BOASSON HAGEN OG KRISTOFF: Her under årets NM i Stjørdal. FOTO: Ned Alley / NTB scanpix
BOASSON HAGEN OG KRISTOFF: Her under årets NM i Stjørdal. FOTO: Ned Alley / NTB scanpixVis mer

Tour de France 2017:

Dette er mulighetene til Kristoff og Boasson Hagen

Etappeseier innen rekkevidde for nordmennene under årets Tour de France.

(procycling.no): Tre nordmenn stilte til start på årets første etappe av Frankrike Rundt; Alexander Kristoff (Katusha-Alpecin), Edvald Boasson Hagen (Dimension Data) og Vegard Stake Laengen (UAE Team Emirates).

Geraint Thomas (Team Sky) overrasket alle og vant. Edvald Boasson Hagen viste god form ved å bli nummer 10.

Kristoff og Boasson Hagen har begge vunnet etapper før, og ønsker å gjenta bedriften under årets utgave av verdens største sykkelritt.

Debutanten Stake Laengen er først og fremst hjelperytter for lagkaptein Louis Meintjes. Det skal derfor mye til før askerbøringen stikker av med en etappe i løpet av juli.

Her følger en oversikt hvilke etapper som kan gi norsk jubel under sommerens Tour de France.

Alexander Kristoff

Det har vært turbulente dager for den norske spurteren etter at hans lojale opptrekker Michael Mørkøv ble vraket fra Katushas Tour de France-lag, mot Kristoffs vilje.

Likevel stiller 29-åringen fra Stavanger på start med skyhøye ambisjoner, og håper at han selv blir den som stikker av med flest etapper under sommerens treukersritt.

- Jeg håper det skal bli meg. Jeg er fornøyd om jeg vinner én, men det hadde vært kult med fire eller fem, forteller han til procycling.no.

Hele ni etapper vil etter alt å dømme ende med massespurt under årets Tour, og alle ni er reelle vinnermuligheter for Alexander Kristoff, som unektelig er en av verdens raskeste menn på to hjul.

ALEXANDER KRISTOFF: Selv uten Michael Mørkøv får Kristoff full støtte av laget. Foto: Scanpix
ALEXANDER KRISTOFF: Selv uten Michael Mørkøv får Kristoff full støtte av laget. Foto: Scanpix Vis mer

Alt må riktignok klaffe for Stavanger-rytteren, dersom han skal klare å overrumple superstjernene Kittel og Cavendish på de helt flate etappene.

Den fjerde etappen til Vittel kan derfor passe tobarnsfaren fra Rogaland særlig godt. En liten kneik tre kilometer før mål, etterfulgt av et oppløp som stiger jevnt med to prosent i snitt den siste kilometeren, burde tale i nordmannens favør.

Med godt lagarbeid kan også den 16. Etappen til Romans-sur-Isère passe som hånd i sykkelhanske for Katusha-rytteren. Etappen innledes med en tredjekategori som forhåpentligvis blir for tøff for mange av de antatt raskeste spurterne i feltet.

Med 222 km skal også den 19. etappen til Salon-de-Provence passe 29-åringen bra. Triumfene i Milano – San Remo og Flandern rundt viser at Kristoff er en av rytterne i feltet som takler lange dager på sykkelen best.

Tre år på rad har Kristoff blitt topp tre på den avsluttende etappen på Champs-Élysées. Katusha-rytteren har dermed vist seg kapabel på det brosteinsbelagte oppløpet i Paris, og det er ikke umulig at Kristoff blir den andre nordmannen til å vinne foran triumfbuen etter Thor Hushovds bragd i 2006.

Edvald Boasson Hagen

For første gang på to år får vi ikke se 30-åringen fra Rudsbygd i den norske mestertrøya under Tour de France, etter at overraskelsesmannen Rasmus Fossum Tiller (20) stakk av med NM-tittelen forrige uke.

Alexander Kristoff er et par hakk hvassere enn Boasson Hagen i de flate spurtene. Bedre blir det ikke for Eddy at han sykler på lag med fartsfantomet Mark Cavendish, og må bidra i britens opptrekk på de mindre kuperte etappene.

Sammenlignet med Kristoff tåler Edvald derimot hardere bakker, som åpner mange dører i løpet av rittets tre uker.

2011: Sist gang Edvald vant en etappe i Tour de France. Foto: NTB Scanpix
2011: Sist gang Edvald vant en etappe i Tour de France. Foto: NTB Scanpix Vis mer

Allerede på den tredje etappen mandag skal Dimension Data-rytteren ha gode muligheter. En avslutning med 1,6 km á 5,8 % burde passe den tidligere norgesmesteren bra.

- Den kan passe meg bra, med litt stigninger. De aller beste spurterne er nok ikke med der, forteller Boasson hagen til TV2.

Etappe 14 til Rodez skal også passe for rudsbygdingen. Med flere små bakker innenfor de siste 50 kilometerne er etappen antagelig for hard for de rene spurterne, men definitivt innenfor Boasson Hagens rekkevidde. Den største utfordringen kan ligge i å kontrollere at bruddet ikke stikker av med seieren.

Også den 15. etappen til Le Puy-en-Velay skal på en god dag kunne passe den Oslo-bosatte 30-åringen, dersom han klarer å komme seg av gårde i et brudd. Etappens to førstekategorier kan bli i tøffeste laget, men i den riktige gruppen er det ikke umulig at Boasson hagen henger med hele vegen til mål.

Artikkelen er levert av sykkelnettstedet procycling.no!