Dette er mannen som kan ha avslørt historiens største VM-skandale

- Helvete, jeg har fått to lag til VM, men jeg kan ikke si det til noen.

FIKSER: Wilsjon Raj Perumal er mannen som hevdet å vite at Kamerun kom til å tape 4-0 for Kroatia. Og han bør vite hva han snakker om. Han har nemlig lang fartstid innenfor miljøet. Foto: AFP PHOTO/ LEHTIKUVA/ KAISA SIREN / NTB SCANPIX
FIKSER: Wilsjon Raj Perumal er mannen som hevdet å vite at Kamerun kom til å tape 4-0 for Kroatia. Og han bør vite hva han snakker om. Han har nemlig lang fartstid innenfor miljøet. Foto: AFP PHOTO/ LEHTIKUVA/ KAISA SIREN / NTB SCANPIX Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

Få med deg alt fra Brasil i VM direkte

(Dagbladet): Tidligere i dag kom nyheten om at Kamerun nå etterforsker sju spillere på sitt eget lag etter mistanker og anklager om kampfiksing i oppgjøret mot Kroatia i gruppespillet.

En tidligere kampfikser hevdet allerede før oppgjøret, i et intervju med det tyske magasinet Der Spiegel, at det kom til å ende 4-0 til kroatene og at en kamerunsk spiller kom til å bli utvist. Han fikk helt rett.

Og mannen som kom med disse opplysningene er heller ingen hvem-som-helst. Wilson Raj Perumal er nemlig beskrevet som en av verdens mest notoriske kampfiksere.

Gått gradene Han ble født i en landsby i Singapore på midten av 1960-tallet, men siden den gang har han sakte men sikkert gått gradene innenfor internasjonal kampfiksing.

I 2011 ble han arrestert i Finland etter at han ble mistenkt for å ha bestukket 11 spillere, men hans nettverk stoppet ikke i den finske ligaen.

Etter arrestasjonen bestemte Perumal seg for å samarbeide med myndighetene, og etter hvert har han også gitt ut en bok. Her forteller han i detalj om hvor langt kampfiksingen faktisk strekker seg.

Helt til verdensmesterskapet i fotball.

Sendte to lag til VM I sin bok «Kelong Kings», som ble gitt ut tidligere i vår, skriver Perumal om hvordan han arrangerte kamper slik at både Honduras og Nigeria tok seg til verdensmesterskapet for fire år siden.

De involverte lagene visste aldri selv hva som foregikk, men han forteller hvordan han brukte en kollega til å arrangere forholdene slik at Honduras vant en avgjørende kvalifiseringskamp i Sør-Amerika. Det skriver The Guardian.

Deretter skal han ha påvirket tre spillere som allerede var i nettverket hans slik at Nigeria vant en av sine kvalifiseringskamper, før han lovte Mosambik en klekkelig bonus dersom de klarte å holde Tunisia til uavgjort så de ikke passerte Nigeria på tabellen.

Mosambik vant 1-0 og overrasket alle.

- Planen min virket, og jeg var den ukjente helten bak Nigerias kvalifisering til VM i Sør-Afrika i 2010. Å ta både Nigeria og Honduras til mesterskapet var en personlig seier for meg. Jeg tenkte: «Helvete, jeg har fått to lag til VM, men jeg kan ikke si det til noen», skriver han i boka.

Forsøk på FA-cupen Det blir også skrevet om hvordan oppkjøringskamper til mesterskapet ble arrangert. Opplysninger som ble bekreftet av New York Times like før VM startet.

Han hevder også at han forsøkte å bestikke dommere under selve mesterskapet i Sør-Afrika. Riktignok uten hell.

Perumal skal også ha prøvd seg på kamper i England. Han skriver i boka at han forsøkte å arrangere resultatet i to FA-cupkamper så langt tilbake som i 1995 ved å bestikke Liverpool-keeper Ian Bennet og Chelsea-keeper Dimitrij Kharin. Heller ikke den gangen fikk han napp.

Stort nettverk Etter at han begynte å samarbeide med myndighetene, har Perumal også pekt ut flere av sine tidligere samarbeidspartnere. Blant dem beryktede Dan Tan.

Selv hevdet Tan i et intervju i 2011 at han var uskyldig. Han forsto ikke hvorfor han ble mistenkt for å være involvert i kampfiksing.

- Hvorfor jeg plutselig blir beskrevet som en kampfikser, vet jeg ikke. Jeg er uskyldig. Hvis det er noe mot meg, kan jeg ta det til retten og bekjempe det, sa han til The New Paper.

I fjor høst ble Tan arrestert i Singapore sammen med en rekke andre som alle er mistenkt for utbredt kampfiksing. Neil Humphreys, journalist og forfatter, har skrevet en bok om emnet. Han var glad for arrestasjonen, men mente det fortsatt var langt igjen.

- Kampfiksing er som en mangehodet slange, og lever videre. Et stort stygt hode ser ut til å ha blitt kappet av, men bare ett. Dette er en lovende start, men avslutningen er fortsatt langt langt unna, sa han til The Independent.

Og dersom påstandene til Perumal stemmer kan det se ut til at Humphreys hadde helt rett. Brasil-VM kan ha fått nok en skandale. Kanskje historiens største.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer