HJULPET ETTERFORSKERE: New York Times melder at prinsessa av Jordan, Haya Bint al-Hussein, over lengre tid har hjulpet britiske privatetterforskere med å samle informasjon bak kulissene i FIFA. Foto: Roland Thunholm / SCANPIX
HJULPET ETTERFORSKERE: New York Times melder at prinsessa av Jordan, Haya Bint al-Hussein, over lengre tid har hjulpet britiske privatetterforskere med å samle informasjon bak kulissene i FIFA. Foto: Roland Thunholm / SCANPIXVis mer

Prinsessa av Jordan

Dette er prinsessa som i hemmelighet har jobbet med å felle FIFA

Prinsesse Haya Bint al-Hussein har flere FN-verv, er æresmedlem i den internasjonale paralympiske komité og er gift med en av verdens rikeste menn.

(Dagbladet): Haya Bint al-Hussein (43) er prinsesse av Jordan og kona til statsministeren i De forente arabiske emirater, sjeik Mohammed bin Rashid Al Maktoum.

I over ett år har hun i hemmelighet hjulpet britiske etterforskere med å avdekke korrupsjon i internasjonal fotball. Det skriver New York Times.

Det internasjonale fotballforbundet (FIFA) har vært preget av store skandaler de siste årene. Ifølge avisa er det uklart hva slags informasjon prinsessa har hentet inn i samarbeid med etterforskerne, men uansett tyder det på at det kan ligge flere hemmeligheter under overflaten.

Haya Bint al-Husseins bror, Ali bin al-hussein har for øvrig vært blant kandidatene til å bli FIFA-president to ganger (2015 og 2016). Selv har prinsessa vært en profesjonell sprangrytter og president for Det internasjonale rytterforbundet (FEI).

Brorens president-kandidatur

GIFT: Prinsesse Haya Bint al-Hussein og Mohammed bin Rashid Al Maktoum. Foto: Dominic O'Neill/SilverHub/REX/Shutterstock
GIFT: Prinsesse Haya Bint al-Hussein og Mohammed bin Rashid Al Maktoum. Foto: Dominic O'Neill/SilverHub/REX/Shutterstock Vis mer

Som nevnt har FIFA vært preget av store skandaler de siste årene. Det hele toppet seg da daværende president Sepp Blatter og UEFA-president Michel Platini ble utestengt fra all fotball i åtte år etter at omfattende korrupsjon ble avslørt i 2015.

Siden den tid har internasjonale myndigheter fortsatt å rydde opp i organisasjonen. Spanias fotballpresident Angel Maria Villar er den siste i rekken som har blitt pågrepet av politiet, mistenkt for korrupsjon.

Etterforskerne i firmaet Quest - som prinsesse Haya samarbeider med - skal ved to anledninger ha delt informasjon med amerikanske myndigheter.

Både prinsessa og broren har overfor New York Times valgt å ikke kommentere om de for tida samler informasjon, men bekrefter derimot at de har jobbet med etterforskerne.

SPRANGRYTTER: Prinsesse Haya i aksjon i VM i 2002. Foto: AP Photo/Ramon Espinosa
SPRANGRYTTER: Prinsesse Haya i aksjon i VM i 2002. Foto: AP Photo/Ramon Espinosa Vis mer

- Da broren min spurte om jeg ville styre hans kandidatur mot å bli FIFA-president, fant vi ut av integritet skulle være nøkkelordet. Quest sørget for at vi til enhver tid handlet med integritet, samtidig som de beskyttet vår kampanje fra det som var utallige uetiske henvendelser ved å melde det videre. Jeg har valgt å fortsette å samarbeide med Quest, sier prinsesse Haya til avisa.

I en uttalelse sier også prins Ali at han har rapportert en hel del «uetiske henvendelser».

FEI-president og FN-verv

BROREN: Prins Ali, som stilte til valg som FIFA-president i 2015 og 2016. Han tapte begge gangene. Foto: Martial Trezzini/Keystone/AP
BROREN: Prins Ali, som stilte til valg som FIFA-president i 2015 og 2016. Han tapte begge gangene. Foto: Martial Trezzini/Keystone/AP Vis mer

Prinsesse Haya er søsteren til Jordans kong Abdullah II. Hun er utdannet i England ved blant annet anerkjente Oxford University, der hun har en grad i filosofi, politikk og økonomi.

Siden hun var liten har hun vært en aktiv rytter, og konkurrerte internasjonalt allerede som 13-åring. Hun var den første kvinnen til å representere Jordan i internasjonal ridning. 43-åringen deltok i OL i 2000, der hun også var flaggbærer.

I tillegg til å være president i FEI har hun også hatt verv i IOC, og er æresmedlem i den paralympiske komité.

I 2004 giftet hun seg med en av verdens rikeste menn, sjeik Mohammed bin Rashid Al Maktoum - som også er statsminister i De forente arabiske emirater og emiren av Dubai.

Prinsesse Haya ble den første araberen - og første kvinne - til å være ambassadør for FNs World Food Programme, organisasjonens spydspiss i kampen mot sult. I 2007 ble hun fredsambassadør i FN.