Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Sport

Mer
Min side Logg ut

Dette er persongalleriet som ledet til Armstrongs fall

Én anklager, seks siktede og 26 vitner.

EN TOUR-KONGES FALL: Lance Armstrong vant Tour de France sju ganger på rad, noe ingen har klart verken før eller etter. Nå er det bare et tidsspørsmål før han blir fratatt alle titlene. Foto: AFP PHOTO / JAVIER SORIANO / JOEL SAGET / FRANCK FIFE / PATRICK KOVARICK / MARTIN BUREAU / NTB Scanpix
EN TOUR-KONGES FALL: Lance Armstrong vant Tour de France sju ganger på rad, noe ingen har klart verken før eller etter. Nå er det bare et tidsspørsmål før han blir fratatt alle titlene. Foto: AFP PHOTO / JAVIER SORIANO / JOEL SAGET / FRANCK FIFE / PATRICK KOVARICK / MARTIN BUREAU / NTB Scanpix Vis mer

(Dagbladet): 26 vitner, hvorav elleve av dem med fortid som ryttere i Motorola, US Postal og Discovery Channel har ledet til at Lance Armstrong og fem av hans nærmeste støttespillere er i ferd med å bli strippet for all heder og ære de opparbeidet seg gjennom sju strake sammenlagttriumfer i Tour de France.

Dette er persongalleriet i etterforskningen som ledet til en av idrettshistoriens største profilers fall.

Anklager: US Anti-Doping Agency (USADA): Det amerikanske antidopingbyrået under Travis Tygarts ledelse siktet i juni Lance Armstrong for omfattende brudd på dopingreglene, og hevdet de hadde mer enn ti vitner som var villige til å avlegge vitnesbyrd om at de ved selvsyn hadde sett Armstrong dope seg og at de også satt på data som viste at han hadde bedrevet manipulasjon av eget lag. Siktelsen kom etter at føderale myndigheter hadde henlagt sin etterforsking mot Armstrong og US Postal-laget. I går la de fram bevismaterialet fra etterforskningen som blant annet viste at elleve av Armstrongs tidligere lagkamerater hadde valgt å stå fram.

Anklagede: Lance Armstrong (41): Tidligere proffsyklist, triatlet og kreftoverlever. Tidenes yngste profesjonelle verdensmester i Oslo i 1993 og vant Tour de France sju ganger på rad i årene 1999 til 2005, og noterte seg også for en pallplassering i comebacket i 2009. Har gjennom store deler av karrieren måtte leve med dopingmistanker og -beskyldninger , men avla aldri noen positiv dopingprøve så lenge han var aktiv, selv om USADAs etterforskning mener å ha funnet indisier på at så ikke var tilfelle. Var i årene 2010 til 2012 gjenstand for en omfattende FBI-etterforskning, men denne ble plutselig henlagt. USADA har imidlertid fortsatt å forfølge Armstrong og siktet ham for en rekke brudd på dopingreglene i juni. Armstrong forsøkte først å saksøke USADA og Travis Tygart, men ble avvist to ganger i domstolsapparatet. I august resignerte texaneren i kampen mot antidopingmyndighetene. Dermed risikerer han nå å bli strippet for all heder og ære siden 1998. Er utestengt på livstid av USADA.

Johan Bruyneel (48): Tidligere proffsyklist og Armstrongs sportsdirektør i US Postal/Discovery Channel fra 1999 til 2005 og i Astana og Radioshack etter comebacket i 2009. Er fortsatt sportsdirektør i Radioshack-Nissan, men har valgt å holde seg i bakgrunnen så lenge saken mot ham er uavklart. Pekes ut som en av pådriverne for den organiserte dopingen i laget. Saken mot ham er fortsatt uavklart.

Luis Garcia del Moral: Spansk lege som ble hentet inn som medisinsk ansvarlig i US Postal av Johan Bruyneel, etter sigende fordi forgjengeren Pedro Celaya var mer tilbakeholden med distribusjonen av doping. Er utestengt på livstid av USADA.

SEIERSMASKINERI: I sju år styrte Lance Armstrong og US Postal Tour de France-feltet med jernhånd, men suksessen har med årene havnet i et ganske så annerledes lys. Foto: Christophe Ena /  AP Photo / NTB Scanpix
SEIERSMASKINERI: I sju år styrte Lance Armstrong og US Postal Tour de France-feltet med jernhånd, men suksessen har med årene havnet i et ganske så annerledes lys. Foto: Christophe Ena / AP Photo / NTB Scanpix Vis mer

Pedro Celaya: Spansk lege, som fortsatt er involvert i sykkelsporten i Radioshack-Nissan. Var medisinsk ansvarlig i US Postal da Lance Armstrong kom inn i laget i 1998, og var med å starte opp dopingprogrammet. Han forlot stillingen da Bruyneel kom inn i laget, ifølge vitnene på grunn av at han tok for mye hensyn til rytternes helse. Saken mot ham er fortsatt uavklart.

Jose «Pepe» Marti: Spanjol som offisielt var trener i US Postal, men utpekes som logistikkansvarlig for lagets dopingprogram. Er utesteng på livstid av USADA.

ANKLAGEDE: Lance Armstrong og tidligere sportsdirektør i US Postal, Johan Bruyneel.Foto: AP Photo/Alessandro Trovati
ANKLAGEDE: Lance Armstrong og tidligere sportsdirektør i US Postal, Johan Bruyneel.Foto: AP Photo/Alessandro Trovati Vis mer

Michele Ferrari (59): Italiensk lege som offisielt var hentet inn som treningskonsulent for US Postal, men la i realiten til rette for systematisk dopingbruk for en rekke toppsyklister. Av USADAs vitner i US Postal har George Hincapie, Tyler Hamilton, Floyd Landis, Christian Vande Velde, Tom Danielson og Levi Leipheimer alle innrømmet å ha samarbeidet med Ferrari i årene 1999 til 2005. Er utesteng på livstid av USADA.

Tidligere lagkamerater som har vitnet mot Armstrong: Frankie Andreu (46): Tidligere proffsyklist som var lagkamerat med Lance Armstrong fra sistnevnte debuterte som profesjonell i Motorola til førstnevnte avsluttet sin proffkarriere i US Postal i 2000. Innrømmet allerede i et avisintervju i 2006 at han hadde dopet seg som aktiv. Da hadde han allerede utlevert Armstrong etter å ha blitt stevnet i forbindelse med en rettsforhandling i 2005. Som en av Armstrongs nærmeste venner var han også til stede da Armstrong, som var under kreftbehandling ved et sykehus i Indianapolis, skal ha innrømmet å ha dopet seg før han ble alvorlig syk.

Michael Barry (36): Lagkamerat med Armstrong i US Postal/Discovery Channel fra 2002 til 2005. Canadieren la opp etter at han ble ilagt en karantene av USADA på seks måneder for sine innrømmelser. Han avsluttet karrieren i Team Sky. Har forklart seg om hvordan han systematisk dopet seg under Johan Bruyneels overoppsyn gjennom alle sine år i US Postal og Discovery Channel. Han har også innrømmet å ha blitt forsynt med forbudte stoffer av lagets leger og støtteapparat.

VITNER: Tidligere US Postal-rytter Frankie Andreu. Foto:AFP PHOTO
VITNER: Tidligere US Postal-rytter Frankie Andreu. Foto:AFP PHOTO Vis mer

Tom Danielson (34): Lagkamerat med Armstrong i Discovery Channel i 2005. Nå rytter i Garmin-Sharp. Ble hentet til Discovery Channel på dr. Ferraris anbefaling etter å ha oppnådd bemerkelsesverdig gode testresultater, og ble samtidig innsatt i lagets dopingprogram. Skal blant annet ha forklart seg om at både Armstrong og Johan Bruyneel delte sine bekymringer med ham for at laget var i dopingjegernes søkelys.

Tyler Hamilton (41): Tidligere proffsyklist og lagkamerat med Armstrong i US Postal i fire sesonger fra 1998 til 2001. Var en av Armstrongs viktigste hjelpere i fjellene de første årene av Tour de France-dominansen og bodde også i etasjen over lagkameraten i samme leilighetskompleks i spanske Girona. Ble avslørt for bloddoping etter tempogullet under OL i Aten i 2004, men B-prøven var ødelagt. Havnet imidlertid på dopingjegernes krok igjen bare uker seinere under Spania Rundt. I likhet med Floyd Landis (nedenfor) nektet han i mange år for å ha gjort noe galt, men har seinere avslørt alt i avhør med både FBI og USADA, og har samtidig fortalt sin versjon av historien i boka «The Secret Race» som kom ut tidligere i høst.

VITNER: Tom Danielson. Foto:  Doug Pensinger/Getty Images/AFP
VITNER: Tom Danielson. Foto: Doug Pensinger/Getty Images/AFP Vis mer

George Hincapie (39): Tidligere proffsyklist og lagkamerat med Armstrong i elleve sesonger i Motorola (1994-1996) og US Postal/Discovery Channel (1998-2005). Armstrongs mest betrodde hjelperytter og nære venn. Har aldri offentlig kritisert Armstrong, og det var først med gårsdagens publisering av dokumentasjon at Hincapie innrømmet å ha systematisk dopet seg. Han har også innrømmet å ha sett Armstrong innta EPO og blodtransfusjoner.

Floyd Landis (37): Tidligere proffsyklist som var lagkamerat med Armstrong i US Postal fra 2002 til 2004. Sto for en av de mest bemerkelsesverdige Tour de France-comebackene noensinne i 2006, for så å bli avslørt for testosteronbruk etter først å ha blitt tilkjent seieren. Blånektet for å ha dopet seg i fire år før han i mai 2010 valgte å legge alle kort på bordet — inkludert offentlige beskyldninger mot Armstrong. Har forklart seg i samsvar med de øvrige ti vitnene fra US Postal-laget

Levi Leipheimer (38)
: Lagkamerat med Armstrong i tre perioder, først i US Postal (2000-2001), så i Astana (2009), deretter i Team Radioshack (2010-2011). Nå i Omega Pharma-Quick Step. En av de mer respekterte rytterne i sykkelfeltet med blant annet tre pallplasseringer i Grand Tours. Måtte avlegge vitnemål for en føderal jury i oktober 2010, før han gjorde det samme for USADA tidligere i år. Har forklart seg i detalj om dopingprogrammet i US Postal.  

VITNER: Tyler Hamilton. Foto: AP Photo/Peter Dejong
VITNER: Tyler Hamilton. Foto: AP Photo/Peter Dejong Vis mer

Stephen Swart (47): Tidligere proffsyklist i årene 1987 til 1995. Lagkamerat med Armstrong i Motorola i årene 1994 til 1995. Har i avhør med USADA fortalt at Armstrong tok til orde for å begynne å bruke EPO før Tour de France i 1995, og at så faktisk ble gjort.

Christian Vande Velde (36): Lagkamerat med Lance Armstrong i US Postal fra 1998 til 2003. Nå rytter i Garmin-Sharp. Var i utgangspunktet motvillig til å dope seg, men underkastet seg likevel regimet i US Postal. Ble i 2002 advart av Armstrong at han kom til å miste plassen på laget dersom han ikke fulgte dr. Ferraris retningslinjer nøyere. Har også innrømmet doping etter tida i US Postal.

VITNER:  George Hincapie. Foto: REUTERS/Stefano Rellandini/Files
VITNER: George Hincapie. Foto: REUTERS/Stefano Rellandini/Files Vis mer

Jonathan Vaughters (39): Lagkamerat med Armstrong i US Postal fra 1998 til 1999. Nå sjef i Garmin-Sharp. Valgte anonymt å innrømme doping i 2006 i et intervju med New York Times for å vise sin støtte til sin tidligere lagkamerat Frankie Andreu, som hadde gjort det samme i samme publikasjon. Valgte å samarbeide med føderale etterforskere da han ble stevnet som vitne i etterforskningen av Armstrong.

David Zabriskie (33): Lagkamerat med Armstrong i US Postal fra 2001 til 2004. Nå i Garmin-Sharp. Ble først i sitt tredje år introdusert for den organiserte dopingen i laget av Johan Bruyneel og dr. del Moral. Zabriskie hadde lovet seg selv at han aldri skulle begynne med doping etter å ha vokst opp i et hjem hvor faren var rusmisbruker, men bukket under for presset fra Bruyneel.

Tidligere konkurrenter som har vitnet: Leonardo Bertagnolli (34): Tidligere italiensk proffsyklist med fortid i blant Saeco, Cofidis, Liquigas og Lampre. Var klient hos dr. Ferrari, og har avgitt vitneforklaring til italiensk politi om dette. Har også sagt i avhør at Ferrari fortsette å forsyne utøvere med doping minst fram til 2010.

VITNER: Floyd Landis. Foto: REUTERS/Stefano Rellandini
VITNER: Floyd Landis. Foto: REUTERS/Stefano Rellandini Vis mer

Volodymyr Bileka (33): Tidligere ukrainsk proffsyklist med fortid i blant annet Discovery Channel. Var klient hos dr. Ferrari, og har avgitt vitneforklaring til italiensk politi om dette. Har også sagt i avhør at Ferrari fortsette å forsyne utøvere med doping minst fram til 2010.

Jörg Jaksche (36): Tysk, tidligere proffsyklist i årene 1997 til 2007. Har fortalt om organiserte dopingprogrammer i sin tid i både Telekom/T-Mobile og ONCE. Fikk også kjennskap til dopingprogrammet i US Postal gjennom Armstrongs tidligere lagkamerat Kevin Livingston, som gikk til T-Mobile i 2001. Dopingprogrammet i ONCE ble for øvrig, ifølge Jaksche, organisert av tidligere Postal-lege Celaya. Hans sportsdirektør Manolo Sainz, som seinere ble dratt tungt inn i den såkalte «Operación Puerto», formidlet dessuten kontakt med den beryktede dopinglegen Eufemio Fuentes.

VITNER: Levi Leipheimer. Foto:   Doug Pensinger/Getty Images/AFP
VITNER: Levi Leipheimer. Foto: Doug Pensinger/Getty Images/AFP Vis mer

Filippo Simoni (41): Italiensk proffsyklist i årene 1995 til 1999. Har fortklart seg i detalj til USADA om sine erfaringer med dr. Michele Ferrari og Lance Armstrong, som han påstår seg truet av.

Øvrige vitner: Elizabeth (Betsy) Andreu (45): Gift med Lance Armstrongs tidligere lagkamerat Frankie Andreu. Et av USADAs viktigste vitner. Har blant annet fortalt om at Armstrong innrømmet bruk av EPO, veksthormoner og steroider overfor henne og ektemannen da han ble behandlet for kreft ved et sykehus i Indianapolis i 2006. Har stått ved sin ektemanns side på barrikadene siden han innrømmet EPO-bruk i et intervju med New York Times i september 2006.

Piero Baccarossa (47): Venn av ektepartet Betsy og Frankie Andreu. Har vitnet om at Betsy Andreu fortalte at Lance Armstrong hadde innrømmet dopingbruk mens han mottok behandling for kreft ved et sykehus i Indianapolis.

VITNER: Christian Vande Velde. Foto:   Doug Pensinger/Getty Images/AFP
VITNER: Christian Vande Velde. Foto: Doug Pensinger/Getty Images/AFP Vis mer

Larry Bowers: Vitenskaplig ansvarlig i USADA. Har bidratt med en ekspertredegjørelse for om hvorvidt negative dopingprøver er et bevis på at en utøver ikke har dopet seg.

Marco Consonni (47): Italiensk advokat. Ga juridisk bistand til Det internasjonale antidopingbyrået (WADA) i etterforskningen av Michele Ferrari.

VITNER: Jonathan Vaughters.
Foto: Stian Lysberg Solum / SCANPIX .
VITNER: Jonathan Vaughters. Foto: Stian Lysberg Solum / SCANPIX . Vis mer

Renzo Ferrante (43): Italiensk polititjenestemann (Carabinieri) og statlig godkjent antidopingetterforsker. Var involvert i etterforskningen av dr. Ferrari, hans klienter, slektninger og andre involverte i potensielle brudd på dopingregelverket.

Emma O'Reilly (42): Var en del av støtteapparatet til US Postal fra 1996 til 2000. Oppdaget allerede i 1997 at det eksisterte et dopingprogram i lagets regi. Har blant annet redegjort i detalj for utviklingen av prosjektet og hvordan logistikken foregikk. Hevder at Armstrong innrømmet EPO-bruk overfor henne. Sto fram med sin historie allerede i David Walshs bok «L.A. Confidentiel» fra 2006.

VITNER: David Zabriskie. Foto: AP Photo/Christophe Ena
VITNER: David Zabriskie. Foto: AP Photo/Christophe Ena Vis mer

Dawn Polay (45): Venn av Frankie og Betsy Andreu siden ungdomstida. Har vitnet om at hun i en samtale med Betsy Andreu ble fortalt at Lance Armstrong hadde innrømmet dopingbruk mens han mottok behandling for kreft ved et sykehus i Indianapolis.

Jack Robertson (52): Sjefsetterforsker i WADA og tidligere FBI-agent. Var involvert i etterforskningen av dr. Ferrari, hans klienter, slektninger og andre involverte i potensielle brudd på dopingregelverket. Bisto USADA med kopier av eposter fra Armstrong og finansiell informasjon rundt Ferraris virksomhet.

Paul Scott (45): Grunnlegger, sjef og øverste vitenskapelige ansvarlige ved Scott Analytics, et selskap som blant annet tilbyr interne antidopingprogram for profesjonelle sykkellag. Bekjent av Floyd Landis, som formidlet informasjon og kontakt mellom den dopingtatte syklisten og USADA.

Lory Testasecca (50)
: Mangeårig venn av Betsy og Frankie Andreu. Har vitnet om at hun i en  samtale med Betsy Andreu ble fortalt at Lance Armstrong hadde innrømmet dopingbruk mens han mottok behandling for kreft ved et sykehus i Indianapolis.

Jean-Pierre Verdy
: Testdirektør ved Det franske antidopingbyrået (AFLD). Har under ed sverget på at en dopingkontroll han foretok av Armstrong i mars 2009 ikke ble gjort i henhold til regelverket. Har også fortalt at Astana-laget, som Armstrong var en del av, mottok konfidensiell informasjon om eller tidspunkt for dopingtester.

HER ligger all dokumentasjonen USADA har lagt ut i forbindelse med etterforskningen av Lance Armstrong og hans støttespillere.

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media