Dette er Northug-saken

Det har gått fem måneder siden Petter Northug ble tatt i over 200 km/t. Dette har skjedd siden det.

ANGER: Det var en angrende Petter Northug som møtte pressen tilbake i august. Foto: Terje Pedersen / NTB
ANGER: Det var en angrende Petter Northug som møtte pressen tilbake i august. Foto: Terje Pedersen / NTB Vis mer
Publisert

Torsdag 13. august ble Petter Northug tatt i å kjøre i over 200 km/t på vei hjem fra Trysil hvor han hadde vært instruktør på Trysil Sommerskiskole. Han ble også tatt i å oppbevare narkotika i eget hjem.

Det bekreftet han i et instagram-innlegg.

- Jeg har gjort en stor feil. I går kveld ble jeg stoppet av politiet i fartskontroll. Jeg kjørte altfor fort, og ble også tatt med på legevakten til blodprøve. I tillegg fant politiet en mindre mengde narkotika hjemme hos meg, skrev den tidligere langrennsløperen.

Northug ble siktet etter vegtrafikkloven for råkjøring og mobilbruk i bilen, straffelovens paragraf 231 for oppbevaring av narkotika og legemiddellovens paragraf 31 for narkotikabruk.

Litt over èn uke etter at han ble tatt, ble det kalt inn til en pressekonferanse hvor Northug selv måtte svare på spørsmål fra pressen.

En tydelig preget Northug la seg flat og innrømmet at han hadde et rusproblem.

- Det er noe som sitter langt inne å innrømme. Jeg har et alvorlig rusproblem som inneholder alkohol, narkotika og piller. Jeg har ikke tatt det på alvor, og skjult det for de rundt meg, sa den tidligere langrennskongen foran et samlet pressekorps.

DØMT: Tingrettsdommer Ole Kristen Øverberg dømte Northug til ubetinget fengsel i syv måneder og tap av førerretten for alltid. Video: NTB Vis mer

Dømt

21. desember ble Northug dømt til syv måneders ubetinget fengsel. Han ble også fratatt føreretten for alltid. Han kan likevel søke om å få den tilbake etter fem år.

Northug selv var ikke til stede i retten, men gjennom hans forsvarer, Halvard Helle godtok han dommen.

I retten ble han blant annet spurt om en video som han tok, mens han kjørte langt over det som var lovlig. Northug skal ha filmet de han kjørte forbi, og kommentert med en slags kommentatorstemme.

Han innrømmet også at han sendte disse videoene til venner.

Advokat John Christian Elden mente straffen var streng.

- Dom på syv måneder er svært strengt etter vegtrafikkloven, men alle saker er individuelle. En slik straff overstiger seks måneders grensen for hjemmesoning av hele dommen med fotlenke, skrev John Christian Elden i en SMS til Dagbladet.

REAGERER: Advokat John Christian Elden reagerer på dommen mot Petter Northug. Reporter: Audun Hageskal / Dagbladet Vis mer

Veien videre

I et intervju med Se og Hør fortalte Northug blant annet om hvordan det var å ringe pappa John da nyheten om råkjøringen ble kjent.

- Det var vondt å ringe pappa. Jeg beklaget med en gang det jeg hadde gjort. Så ble vi enige om at jeg skulle komme hjem - og det var godt å vite at jeg var velkommen, sa han til Se og Hør rett før nyttår.

Selv om dommen nå er avsagt, er det fortsatt ikke blitt kjent hvor Northug skal sone. Domsslutniger som er over seks måneder kan ikke avsones med fotlenke, slik han gjorde i 2015.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer