierunder. Enkelte av United-spillerne har hatt ekstremt gode perioder, men så falt litt av. En spiller som Angel di Maria, for eksempel, er jeg helt sikker på at hadde vært med på årets lag om han hadde vørt like god fra november til april som han var fra august til november. Han har variert veldig i prestasjonene og har til og med vært på benken i det siste, sier Viken, som likevel syns det er helt naturlig at Manchester United historisk sett dominerer antallet uttatte på årets lag.

Skal vi tro supporterlederen er ikke gullalderen helt over for de røde djevlene fra Manchester heller.

- Neste år er det seks United-spillere på det laget, og da som seriemestere. Det får være ambisjonen i hvert fall, sier Viken med et smil.