Petter Northug

Dette er Northugs comeback-dilemma

Petter Northug (35) har varslet at han vil gå langløp til vinteren, men nå står han overfor et stort dilemma. Ifølge flere medier risikerer han startnekt som eliteutøver, men løsningen kan være enkel.

KOMPLISERT: Om Petter Northug har ambisjoner om å stille i eliteserien avhenger av om han stiller som mosjonist eller ikke. Foto: Terje Pedersen / NTB
KOMPLISERT: Om Petter Northug har ambisjoner om å stille i eliteserien avhenger av om han stiller som mosjonist eller ikke. Foto: Terje Pedersen / NTB Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

For å kunne konkurrere i løp arrangert av det Internasjonale skiforbundet (FIS), må visse betingelser være oppfylt. Blant annet må man være registrert i Wadas antidopingprogram ADAMS, seks måneder før start.

Inntil videre står det «ikke aktiv» og «ikke tillatt» om Northugs status i FIS-databasen.

Northug som avsluttet en fortryllende langrennskarriere i 2019, og som har vært ute av systemet siden den gang, kan derfor risikere å lide samme skjebne som Marit Bjørgen gjorde før sitt comeback i fjor.

Flere medier melder at Northug kan få startnekt. Blant annet SVT og langrenn.com. Northug selv har tidligere sagt at han vil stille som mosjonist den kommende vinteren. Noe som kan bli helt avgjørende for om han kan stille til start, eller ikke.

Dagbladet har prøvd å komme i kontakt med Northug og hans team, uten å ha fått svar.

HARDTRENING: Petter Northug hylles etter høydeopphold i Italia, hvor han selv melder at han er uberørt. Video: Særsland / Løkås. Reporter: Haarstad. Vis mer

Startnekt

I går skrev Langrenn.com at om Northug konkurrerer som mosjonist eller ikke, kan være avgjørende for hvordan FIS ser på regelverket, og dopingkontrollene som finnes i systemet.

FIS utdyper dette overfor Dagbladet:

- En utøver som la opp mens man var registrert i ADAMs-systemet, må registrere seg igjen seks måneder før man skal konkurrere igjen. Det har ikke noen sammenheng med om man er tilknyttet et profflag eller ikke, reglene gjelder alle som står ved start, opplyser Sarah Fussek i FIS til Dagbladet.

Dette innebærer at hvis Northug skal stille som eliteutøver i første rekke på for eksempel Vasaloppet og Birkebeineren, må han være registrert i ADAMs-systemet seks måneder før start. Men han kan delta som vanlig mosjonist, hvis han ønsker det.

- En vanlig mosjonist er ikke med i FIS-systemet. Om han stiller som eliteutøver gjelder FIS-regelverket, men er han mosjonist kan han som du og jeg melde seg opp dagen før Vasaloppet å stille til start, forklarer sportssjef for Vasaloppet Tommy Höglund til SVT.

RASK: Petter Northug holder formen ved like. Video: Team Telemark Vis mer

Komplisert tilfelle

ADAMs-systemet gir Antidoping Norge, utøverens internasjonale særforbund og WADA oversikt over utøverens aktiviteter til enhver tid. Utøverne på denne lista må rapportere til WADA og kan bli oppsøkt av dopingkontrollører når som helst.

Når utøvere melder fra at de har lagt opp blir de fjernet fra denne lista og kan ikke delta i konkurranser. Om de skulle bestemme seg for å konkurrere igjen må utøverne melde fra til FIS og det nasjonale antidopingbyrået.

Sto utøveren på ADAMs-lista da de la opp, må de igjen rapportere til databasen og være tilgjengelig for dopingkontroll i minst seks måneder før de kan delta i konkurranser som står på nasjonale eller internasjonale terminlister.

Dette skal også gjelde turrenn i langløpsserien Visma Ski Classics, som blant annet Vasaloppet og Birkebeineren er en del av.

Bjørgen hadde glemt å registrere seg i ADAMs-systemet i tide og fikk derfor ikke stille til start før Vasaloppet i begynnelsen av mars i år.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer