- Dette er økonomisk kriminalitet

West Ham og Tottenham i bitter stadionstrid.

SLIK SKAL DET SE UT: Om Tottenham får viljen sin blir dette klubbens nye hjemmebane etter OL i London i 2012. Men utenfor banen er kampen mot West Ham blitt mer og mer skitten. Foto:  (AP Photo / Tottenham Hotspur FC
SLIK SKAL DET SE UT: Om Tottenham får viljen sin blir dette klubbens nye hjemmebane etter OL i London i 2012. Men utenfor banen er kampen mot West Ham blitt mer og mer skitten. Foto: (AP Photo / Tottenham Hotspur FCVis mer

(Dagbladet): Tottenham viste i dag fram hvordan deres nye stadion vil se ut dersom de vinner budkampen om det nybygde OL-anlegget i Sørøst-London.

På klubbens hjemmeside bruker styreformann Daniel Levy store ord om den potensielt nye hjemmebanen med plass til 60 000 tilskuere - som han mener vil være en av de mest avanserte i klassen.

- Den stadion vi foreslår vil bli noe av det aller ypperste i Europa, og vil gi en tilskuerne en eksepsjonell opplevelse. Fansen vil være nærmere gressteppet enn på noen annen arena i Storbritannia av samme størrelse. Samtidig vil den akustiske designen sørge for at støyen fra tilskuerne forblir inne på stadion, sier Levy.

Bulldosere like etter OL
West Ham kjemper med Tottenham om retten til det olympiske anlegget. Og kampen mellom de to Premier League-klubbene er etter hvert blitt så skitten at de røde kortene ville florert om slaget ble utkjempet på banen.

West Hams viseformann Karren Brady - som for øvrig fikk unngjelde i den famøse samtalen mellom de avgåtte Sky Sports-veteranene Andy Gray og Richard Keys - sparer ikke på kruttet når hun skal beskrive Tottenhams planer om å rive deler av en OL-stadion skattebetalerne har betalt snaue fem milliarder kroner for.

- Det er økonomisk kriminalitet å bruke 500 millioner pund for en stadion, for så å hente inn bulldoserne bare fire uker etter at lekene er over, sier hun ifølge Daily Telegraph.

Tottenham-formann Levy beskriver beskyldningene som «ekstremt upresise og svært uansvarlige».

- I vårt forslag vil vi bevare verdier for 420 av de 500 millionene. De siste 80 vil bli gjenbrukt eller resirkulert uten at det noe blir søppel. Det er også viktig å huske at det i den opprinnelige planen om etterbruk ble foreslått å demontere to tredeler av OL-stadion. Det var aldri meningen at det skulle være en permanent struktur. Skremselspropagandaen vi er blitt servert i det siste har beleilig nok sett bort fra dette faktum, sier han.

Sverter West Hams stadionplan
Tottenham ønsker seg et skikkelig fotballanlegg uten forstyrrende løpebaner. I stedet har de tilbudt seg å gi den gamle friidrettstadion ved Crystal Palace en skikkelig ansiktsløfting.

TOTTENHAMS TRUMFKORT: Tottenham vil finansiere en skikkelig ansiktsløfting av den gamle friidrettsbanen på Crystal Palace, slik at den blir seende ut som dette. Foto:  (AP Photo / Tottenham Hotspur FC
TOTTENHAMS TRUMFKORT: Tottenham vil finansiere en skikkelig ansiktsløfting av den gamle friidrettsbanen på Crystal Palace, slik at den blir seende ut som dette. Foto: (AP Photo / Tottenham Hotspur FC Vis mer

West Ham er på sin side villige til å bli den første klubben i Premier League med løpebaner, og dermed gjøre stadion tilgjengelig for både fotball, cricket og friidrett. I likhet med konkurrenten vil de redusere tilskuerkapasiteten fra 80 000 til 60 000 - men Spurs har en større tilhengerskare og dermed bedre muligheter for å selge ut stadion.

I dag har Tottenhams hjemmebane White Hart Lane en kapasitet på 36 000, mens West Hams hjemmebane Boleyn Ground tar tusen mindre.

Tottenham har forsøkt å svekke West Hams kandidatur gjennom å peke på at de nærmeste plassene bak målet vil være 45 meter unna gresset med løpebaner.

Dette, argumenterer de, kan føre til at fansen vender dem ryggen slik at de uansett blir nødt til å fjerne løpebanene.

West Ham og Brady er naturligvis av en annen oppfatning.

- Gjennom vår design vil vi bruke over 90 millioner pund på å rekonfigurere stadion, slik at den passer perfekt for friidrett, fotball, cricket og andre store arrangement. Så fort ombyggingen er gjort vil det ikke bli et eneste sete med dårligere utsikt enn det som er tilfellet på Wembley, sier hun ifølge Daily Telegraph.

- Dere kan regne dere som døde
Det som kan skape problemer for Tottenham er at OL-arrangøren langt på vei sikret seg lekene gjennom å overbevise IOC med løfter om folkelig etterbruk.

Dermed er det noen solide kameler som må svelges om Spurs skal få tilslaget - og Det internasjonale friidrettsforbundet (IAAF) har ikke gjort det enklere gjennom å framsatte trusler om hva som vil skje hvis løpebanene forsvinner.

WEST HAMS STERKE KVINNE: Viseformann Karren Brady. Foto:  AFP PHOTO/GLYN KIRK
WEST HAMS STERKE KVINNE: Viseformann Karren Brady. Foto: AFP PHOTO/GLYN KIRK Vis mer

- Dere kan regne dere som døde. Dere er ferdige, sa IAAF-president i et BBC-intervju om hva britisk idrett risikerer internasjonalt ved å bryte løftene om å gi OL-stadion tilbake til lokalbefolkningen.

Daniel Levy ser imidlertid ingen grunn til at arrangøren ikke kan gå tilbake på sine opprinnelige løfter. Han mener opprustingen av Crystal Palace-banen er mer enn tilstrekkelig for friidretten.

- Vi har lovet at det ikke skal bli en «hvit elefant» (en ruin over misforstått stormannsgalskap, journ.anm.). Det er langt viktigere, og vi trenger heller ingen tilskudd fra myndighetene, sier han.

MEST MODERNE I EUROPA: Daniel Levy bruker store ord om det som kan bli Spurs' nye hjemmebane. Foto: AFP PHOTO/Chris Ratcliffe
MEST MODERNE I EUROPA: Daniel Levy bruker store ord om det som kan bli Spurs' nye hjemmebane. Foto: AFP PHOTO/Chris Ratcliffe Vis mer