PEKET NESE: Sverige har prøvd ut mange ulike ankermenn, men alle får samme behandling av Petter Northug. Her er det Calle Halfvarsson som får gjennomgå.
Foto: Terje Bendiksby / Scanpix
PEKET NESE: Sverige har prøvd ut mange ulike ankermenn, men alle får samme behandling av Petter Northug. Her er det Calle Halfvarsson som får gjennomgå. Foto: Terje Bendiksby / ScanpixVis mer

Dette er Northugs fem mest arrogante svenskestunt

- Han må finne på noe nytt i Falun, mener svensk langrennsekspert.

(Dagbladet): Petter Northug er i ferd med å skrive et eget kapittel i langrennssportens historie i kraft av sitt revolusjonerende varemerke og sin særegne signatur.

For Northug har helt siden det nasjonale og internasjonale gjennombruddet i 2006 gått og vunnet skirenn på en unik måte.

Den gjennomgående ironien, arrogansen og fornedrelsen i Northugs stil har i hovedsak vært rettet mot svenskene. Om tre dager skal mannen svenskene elsker å hate gå VM i løvenes hule i Falun.

SVENSKEHETSEREN: Ingen er mer glad i å erte svenskene enn Petter Northug. Her feirer han norsk triumf med et svensk flagg i verdenscupstafetten i Gällivare i 2012. Foto: Terje Bendiksby / NTB scanpix
SVENSKEHETSEREN: Ingen er mer glad i å erte svenskene enn Petter Northug. Her feirer han norsk triumf med et svensk flagg i verdenscupstafetten i Gällivare i 2012. Foto: Terje Bendiksby / NTB scanpix Vis mer

- Svenskene er nok litt delte i oppfatningen av Petter, men jeg synes det er kult at han skaper show. Svenskene forventer at han finner på noe spesielt i Falun, men han må gjøre noe nytt nå, sier den svenske langrennseksperten Tomas Pettersson til Dagbladet.

- Det virker som han blir ekstra trigget av å trigge andre. Det har definert Northug som utøver. Jeg synes det har gått for langt noen ganger, mener Dagbladet-kommentator Esten O. Sæther.

Kanskje vil det absolutte klimakset for Northugs svenskehetsing komme i VM i Falun. For å vite hvor lista ligger, har Dagbladet laget en liste over Northugs fem mest arrogante svenskestunt.

1. Den griseaktige ydmykelsen av Marcus Hellner i Holmenkollen Det er i VM-stafettene Northugs mest arrogante målganger har kommet. I VM-sprinten i Holmenkollen i 2011 hadde Hellner tatt innersvingen på Northug og fått «Hellner-bakken» oppkalt etter seg. På VM-stafetten skulle Northug få sin komplette revansje. På den nydøpte «Northug-flata» fikk spurtkongen en så stor luke at han kunne sette i gang sitt show på oppløpet.

PLOGET: I VM-stafetten i Holmenkollen avsluttet Petter Northug sitt show med å ploge over mål rett foran Marcus Hellner. Foto: AFP PHOTO/ DANIEL SANNUM LAUTEN
PLOGET: I VM-stafetten i Holmenkollen avsluttet Petter Northug sitt show med å ploge over mål rett foran Marcus Hellner. Foto: AFP PHOTO/ DANIEL SANNUM LAUTEN Vis mer

Først hysjet Mosvik-ekspressen mot publikum og konkurrenter. Dernest ploget han før målstreken og gikk sidelengs i mål rett foran nesa på Hellner. I målområdet ropte Northug følgende: «Kong Carl Gustav can you hear me? Björn Borg, Ingemar Stenmark, your guys took a hell of a beating!».

Hvordan reagerte svenskene?

- Han er en ulv ute i løypa, men ved målgang er han en gris, sa SVT-kommentator Jonas Karlsson.

- Jeg synes ikke det var greit å gjøre det på den måten. Petter er ikke bare opptatt av å vinne, men av fornedrelsen av konkurrentene. Det virker som at det gir han en ekstra god opplevelse, men jeg tror ikke at det er sånn, sier Sæther.

2. Barneskirennet i Sapporo mot Anders Södergren 21 år gamle Northug hadde vunnet én verdenscupseier, fra nettopp Falun i mars 2006, men det var i VM i Sapporo i 2007 han virkelig viste langrennsverden at Northugs signatur er helt spesiell. Svenskene hadde satt opp femmilseksperten Södergren på siste etappe. Northug drev sitt spill og lot Södergren få en luke for å hjelpe han i duellen om 2. plassen mot Russland.

BARNESKIRENN: Petter Northugs knuste Anders Södergren på oppløpet og omtalte det hele som et barneskirenn.
Foto: Erlend Aas / SCANPIX .
BARNESKIRENN: Petter Northugs knuste Anders Södergren på oppløpet og omtalte det hele som et barneskirenn. Foto: Erlend Aas / SCANPIX . Vis mer

Så, inn på oppløpet, viste Northug at hans rykk var best i verden, mens Södergrens rykk var tilnærmet fraværende. Northug fikk en luke på nesten hundre menter i løpet av få sekunder. Dermed fikk han revansje fra fallet på skiathlon. I mål ropte Northug «barneskirenn» og «kæm e kongen?».
 
- Planen var at Södergren skulle holde høyt tempo gjennom hele etappen og gå ifra Northug. Vi trodde han var i ferd med å gjøre det. Folk fikk seg et lite sjokk da Northug satte inn rykket, mimrer Pettersson.

3. Da Northug feiret med svensk flagg i Gällivare I verdenscupstafetten i Gällivare i 2012 gikk Northug for en sjelden gangs skyld ut alene i front etter en strålende 3. etappe fra Sjur Røthe. Northug vurderte muligens å vente på Hellner, slik at han kunne slå han i spurten, men valgte denne gang en annen plan: Northug beholdt forspranget, slik at han kunne ta et svensk flagg på oppløpet og gå med det til mål.

- Jeg håper det gjør litt ekstra vondt for svenskene. Om Sverige hadde vunnet en stafett i Norge og gått i mål med norsk flagg, hadde hadde det nok svidd litt ekstra mye, sa Northug den gang.

- Jeg synes duellen mellom de norske og svenskene er morsom. Det trigger alle, mener Pettersson.

4. Da Northug peket nese mot Sveriges nye ankermann I sesongdebuten i 2011/12 var Sverige i ferd med å gi opp Hellner som ankermann. Nå hadde de funnet sin egen spurtkonge, Calle Halvfarsson. Den daværende svenske unggutten viste seg som langt mer «kaxig» enn Hellner og har i det siste vært aktiv med å svare på Northugs svenskehets.

Halvfarsson uttalte han var raskere enn Northug, men det endte med en fullstendig fiasko også for ham. Halvfarsson ble endog slått av Norges tredjelag, representert ved Sjur Røthe, mens spurtkongen fra Mosvika svarte med å børste støv av armene og peke nese mot konkurrentene.

FOR LETT: Petter Northug slo oppgitt ut med armene da Calle Halfvarsson prøvde å slå Northug i VM-stafetten i 2013. AP Photo/Giovanni Auletta
FOR LETT: Petter Northug slo oppgitt ut med armene da Calle Halfvarsson prøvde å slå Northug i VM-stafetten i 2013. AP Photo/Giovanni Auletta Vis mer

- Vi må være glad for at Calle gikk ankeretappen. Hvis han skal slå meg, må han finne en annen idrett, uttalte Northug etter utklassingsseieren.

- Calle har flere ganger sagt at han synes det er kult at Petter gjør slikt og gir ham så mye oppmerksomhet, forteller Pettersson.

5. Droppet å rykke, slo ut med armene I VM-stafetten i Val di Fiemme i 2013 prøvde Halfvarsson seg på ny. Denne gang hadde han vist god form i mesterskapet og hadde nok en gang stor tro på å slå Northug i en eventuell spurt. Halfvarsson prøvde seg på et rykk i siste bakken, men Northug hadde ingen problemer med å følge og vurderte å rykke selv i den bakken.

- Jeg hadde lyst til å rykke i sistebakken, men da jeg så det var luke ned til tredjemann tenkte jeg at det svir mer å tape på oppløpet, kommenterte Northug.

HYSJET: Petter Northug hysjet til konkurrentene i Holmenkollen. REUTERS/Leonhard Foeger (NORWAY  - Tags: SPORT SKIING
HYSJET: Petter Northug hysjet til konkurrentene i Holmenkollen. REUTERS/Leonhard Foeger (NORWAY - Tags: SPORT SKIING Vis mer

I kjent stil avgjorde han på oppløpet. I kjent stil var han helt suveren i spurten, og i kjent stil vartet han opp med en spesiell gest. Denne gang slo Northug ut med armene da han rant over målstreken og sikret Norge nok et stafettgull i duell med Sverige.

- Halfvarsson lever i en drømmeverden om han tror at han kan slå meg, har Northug flere ganger uttalt.

Kritiserer for dårlig moral I rekken av Northugs arrogante svenskeøyeblikk, er også spurtseieren over Hellner med ødelagt stav, «uten trins», verdt å nevne. Det samme er de utallige stikkene til svenskene, ikke minst mot Hellner, Halfvarsson, Emil Jönsson og Gunde Svan.

Mens Halfvarsson digger Northugs arroganse, er Svan av en helt annen oppfatning.

OL-NEDTUR: Petter Northug har ytterst få stafettnedturer i sin karriere, men i OL har det ikke gått veien.
Foto: Heiko Junge / NTB scanpix
OL-NEDTUR: Petter Northug har ytterst få stafettnedturer i sin karriere, men i OL har det ikke gått veien. Foto: Heiko Junge / NTB scanpix Vis mer

- Det er opp til ens egen moral, om man vil leve med å snyte dem for gullet på den måten. Northug har ikke har den grensen andre har, for han vet at han er sterk i spurten. Og derfor over-utnytter han det, mener Svan.

Heller ikke Esten O. Sæther er fan av Northugs arroganse.

- Det handler om medaljens verdi sammenlignet med andre verdier. Jeg er opptatt av medmenneskelige verdier. Medaljen går i skuffen, mens forholdet til konkurrentene varer lengre, mener Dagbladet-kommentatoren.

Tror ikke svenskene vil gjøre som Northug Han tror ikke Halfvarsson og co vil gjøre som Northug, om de får muligheten.

- Nei, jeg tror ikke svenskene vil gjøre det samme. Det forteller jo noe bra om svenskene, sier Sæther.

- Petter er best på oppløpet. Sånn er det bare. Men hvis Halfvarsson slår Northug i en spurt, tror jeg ikke at han vil gjøre noe slikt tilbake, supplerer Pettersson.

Halfvarsson har imidlertid tidligere sagt at han ønsker å gå baklengs over mål
, om han skulle slå Northug mot slutten av et løp.

En svenske Northug imidlertid aldri hetser, er Johan Olsson.

- Jeg har stor respekt for Johan. Han har aldri sagt veldig direkte ting mot meg i media. Det er ikke som Calle som sier han skal slå meg og det bare blir for dumt, det har jeg ikke respekt for. Johan viser at han kan gjøre noe med det. Emil har sagt at han skal gå sisteetappen, men har aldri stilt opp, har Northug tidligere uttalt.

Så om svenskene vil unngå hetsingen fra Northug, bør de kanskje sette Olsson på sisteetappen på VM-stafetten.