Dette er nøkkelen til å ryste Barcelona

Fem norske topptrenere om hvordan Arsenal kan unngå ny ydmykelse.

MÅ FRUSTRERE MESSI: Lionel Messi og Barcelona har bare tapt én kamp denne sesongen: Hjemme mot nyopprykkede Hércules i den andre serierunden. De norske trenerne Dagbladet har snakket med tror Arsenal er helt nødt til å vinne i kveld om de skal ha håp om å slå ut katalanerne. Foto: (AP Photo/Alvaro Barrientos)
MÅ FRUSTRERE MESSI: Lionel Messi og Barcelona har bare tapt én kamp denne sesongen: Hjemme mot nyopprykkede Hércules i den andre serierunden. De norske trenerne Dagbladet har snakket med tror Arsenal er helt nødt til å vinne i kveld om de skal ha håp om å slå ut katalanerne. Foto: (AP Photo/Alvaro Barrientos)Vis mer

Direkte i studio kl. 20.45: Arsenal - Barcelona

(Dagbladet): Arsenal prøvde å slå Barcelona på sine egne premisser i fjorårets kvartfinale i Champions League.

Det endte med mageplask: Riktignok greide Arsene Wengers menn 2-2 i den første kampen på Emirates, men da fikk de seg en leksjon før pause de aldri før hadde opplevd på eget gress. I returmøtet på Camp Nou var Lionel Messi i det umulige hjørnet og scoret fire ganger.

I kveld får Arsenal en ny sjanse mot de suverene katalanerne. Spørsmålet er om Wenger kommer til å fire bittelitt på sine egne prinsipper og ta visse hensyn til Barcelona - eller om han har klokkertro på at Barcelona kan slås på «Arsenal»-måten.

Dagbladet har spurt fem norske topptrenere - Kjetil Rekdal, Lars Tjærnås, Nils Arne Eggen, Tom Nordlie og Rune Skarsfjord - om hvordan de ville angrepet kampen dersom de var i skoene til Arsene Wenger i kveld.

Lars Tjærnås:
- Det aller viktigste er å stenge rommet sentralt i banen. Jeg har sett statistikk på at Barcelona skaper nesten alle sjanser og scoringer fra sentralt i banen, og veldig lite fra kant. Jeg ville samlet nesten hele laget sentralt i banen, stengt av bakrom og mellomrom, og heller gitt bort rom på sidene.

FIKK EN LEKSJON: Arsenal og Cesc Fabregas ble noen nummer for små mot Barcelona forrige sesong, og fikk en leksjon både borte og hjemme. Foto: AFP PHOTO/ADRIAN DENNIS
FIKK EN LEKSJON: Arsenal og Cesc Fabregas ble noen nummer for små mot Barcelona forrige sesong, og fikk en leksjon både borte og hjemme. Foto: AFP PHOTO/ADRIAN DENNIS Vis mer

- Det neste punktet ville vært å variere presshøyden. Jeg ville stengt av Barcelonas igangsettinger fra femmeter og innkast langt inne på deres egen halvdel, og satset knalltøft på gjenvinninger så de ikke fikk spille seg fritt ut.

- Rett etter at man har vunnet ballen fra Barcelona, må man for all del sørge for å ikke miste den igjen med en gang. De satser enormt tøft på gjenvinning og er veldig gode på det. Da er det viktig å enten holde på ballen lenge nok til at intensiteten i presset går ned, eller det aller beste: Å kjøre en vellykket overgang når de er i ubalanse.

- Barcelona har nesten ikke svakheter, men jeg kommer på én: Når det gjelder å forsvare egen 16-meter på innlegg og dødballer. Om jeg var motstandertrener ville jeg lagt stor vekt på mange og tidlige innlegg, og pumpet det som var av dødballmuligheter inn i boksen. Nå er ikke Arsenal et typisk dødballag, men om jeg var Wenger ville jeg prioritert dødballer mer enn normalt i en sånn type kamp.

- Jeg har fulgt Arsenal tett de siste 15 årene, og de to lagene som møtes i kveld er kanskje de som i minst mulig grad av alle i verden har en plan B. I 999 av 1000 tilfeller holder de seg til egen stil og strategi. Men jeg tror nok Wenger vil ta noen små hensyn, og gjøre noen små innrømmelser, blant annet på dødballer.

TOM NORDLIE: Gi Barcelona plass på kantene. 
Foto: Morten Holm / SCANPIX .
TOM NORDLIE: Gi Barcelona plass på kantene. Foto: Morten Holm / SCANPIX . Vis mer

- Av og til undrer jeg meg over at ingen mer bevisst leder Messi over mot høyrebeinet. Legg merke til det i kveld, hvor ofte han dribler folk mot sitt eget venstrebein. Det skjer åtte av ti ganger. Det eneste laget jeg har sett lede ham mot høyrebeinet bevisst, var Tyskland i VM-kampen i sommer. Det viktigste mot Messi er ikke å takle ham, men å lede ham mot det svakere beinet. Å ta ut enkeltspillere på Barcelona har jeg ingen tro på bortsett fra det, de har så mange jokere i kortstokken.

- Magefølelsen min foran disse kampene sier 60-40 til Barcelona. Barca var ikke så gode sist, i 1-1-kampen mot Sporting Gijon. Jeg har ventet på at de skal få en litt dårligere periode i løpet av sesongen, for det er unaturlig å være så suverent gode over lang tid. Hvis den perioden kommer nå har Arsenal en god sjanse.

Kjetil Rekdal:
- Det handler om å angripe dem, og ødelegge spillet og rytmen deres ved å presse høyt i perioder. Det tror jeg er den eneste måten å gjøre det på. Inter gjorde det på hjemmebane i fjor. Arsenal er så gode med ballen selv at de kommer til skape sjanser.

- Hvis Arsenal legger seg lavt har de ikke sjans. Barcelona er så gode mot lag som bare forsvarer seg at det ikke er noen vits å prøve, du klarer ikke det i 90 minutter. Og Arsenal er nødt til å vinne i kveld uten å slippe inn mål, tror jeg. Angrep er det beste forsvar mot de beste lagene.

- Om man bare forsvarer seg mot Barcelona tar det så mye krefter at man ikke orker å bli med fram når man endelig får tak i ballen. Og da mister man den med en gang. Hvis Aalesund hadde møtt Barcelona hadde vi vært nødt til å forsvare oss, vi hadde vært så mye dårligere at vi ikke hadde noe valg. Men Arsenal er ikke så mye dårligere enn dem. Dessuten har det en psykisk gevinst også å ha ballen selv. Da får man mer krefter.

LARS TJÆRNÅS: Bruk alle dødballsjanser. Foto: Canal +
LARS TJÆRNÅS: Bruk alle dødballsjanser. Foto: Canal + Vis mer

- Jeg tror Barcelona går videre. På sitt beste er de mye bedre enn alle andre. Men det er ikke mange dager siden de snublet mot Sporting Gijon, så de vinner ikke alle kamper de heller. Det er lov å håpe at Arsenal vinner i kveld.

Nils Arne Eggen:
- Når Barcelona spiller borte i La Liga får de en del trøbbel når lag tør å gi dem problemer. De er ikke vant med å forsvare seg så mye.

- Men for all del: De er gode defensivt også, og ikke lett å kontre på fordi de er så gode i gjenvinningsfasen. Barcelona er så gode med ballen, så du må gi dem massivt press. Hvis de scorer først er de nesten umulig å slå.

- Andre peker på at det er viktig å lede Messi utover i banen og over på høyrefoten?

- Det er B-kursstoff. Ikke plag meg med det! Det er Tjærnås-måte å se fotball på. Det er situasjonsbetinget, vet du, du kan ikke bestemme det på forhånd. De lar seg ikke lure på den måten.

Tom Nordlie:
- Det første mange vil tenke er å stoppe kantspillet til Barcelona, men det er faktisk fra kant de produserer minst mål. Jeg ville heller dekka opp i midten og ikke gitt Barcelona rom til å snu opp og tre ballen gjennom ledd rettvendt. Det er viktig å komprimere laget sentralt i banen.

NILS ARNE EGGEN: Massivt press. Foto:  AFP PHOTO /Sakis Mitrolidis
NILS ARNE EGGEN: Massivt press. Foto: AFP PHOTO /Sakis Mitrolidis Vis mer

- Greia med Barcelona er at de er utrolig dyktige på gjenvinning av ballen, så det er viktig at vi ikke mister ballen lavt i banen. Barcelona spiller med mange folk høyt i banen, det er det mulig å utnytte. De er ekstremt gode en mot en. Eneste håpet vi har er å ta dem når de er i ubalanse. Det er viktig at lag som spiller mot Barcelona tør å holde på ballen.

- Du er naiv hvis du forandrer «game plan» hvis du ligger under tidlig mot dem. Da vil du fort får både tre og fire i kassa. Barcelona-spillerne løper veldig mye. De har en filosofi som går ut på å holde ballen i laget gjennom hele kampen. Du må ikke gi de tid og rom.

- Jeg tror ikke frimerke på enkeltspillere vil hjelpe noe. Tar du ut Messi så har de seks andre spillere som kan avgjøre kampen. Det må bli en kollektiv opptreden. Det er viktig å ikke la Messi gå innover i banen, led han utover på høyre. Få spillerne deres ut på kant. Bare la de få bedre tid på kantene. De har ikke noe særlig hodestyrke, med unntak av Puyol.

- Arsenal må ha et bra resultat hjemme. Kommer Barcelona seg unna med ettmålstap går de videre. Barcelona forandrer aldri strategi uansett hvordan kampen utarter seg. Jeg tror Barcelona vinner.

Rune Skarsfjord:
- Stå høyt med den bakre fireren og spill direkte fotball. Hold små avstander mellom lagdelene. Det er den eneste sjansen du har til å slå Barcelona.

KJETIL REKDAL: Angrep er det beste forsvar. 
Foto: Terje Bendiksby / Scanpix
KJETIL REKDAL: Angrep er det beste forsvar. Foto: Terje Bendiksby / Scanpix Vis mer

- Det er vanskelig å si om det vil hjelpe å legge frimerke på enkeltspillere. I utgangspunktet har ikke Arsenal en sjanse, men alle kampene lever sitt eget liv.

STABEIS: Arsene Wenger har alltid nektet å fire på sine egne prinsipper. Gjør han det i kveld? Foto: (AP Photo/Matt Dunham)
STABEIS: Arsene Wenger har alltid nektet å fire på sine egne prinsipper. Gjør han det i kveld? Foto: (AP Photo/Matt Dunham) Vis mer