HARDHAUS-IMAGE: Håvard Nordtveit fikk slått ut tanna av Bernt Hulsker for litt over to år siden. Men det er først det siste halvåret at han har spilt fotball uten den falske tanna, slik Joe Jordan gjorde i velmaktsdagene. 
Foto: Son Nguyen / Scanpix
HARDHAUS-IMAGE: Håvard Nordtveit fikk slått ut tanna av Bernt Hulsker for litt over to år siden. Men det er først det siste halvåret at han har spilt fotball uten den falske tanna, slik Joe Jordan gjorde i velmaktsdagene. Foto: Son Nguyen / ScanpixVis mer

Dette er resultatet av Nordtveits «Hulsker-mareritt»

Nektes å spille fotball med falsk tann.

KØBENHAVN (Dagbladet): Det er noe nostalgisk og ujålete med en fotballspiller som mangler ei fortann eller tre.

Joe Jordan var kjent som en hardhaus da han herjet på engelske fotballbaner på 70-tallet, og ikke uten grunn, etter å mistet fire tenner da han kastet hodet fram i en reservelagskamp for Leeds.

Fullt så glissent er det ikke i tanngarden til Håvard Nordtveit. Men landslagstroppens yngstemann har kunnet vise fram et «Joe Jordan light»-smil på treningene denne uka, som stammer fra et ublidt møte med albuen til Bernt Hulsker sommeren 2009.

- Det er Hulsker-marerittet, det, sier Nordtveit til Dagbladet og flirer.

- Jeg spilte i Lillestrøm, og i en kamp mot Start på Åråsen slo han den ut. Jeg har gått et halvt år uten tann nå, for jeg kan ikke spille med den falske tanna jeg har fått satt inn. Får jeg et lite slag i den, kan det ødelegge hele prosessen som jeg holder på med.

- De reiv tanna rett ut
- Hva slags prosess?

- Den (tanna) kan skru opp i tannkjøttet, så jeg må vente til det gror. Denne måneden skal jeg få et skikkelig implantat skrudd inn, og da slipper jeg å skifte til tannbeskytter hele tida, sier Nordtveit.

ORIGINALEN: Joe Jordan fikk tilnavnet "Jaws" på grunn av sine manglende fortenner. Den tidligere Leeds- og Manchester United-spissen var kjent som en skikkelig hardhaus på banen, og i våres fikk Gennaro Gattuso erfare at Jordan ikke er blitt noe mykere med åra - tannimplantater til tross. Foto:    AFP PHOTO / GIUSEPPE CACACE
ORIGINALEN: Joe Jordan fikk tilnavnet "Jaws" på grunn av sine manglende fortenner. Den tidligere Leeds- og Manchester United-spissen var kjent som en skikkelig hardhaus på banen, og i våres fikk Gennaro Gattuso erfare at Jordan ikke er blitt noe mykere med åra - tannimplantater til tross. Foto: AFP PHOTO / GIUSEPPE CACACE Vis mer

Den ekte tanna viste seg umulig å sette inn igjen.

- De prøvde jo, men den var knekt i tre biter oppi tannkjøttet. Da jeg kom til Tyskland reiv de den rett ut, det var blitt betennelse som kunne spre seg til alle kanter. Så da ble det slik som nå.

- Du får jo fort et hardhaus-image uten fortann?

- Det kan være positivt, det! Det er faktisk litt slitsomt, og vanskelig å puste innimellom. Men man blir vant med det, sier Nordtveit.

Ikke bekymret for U21-resultatene
I kveld skulle han i utgangspunktet vært med U21-landslaget i Island for å spille EM-kvalifisering. I stedet er han med A-landslaget til København, der han trolig må varme benk eller tribune mot danskene i morgen.

- Greit å være med her i stedet?

- Jeg skulle gjerne vært på Island og gjort mitt beste for norsk seier, men jeg er veldig happy med å være her, sier Nordtveit.

HER RYKER TANNA: Håvard Nordtveit ligger utslått på bakken etter å ha fått Hulskers albue i kjeften. Tanna ble forsøkt satt inn igjen, men tyske leger fjernet den umiddelbart da de fikk se tannkjøttet hans. Foto: THomas Rasmus skaug / Dagbladet
HER RYKER TANNA: Håvard Nordtveit ligger utslått på bakken etter å ha fått Hulskers albue i kjeften. Tanna ble forsøkt satt inn igjen, men tyske leger fjernet den umiddelbart da de fikk se tannkjøttet hans. Foto: THomas Rasmus skaug / Dagbladet Vis mer

Fem av de seks siste kampene til U21-landslaget har endt med tap, hvorav et foreløpig lavmål ble nådd med 0-3-tapet mot Skottland sist.

Nordtveit mener det skorter litt på mental tøffhet.

- Den siste kampen mot Skottland var noe av det dårligste vi har spilt noen gang. Det går mye på det mentale når vi får en baklengs, da synker man litt som fotballspiller hvis man ikke er mentalt sterk nok. Vi er et ungt lag som vil variere mye i prestasjonene. Vi pleier gjerne å være best de første 20 minuttene i hver omgang, og etter det går det bare en vei. Får vi et mål imot går vi enda lenger ned. Men det bor mer enn nok kvalitet i laget til å ta poeng mot Island (som deltok i sommerens U21-EM, journ.anm), sier Nordtveit.

- Er det sånn at vi bør bekymre oss for rekrutteringen opp til A-landslaget?

- Nei, det er mange lovende spillere der. Noen av dem gjør det bra i Tippeligaen, nå må enda flere prøve å ta det neste hakket for å prestere på det internasjonale nivået. Hver enkelt må gå inn i seg selv, og gi enda mer gass, is tedet for å ta det litt rolig, sier Nordtveit.