Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Sport

Mer
Min side Logg ut

Dette er Norges tiende sykkelproff neste år

Norsk 22-åring klar for fransk eventyr.

KLAR FOR MARSEILLE Fredrik Strand Galta blir Norges tiende mann i proffenes rekker neste sesong. 22-åringen er klar for Delko Marseille Provence KTM.
Foto: Vegard Wivestad Grøtt / NTB scanpix
KLAR FOR MARSEILLE Fredrik Strand Galta blir Norges tiende mann i proffenes rekker neste sesong. 22-åringen er klar for Delko Marseille Provence KTM. Foto: Vegard Wivestad Grøtt / NTB scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(procycling.no): Sven Erik Bystrøm forlot Coop Øster Hus til fordel for Katjusja i fjor, og nå er det klart at mangeårig treningskompis Fredrik Strand Galta blir Norges neste proffeksport.

Galta drar dog ikke til Katjusja, men til Delko Marseille Provence KTM.

Det franske laget sykler for første gang på sykkelsportens nest øverste nivå fra 2016-sesongen.

- Marseille viste tydelig at de ville ha meg. De har vært mest på og gjorde valget greit for meg, sier Strand Galta til procycling.no.

Dansk interesse 22-åringen (fyller 23 den 19. oktober) var også på blokka til danske CULT Energy, men danskene kom aldri til forhandlingsbordet.

- Jeg tror Marseille kan gi meg et bedre rittprogram. Derfor signerte jeg omtrent med en gang jeg fikk tilbudet. De siste dagene har jeg bare ventet på å få den signerte kontrakten i retur, sier Coop Øster Hus-rytteren.

Han har holdt de nærmeste informert om utviklingen, men det er først nå han tør slippe jubelen løs for fullt:

- Du vil helst ha avtalen i hånda, før du springer rundt og sier det til alle som spør, humrer han.

Imponerende 2015-sesong Strand Galta har prestert jevnt godt i store deler av denne sesongen, ikke ulikt avslutningsåret Bystrøm hadde på Vestlandet.

Han var aktuell for det norske VM-laget i Richmond, men nådde ikke helt opp i landslagssjef Stig Kristiansens endelige planer.

Han dominerte etapperittet Kreiz-Breizh i Frankrike, og tok to etappeseirer der i starten av august. I tillegg har han vist seg fram under de tre, store norske UCI-rittene med offensiv kjøring.

På tampen av året mange vært enige i at 22-åringen fra Stavanger var god nok til å ta steget over i proffenes rekker

Galta: - Dette jeg har brent for Som del i et fransk prokontilag håper nordmannen å få innpass i noen av de aller største franske rittene i årene som kommer.

- Det er vel fire franske prokontilag nå, og tre av dem pleier å bli invitert. Nå vet ikke jeg så mye om hvilke ritt jeg skal kjøre ennå, men drømmen har alltid vært å prøve meg i de største rittene.

- Du har virket ivrig på å komme deg ut. Hvor stor forskjell tror du det blir på opplegget i Marseille kontra det du har hatt i Coop Øster Hus?

- Jeg skal ikke legge skjul på at jeg har hatt det veldig bra i Coop. Det er veldig lokalt, og alt rundt opplegget vi har der, har fungert bra for meg. Jeg føler at jeg omtrent kan gjøre som jeg vil.

- I Marseille tror jeg det blir mer en jobb. Mens jeg har hatt det veldig gøy og kun har hatt nordmenn rundt meg i Coop-Øster Hus, blir det litt annerledes når alt er fransk rundt deg. Det er ikke noe negativt i det, men det blir litt annerledes. Det er dette jeg har brent for og hatt lyst til hele veien. Målet har hele veien vært å kunne kjøre de største rittene, forteller han.
 
Beklager til fransklæreren Likevel har han ingen planer om å forlate hjemlandet for godt.

- Jeg blir boende i Norge, ja. Jeg har ikke lyst til å flytte. Jeg blir her. Det er treningsmiljøet her som har gjort meg god, og det ønsker jeg å holde meg innenfor. Å flytte ned til Frankrike og gjøre alt på egenhånd, ser jeg ikke på som noe gunstig i det hele tatt.

Franskstudiene er påbegynt, men han må noe uvillig innrømme at han nok ikke kommer så langt med skolefransken.

-  Jeg har hatt fem år med fransk på skolen, men jeg kan ikke si det sitter igjen så mye etter det. Jeg får håpe fransklæreren min ikke leser dette, men jeg er nødt til å ta det skikkelig nå. Foreløpig har jeg snakket engelsk med sportsdirektøren min, men jeg kan ikke forvente at det fortsetter slik.

Hegreberg: - Passer Fredrik godt Team Marseille 13-KTM har tatt seirer i firedagers i Dunkerque, Circuit des Ardennes og Paris-Camembert denne sesongen.

På grunn av oppgraderingen er det flere ryttere på vei inn i høst. Fra før av er navn som Rémy Di Gregorio, Julien El Fares, Ignatas Konovalovas og Yoann Paillot på lønningslisten.

Sammen med Strand Galta er det både en estlender (Martin Laas) og Daniel Diaz (vinneren av årets Tour de San Luis) på vei inn.

Sportssjef Roy Hegreberg mener lagvalget kommer til å slå bra ut for den ferske proffen.

- Marseille har hatt et sterkt ønske om å signere Fredrik, og det er et bra utgangspunkt. Hadde han blitt dratt inn som den siste plassen de skulle fylle, hadde det gitt andre forutsetninger, sier Hegreberg til procycling.no.

- Dere har nå eksportert to proffer på to år, hva betyr det for Coop-Øster Hus?

- Det er veldig gledelig. Det er det vi har lyst til å få til for rytterne våre. De beste skal videre og vi skal fungere som et springbrett i karrieren deres. Dette viser at vi har lyktes med det. Ferdrik har kjørt sterkt i år og har vist at han er moden for større oppgaver. Han får kjøre ritt på et høyere nivå etter denne overgangen, og det er bra for utviklingen hans.
 
Nye ryttere på vei inn Coop-Øster Hus er nå i ferd med å erstatte 22-åringen.

- Vi kommer til å presentere nye ryttere i løpet av oktober. I tillegg har vi allerede utøvere på laget, som vil ta nye steg når vår bestemann er borte. Det er slik det er i sykkelsporten. Mister man en av de beste, må man starte forfra igjen og utvikle nye stjerner.

- Hva betyr det for resten av rytterne at Strand Galta får denne sjansen?

- Det er motiverende for de andre å se at det er mulig å komme seg videre som en del av laget vårt. Jeg synes vi så det allerede under sesongavslutningen i Belgia. Der var Fredrik forhindret fra å stille, og da var det allerede andre som passet på å ta vare på sjansen de fikk i hans fravær. Neste gang kan det være en av dem som får muligheten i proffverdenen, avslutter Hegreberg.

PS! Norske utenlandsproffer neste år: Alexander Kristoff (Katjusja), Sven Erik Bystrøm (Katjusja), Edvald Boasson Hagen (MTN/Dimension Data), Lars Petter Nordhaug (Team Sky), Kristoffer Skjerping (Cannondale-Garmin), Vegard Stake Laengen (IAM Cycling), Sondre Holst Enger (IAM Cycling) Daniel Hoelgaard (FDJ), Odd-Christian Eiking (FDJ) og Fredrik Strand Galta (Marseille). Vegard Breen står foreløpig uten kontrakt foran neste år.

TAR STEGET UT: Fredrik Strand Galta. FOTO: Jarle Fredagsvik, procycling.no
TAR STEGET UT: Fredrik Strand Galta. FOTO: Jarle Fredagsvik, procycling.no Vis mer

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!