Dette er milliardæren som kjøpte Ronaldo og Kaká

- Ikke som andre rikfolk.

VALGFLESK: Florentino Perez sparte ikke på valgløftene under presidentvalgkampen i Real Madrid - og så langt har han innfridd løftene. Foto: AFP
VALGFLESK: Florentino Perez sparte ikke på valgløftene under presidentvalgkampen i Real Madrid - og så langt har han innfridd løftene. Foto: AFPVis mer

|||(Dagbladet.no) Florentino Perez er en 62 år gammel sivilingeniør. Han er tidligere politiker, gift og og har tre barn. Perez ligger også på 397. plass over verdens rikeste personer.

Men fremfor alt er han Real Madrid-president.

Og han er ikke akkurat en president som lar byråkratiet styre og lang saksgang stagnere handlingene. 62-åringen gir gass i svingene og bare noen dager etter at han overtok (for andre gang) startet klubbsjappa å trykke Kaká og Ronaldo på Real Madrid-draktene.

Ronaldo som valgflesk
Da Perez drev valgkamp for noen uker siden var fjorårets verdensener Cristiano Ronaldo en del av valgflesket. Nå ble det aldri noe valg siden han var den eneste kandidaten som klarte å stille med den økonomiske garantisummen på drøy 500 millioner kroner. Valgløftene er uansett ikke brutt - og det er mer i vente.

GAL? Det er ikke mange fotballedere som tør å bruke penger som Florentino Perez, men han er sikker på at milliardinvesteringene vil lønne seg. Foto: AP
GAL? Det er ikke mange fotballedere som tør å bruke penger som Florentino Perez, men han er sikker på at milliardinvesteringene vil lønne seg. Foto: AP Vis mer

Navn som David Villa og Franck Ribery er blant stjernene som figurerer på ryktebørsen utenfor Santiago Bernabeu, og det kommer ikke til å stå på pengene.

Den styrtrike Real Madrid-sjefen er derimot ikke som andre milliardærer, ifølge dem som kjenner ham. Han har riktignok en luksusbåt som bærer konas navn «Pitina», men der stopper også glamouren.

El Pais-journalisten John Carlin kjenner Perez godt og han har også skrevet boka «Hvite engler: Beckham, Real Madrid og den nye fotballen». Carlin sier at Perez ikke lever som en milliardær, og at han helst vil ha stekte egg og pommes frites når han er på restaurant.

- Mektige menn som Perez er ofte vanskelige å få tak i, men send ham en SMS og han svarer i løpet av ti minutter. Han har et klart hode, er målrettet og dessuten svært kald når det koker. Men mest av alt så elsker han fotball, og Real Madrid, som han har sett på Bernabeu siden han var liten gutt, skriver Carlin i The Times.

NYTT STJERNELAG: Real Madrid bruker 1,4 milliarder kroner på Cristiano Ronaldo og Kaká. Foto: AFP
NYTT STJERNELAG: Real Madrid bruker 1,4 milliarder kroner på Cristiano Ronaldo og Kaká. Foto: AFP Vis mer

Sivilingeniør
Florentino Perez Rodgriguez ble født i Hortaleza i den spanske hovedstaden våren 1947. Han ble tidlig politisk engasjert og han har blant annet representert DCU i Madrids byråd.

Det er imidlertid i det private markedet han har slått seg opp, og da spesielt innen entreprenørindustrien. Perez er utdannet sivilingeniør ved Universidad Politécnica de Madrid og i 1993 ble han president i OCP Construcciones. Selskapet fusjonerte fire år seinere med Gines y Navarro, og Perez fortsatte som president i nye Actividades de Construcción y Servicios (ACS).

Som sjef for Spanias største byggeselskap (50 000 ansatte i 50 land) har formuen til Perez vokst i spann med konstruksjonene ACS har reist. Ifølge Forbes er han god for 11,42 milliarder kroner - noe som gjør ham til verdens 397. rikeste person.

Og med milliardene i ryggen, siktet han seg på 1990-tallet inn mot fotballens stjernehimmel.

MERKENAVN: David Beckham er ikke den største spilleren i Real Madrid-historien, men han solgte drakter for millioner. Her flankert av ærespresident Alfredo di Stefano og daværende (og nåværende) president Florentino Perez Foto: REUTERS
MERKENAVN: David Beckham er ikke den største spilleren i Real Madrid-historien, men han solgte drakter for millioner. Her flankert av ærespresident Alfredo di Stefano og daværende (og nåværende) president Florentino Perez Foto: REUTERS Vis mer

Han forsøkte å bli Real Madrid-president allerede i 1994, men tapte da valget klart mot Ramon Mendoza. Seks år seinere gikk han derimot seirende ut av valgkampen, etter lovnader om å redde den skakkjørte Real-økonomien og hente stjerner til klubben.

Skapte «Galacticos»
Og han plukket stjernene ned fra fotballhimmelen og ga dem hvite Real Madrid-drakter, én etter én. Luis Figo kom fra erkerival Barcelona. Zinedine Zidane ble verdens dyreste spiller. Ronaldo, altså brasilianeren, ble hentet inn for å score mål. David Beckham ble kjøpt for høyrefoten og ikonstatusen.

For å nevne noen.

Inntektene til klubben økte voldsomt, takket være gunstige tv-avtaler, gigantiske sponsorkontrakter og salg av supportereffekter og billetter.

GALACTICOS: Zinedine Zidane var kanskje den aller største da Galacticos herjet på starten av 2000-tallet. Her med Florentino Perez og Alfredo Di Stefano ved sin side. Foto: REUTERS
GALACTICOS: Zinedine Zidane var kanskje den aller største da Galacticos herjet på starten av 2000-tallet. Her med Florentino Perez og Alfredo Di Stefano ved sin side. Foto: REUTERS Vis mer

«Galacticos» hadde også stor suksess på banen og i løpet av de første åra vant de to seriegull og Champions League.

Samtidig som Perez handlet spillere fra en hylle få andre klarte å nå opp til, spiste han trenere som mellommåltid. Etter hvert ble de sportslige resultatene - det er bare pokaler som teller i en klubb som Real Madrid - fraværende, og 27. februar 2006 ga han seg som president.

Verdens rikeste klubb
Selv om Real Madrid ikke har kommet til en kvartfinale i Champions League siden 2005 har klubben likevel toppet Deloitte's Football Money League de siste åra. Hovedstadslaget får over dobbelt så mye som Manchester United i tv-inntekter, og drar inn 135 millioner pund årlig.

Det er den enorme omsetningen som gjør at Perez nå bruker penger i svimlende omfang - totalt har han brukt 1,4 milliarder kroner på Kaká og Ronaldo, noe som har fått konkurrentene til å undre.

Mens andre klubbeiere og fotballmilliardærer har finanskriseskjelven, sitter Perez rolig tilbakelent og skriver under på sjeldent store fotballkontrakter.

- Jeg vet ikke hvor de 1,4 milliardene Real Madrid skal bruke på spillere kommer fra. Han sier han skal finansiere spillerne med å selge drakter, men det er umulig: De må selge 30 millioner drakter, sier Barcelonas finansdirekør Xavier Sala-i-Martin.

Regelverket i Real Madrid slik at Perez selv ikke kan spytte inn de milliardene klubben bruker på spillerkjøp og lønninger. De helhvite får derimot låne det de - tilsynelatende - ønsker fra bankene.

HENTET FRA RIVALEN: Florentino Perez viste at han mente alvor da han hentet Luis Figo til hovedstaden. Foto: REUTERS
HENTET FRA RIVALEN: Florentino Perez viste at han mente alvor da han hentet Luis Figo til hovedstaden. Foto: REUTERS Vis mer

Og Perez er overbevist om at inntektene bare vil øke framover, som følge av nye avtaler med sponsorer, økt omsetning i alle områder av klubbdriften og spillersalg. For det er varslet en stor utrenskning på Santiago Bernabeu denne sommeren - for å i det hele tatt får plass til alle de nye spillerne på lagbildet.

Men selv om Perez garanterer økt omsetning, er det én ting all verdens dyrkjøpte stjerner aldri kan være noen garanti for: Pokaler.

AUDIENS HOS PAVEN: Florentino Perez er selv katolikk og her kysser han avdøde pave Johannes Paul IIs hånd under en audiens høsten 2002. Foto: AP
AUDIENS HOS PAVEN: Florentino Perez er selv katolikk og her kysser han avdøde pave Johannes Paul IIs hånd under en audiens høsten 2002. Foto: AP Vis mer