Dette er Norges viktigste mann

Les hva trenerne tror om EM.

• Direkte kl. 19.10: Norge - Russland på Dagbladet.no!

BERN (Dagbladet.no): Han er 33 år gammel, proff i Tyskland og har spilt 172 landskamper. Ifølge trenerne i den norske eliteserien blir han Norges viktigste spiller i EM.

Steinar Ege kommer neppe til å holde buret rent, men redder han nok kan det bety nok et godt mesterskap for de norske håndballgutta.

- Står Steinar på det nivået han innehar, går Norge videre. Han er en målvakt i verdensklasse når han er på topp, sier Kragerø-trener og tidligere landslagsspiller Simen Muffetangen.

Baron Jensen

Steinar Ege er ikke den eneste spilleren som trekkes fram av trenerne. De er unisont enig om at forsvaret må settes, og at det er Johnny Jensen som kommer til å være sjef bakover på banen.

- Jensen er en baron i forsvar, sier Fyllingen-trener Mike Nurmi.

Flere trekker også fram at det blir spennende å se om hullet etter Glenn Solberg fylles.

NORGES NUMMER 1: Steinar Ege er den mange av trenerne tror avgjør Norges skjebne i EM i Sveits.
NORGES NUMMER 1: Steinar Ege er den mange av trenerne tror avgjør Norges skjebne i EM i Sveits. Vis mer

Torsdag kveld braker EM løs i Sveits. Norge møter Russland - som trolig er bedre enn da vi slo dem i VM i fjor - i den første kampen.

Dagbladet.no har spurt alle eliteserietrenerne om hva de tror om Norges EM-sjanser:

Ole Gustav Gjekstad, Drammen

- Det er veldig åpent. Norge kan slå alle, men også tape for de fleste. Men jeg tror nok Norge går videre. Vi slår Portugal.

- Hvem vinner EM?

- Tipset mitt er Kroatia eller Spania?

- Hvem blir Norges viktigste spiller?

- Det blir definitivt Steinar Ege. Hvis han står godt kan de slå alle.

- Hva annet blir viktig for Norge?

- Det er avgjørende at Johnny Jensen er tilbake. Med ham har Norge et av EMs beste forsvar. Det må utnyttes til gode kontringer. Da kan Norge nå langt.

Slavko Novakovic, NIT-HAK

- Det blir spennende å se Norge, men jeg tror dette mesterskapet kommer litt for tidlig. Laget trenger mer rutine, derfor tror jeg EM på hjemmebane i 2008 virkelig kan bli Norges år.

- Hvem vinner EM?

- Spania har den beste sjansen. De har et rutinert lag.

- Hvem blir Norges viktigste spiller?

- Johnny Jensen i forsvar blir viktig. Men Norge kommer til å savne rutinen til for eksempel Glenn Solberg. Samhandlingen i Norge er heller ikke god nok nå. Ta Russland; der spiller nesten alle spillerne i samme klubblag, mens de norske gutta er spredd rundt i Tyskland, Spania og Danmark.

Bård Kr. Tonning, Sandefjord

- Jeg tror vi skal være fornøyd hvis Norge blir blant de ti beste. Nøkkelkampen blir mot Portugal, for jeg tror Russland og Kroatia blir for sterke.

- Hvem vinner EM?

- Jeg tror det blir Spania eller Kroatia.

- Hvem blir Norges viktigste spiller?

- Steinar Ege og Kristian Kjelling vil være svært avgjørende for Norge. Ingen andre har Kjellings kaliber og Ege er den beste keeperen vi har.

- Hva annet blir viktig for Norge?

- Vi må sette et ordentlig forsvar, som i VM. Tryggheten må bygges bakfra, og da kan vi også få en del kontringsmål. Sammtidig blir det viktig å være disiplinerte og taktisk gode framover. En av Gunnar Pettersens største utfordringer er at han har så mange konstelasjoner å velge mellom. Derfor vil det være en fordel at Børge Lund også er god framover, siden han kan spille i forsvar også.

Mika Nurmi, Fyllingen

- I motsetning til i fjor vil ikke folk undervurdere Norge denne gangen. Motstanderne kommer nok til å passe bedre på Kjelling og Løke i EM. Men får de en bra start, kan det gå bra.

- Hvem tar pokalen hjem?

- Jeg aner rett og slett ikke. De fleste har vært varierende i treningskampene.

- Hvem blir Norges viktigste mann i Sveits?

- Johnny Jensen, hvis han klarer å holde forsvaret samlet og unngå dumme utvisninger. Han er baronen i forsvar. Framover på banen er det flere som kan score.

- Andre ting som blir viktig?

- Norge er avhengig av to gode keepere. Det holder ikke med bare Steinar Ege. De må veksle på å stå, og må opp på et sinnssykt høyt nivå. Dette må Norge bruke til å score mange kontramål.

Valter Perisa, Elverum

- Folk forventer nok mye etter VM, men etter dette har Norge variert mye. Alt kan skje, men det er en tøff pulje. Samtidig kan Kroatia variere litt. Jeg tror Russland, Kroatia og Norge går videre fra gruppa.

- Hvem vinner EM?

- Jeg tipper det blir Kroatia mot Spania i finalen, men skulle gjerne sett Norge mot Kroatia.

- Hvilke spillere blir viktigst for Norge?

- Johnny Jensen og Preben Vildalen i forsvar, sammen med målvaktene. Men det blir også viktig at spillere som Christian Berge og Alexander Buchmann styrer laget framover. Angrepsspillet må være disiplinert. Dette er en kollektiv idrett som må styres fra midten.

Rune Erland, Stavanger

- Vi slår Portugal, og jeg håper på en overraskelse mot enten Russland eller Kroatia, slik at vi kan få med oss poeng fra gruppespillet.

- Hvem vinner mesterskapet?

- Jeg tror litt på Frankrike. De blir tøffe å slå. Spania er også gode.

- Hvem blir viktigst for Norge?

- Uten tvil Steinar Ege. Hvis han fungerer bra kan Norge gjøre det bra. Og også Ole Erevik kan bli viktig. Han er en coming man.

- Hva annet blir viktig for de norske gutta?

- Utfordringen blir å få de samme spillerne til å være gode i både angrep og forsvar. Håndballen er så kjapp nå, at Gunnar ikke kommer til å rekke å bytte mange spillere mellom forsvar/angrep.

Marinko Kurtovic, Vestli

- Norge er avhengig av at sentrale spillere ikke blir skadet. De skal kunne gå videre, men jeg tror Russland og Kroatia blir for sterke.

- Og vinneren blir ...

- Jeg tror nok Kroatia tar det, eller Spania.

- Hvem blir Norges viktigste spillere i EM?

- Generelt sett synes jeg det er viktig at det fokuseres på laget. Kjelling betyr mye framover, men det kollektive blir viktigst. Keeper Ege, sammen med forsvaret, kan dessuten gi Norge enkle kontringsmål.

- Andre ting som vil være avgjørende for Norge?

- Det er alfa og omega at tekniske feil reduseres og at dårlige skudd lukes bort. Hvis ikke får de mange kontringsmål imot.

Einar Veierød, Runar

- Nøkkelen er å slå Portugal og få gode resultater mot de andre to lagene. Norge har en fordel siden de vet de kan slå Kroatia. To poeng mot dem hadde vært strålende, for jeg tror Russland blir for sterke.

- Hvem vinner EM?

- Det er vanskelig å si, men Spania og Russland blir nok vanskelig å hanskes med. Tyskland er også - som i fotball - et turneringslag, selv om de har byttet ut en del spillere.

- Norges viktigste spiller?

- Det tror jeg blir Steinar Ege. Og Ole Erevik. De må opp på en bra uttelling, og så trenger de hjelp fra Johnny Jensen til å binde sammen forsvaret.

- Hva annet blir viktig?

- Det vil være en fordel om flere spillere scorer mange mål framover, slik at ikke det faller på én spiller. Vi må også få utnyttet kontringskapasiteten i laget. Og så håper jeg Ole Magnus Ekelund får spille en del.

Simen Muffetangen, Kragerø

- Norge har mistet sentrale spillere som Frode Hagen og Glenn Solberg, men jeg tror de kommer seg videre. Tilfeldighetene vil avgjøre.

- Hvem blir europamestere?

- Jeg tror Spania klarer det, men Danmark og Kroatia blir også gode.

- Hvem blir viktigst for Norge?

- Målvaktene, slik det alltid er i mesterskap. Står Steinar på det nivået han innehar, går Norge videre. Han er en målvakt i verdensklasse når han er på topp.

- Og bortsett fra keeperne, hva annet må til?

- Vi må få satt et skikkelig forsvar, for å få kontringer framover på banen. Christian Berge trenger kanskje litt mer tid, og det vil være rart om vi ikke kommer til å savne Glenn. Han er en klassespiller.

Thomas Franzén, Stord

- Dessverre, Norge. Magefølelsen min sier at dere har et litt for tynt lag. Dere kan kapre 3. plassen i gruppa, men kommer nok ikke lenger enn mellomspillet.

- Hvem har det som skal til for å bli mestere?

- Jeg tror Spania vinner igjen.

- Hvem er Norges viktigste spiller?

- Steinar Ege, og han leverer nok.

- Hva mer skal til for at Norge lykkes?

- Noen andre enn Kjelling må score jevnt og trutt. Norge mangler også litt rutine på midtbacken. Dette kan nok bli et «mellommesterskap» for Norge.

Jan Karlsson, Haslum

- Norge vil nok ikke overraske som i fjor. Lagene er nok litt mer forberedt på Norge, og så har dere mistet noen sentrale spillere. Dere kan gå videre, men det er en tøff gruppe og Portugal må ikke undervurderes.

- Hvem vinner EM?

- Jeg tror det blir Spania.

- Hvem blir viktigst for Norge i EM?

- Uten tvil Steinar Ege. Han må være på topp hele tida, og heldigvis for Norge ser han ut til å være i god form.

- Hva annet blir viktig for Norge?

- Dere må rekke å gjøre de byttene som skal til for å få et stabilt forsvar. Midtbackene må også lykkes. I oppkjøringen har også Norge slitt litt på høyrebacken. Lauritzen har ikke lyktes like bra som i VM i fjor.

Det lyktes ikke Dagbladet.no å få tak i Romerike-trener Harald Madsen.

Debatt

Hvem mener du blir Norges viktigste spiller i EM?