UEFAs nye konsept Nations League

Dette er Nations League - og dette betyr det for Norge

Kan bety en lettere vei for Norge inn mot EM i 2020.

NYTT KONSEPT: Kvalifiseringssystemet blir annerledes inn mot EM i 2020. Dette gir Lagerbäcks menn en ekstra sjanse til å ta seg til EM i 2020. Foto: Andreas Lekang
NYTT KONSEPT: Kvalifiseringssystemet blir annerledes inn mot EM i 2020. Dette gir Lagerbäcks menn en ekstra sjanse til å ta seg til EM i 2020. Foto: Andreas LekangVis mer

(Dagbladet): Det venter en helt ny kvalifiseringsform for Norge når UEFA Nations League starter i september 2018. Systemet, hvor UEFAs 55 medlemsnasjoner deles inn i fire ligaer, skal skape mer spenning og betydningsfulle kamper for publikum.

Lagene ble fordelt etter hvordan landene var rangert per 11. oktober 2017 på UEFAs nasjonsranking.

I A-ligaen finner vi de 12 best rangerte landslagene i Europa, mens de 12 neste følger i B-ligaen, de 15 påfølgende i C-ligaen og de siste 16 i D-ligaen.

Norge befinner seg før dagens trekning i C-ligaen. Lars Lagerbäcks menn har blitt plassert i samme liga som disse landene:

Pott 1: Ungarn, Romania, Skottland og Slovenia

Pott 2: Hellas, Serbia, Albania og Norge

Pott 3: Montenegro, Israel, Bulgaria og Finland

Pott 4: Kypros, Estland og Litauen.

Hver liga er oppdelt i fire potter.

Det trekkes en fra hver pott for å forme gruppene, og det kan eksempelvis bety at Norge kan havne i gruppe med Ungarn, Montenegro og Kypros.

Lagene skal møte hverandre både hjemme og borte i løpet av høsten, før en gruppevinner kåres.

For gruppevinnerne venter en plass i EM-playoffen.

I playoffen vil det bli spilt to semifinaler og en finale. Hver inndelte playoff-gruppe blir på fire lag. Disse gruppene vil bestå av land som vant sin gruppe, i sin liga.

I praksis vil det si at om Norge skulle vinne sin gruppe, kan de altså bare møte lag fra sin egen liga i playoffen, noe som gjør dette mer overkommelig enn det tidligere systemet.

Vinnerne av disse «playoff-finalene» får plass i EM.

Opp- og nedrykk

De fire beste lagene i liga B, C og D - altså gruppevinnerne - rykker opp et nivå, mens de fire svakeste ligaene i liga A, B og C rykker ned ett nivå inn mot neste runde av turneringen, høsten 2020.

Gruppevinnerne i A-ligaen møtes i et finalespill juni 2019 for å kåre en vinner av UEFA Nations League.

Kort oppsummert

Norge har kort fortalt dermed to muligheter til å komme til EM i 2020: De kan enten triumfere i C-ligaen, og får da automatisk en billett til EM-playoffen, sammen med de andre gruppevinnerne.

Dette blir da altså en ekstra mulighet, om man ikke skulle bli blant de to beste i den vanlige kvalifiseringen, som gir en direkte plass inn i sluttspillet.

Den andre muligheten vil være å bli blant de to beste i den ordinære kvalifiseringen. Den foregår i kjent stil. Denne ordinære kvalifiseringen finner sted fra mars 2019, til playoffen skal spilles i mars 2020.

Dette betyr at den vanlige kvalifiseringen vil gå over ett år, ikke to, som vi har vært vant med tidligere.

Konseptet ble til for å skape flere konkurransedyktige kamper for lag som vanligvis møter liten eller ingen motstand i kvalifiseringene. Dette gjør også at land som Norge får en litt lettere vei til mesterskapet, siden vi møter jevn motstand i den første kvalifiseringen.

Ifølge UEFA selv skal konseptet erstatte de mange betydningsløse landskampene igjennom et kalenderår.

SISTE:

Norge havnet først i gruppe to, men ble flyttet på grunn av UEFAs vinterrestriksjoner. Dette ble utfallet i liga C:

Gruppe 1: Israel, Albania, Skottland.

Gruppe 2: Estland, Finland, Hellas, Ungarn.

Gruppe 3: Kypros, Bulgaria, Norge, Slovenia.

Gruppe 4: Litauen, Montenegro, Serbia, Romania.

Kilder: UEFA.com