Haaland hattrick i Dortmund-debuten

Dette er rett og slett galskap

Det er mange måter å fjerne forventningspress på. Erling Braut Haaland gjorde det han kan best, han scoret hat trick i løpet av en snau omgang.

ES IST VERRÜCKT: Ordene tilhører sidemannen på pressetribunen, og han vrælte dem ut da Erling Braut Haaland scoret 5-3 og sørget for hattrick i løpet av sine 34 første minutter i Bundesliga. Han har selvfølgelig helt rett. Det ER galskap. FOT: EPA / NTBSCanpix
ES IST VERRÜCKT: Ordene tilhører sidemannen på pressetribunen, og han vrælte dem ut da Erling Braut Haaland scoret 5-3 og sørget for hattrick i løpet av sine 34 første minutter i Bundesliga. Han har selvfølgelig helt rett. Det ER galskap. FOT: EPA / NTBSCanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert
  • Augsburg-Borussia Dortmund 3–5 (1–0)

AUGSBURG (Dagbladet): Det første målet tok 183 sekunder å score, det andre kom etter 14 minutter og det tredje feide han inn med venstrebeinet etter 23 minutter i Bundesliga. Og enda bedre enn det, det overrasker ingen. For det er sånn han er, Erling Braut Haaland, han er en maskin.

En målmaskin.

En gutt født til å score mål.

ERLING BRAUT HAALAND var klar på 2–1 til Augsburg (55), kom inn på 3–1 (56), og allerede etter at 62 minutter, da Marco Reus blåste sin tredje kjempesjanse i kampen, burde det stått 3–4. Det er bare en grunn til det. Han er 19 år, kommer fra Norge og fikk sidemannen min på pressetribunen her i Augsburg – en av to nettmedarbeidere for hjemmesida til Borussia Dortmund – til å reise seg med knyttede never og vræle "Es ist verrückt".

Før han tok seg i det og oppgraderte opplevelsen av guttens tredje scoring til "Er ist verrückt!".

Han kunne ikke hatt mer rett.

Det Erling Braut Haaland holder på med er galskap.

Uavhengig av alder og nivå.

Det Erling Braut Haaland bedriver er ekstrem sjelden vare.

AT GUTTEN ER god visste vi fra før. Høsten 2019 – med 28 scoringer på 22 kamper i alle turneringer, åtte av dem på seks kamper i Champions League (to innhopp) – beviste det. Men at også dette nivået skulle tas uten videre tilpasning og akklimatisering – nærmest som en selvfølge – forteller ikke bare hvem Erling Braut Haaland er, eller hvor brutalt god han er i tidlig alder.

Det bærer også med seg utsikter om hvilken fotballspiller han kan bli, gitt tid, veldig mye mer læring og erfaring.

DET KOMMER TILSYNELATENDE av seg selv for Erling Braut Haaland. Intet mindre. Og det går av seg selv. I tillegg til det naturen ga ham spiller han på instinkt og magefølelse.

Han har ingen sperrer, han har ingen frykt.

Han er et av fotballens naturtalenter.

DA HAN GIKK fra Bryne til Molde var det positivt at nivået ble tatt relativt fort. Det samme da det etter hvert løsnet som Salzburg-spiller i kjølvannet av de de ni scoringene mot Honduras i U20-VM sist sommer. Og da han scoret hat trick i sin første omgang i Champions League, og fortsatte høsten med å gå på vannet i verdens mest prestisjetunge klubbturnering, ante plutselig alle som har fulgt ham på veien at Erling Braut Haaland kan bli noe helt spesielt.

Etter guttens 34 første minutter i Bundesliga føler vi oss ganske sikre.

Himmel og hav for en debut.

Himmel og hav for et signal å sende planeten Volleywood som 19-åring.

DET ER BEDRE å prøve og mislykkes, enn å spille på det sikre og ikke skape noe som helst. Erling Braut Haaland gjør det. Han prøver. Han prøver fordi han er modig og uredd.

Han prøver fordi det usikre alltid har større oppside enn det sikre.

OPP GJENNOM ÅRA har jeg beundret tankesettene og filosofien til våre to siste landslagstrenere i hopp. Det er lenge siden jeg tok til ordet for at Mika Kojonkoskis "normal is enough" bør være en læresetning for alle som lever med prestasjonsangst, eller som vil for mye når konkurransen er der. Her jeg sitter nå, på WWK Arena i Augsburg, er det Alexander Stöckls "Uten risiko kommer man ingen vei, det å ta risiko er å ta ansvar" som slår meg. Og Erling Braut Haaland er som snytt ut av begge disse filosofiene.

Normalen hans er nok fordi normalen er å ta risiko.

Som igjen er å ta ansvar.

NOEN GANGER BLIR man bare glad når man ser en fotballkamp. Augsburg-Borussia Dormund var av den typen. Jeg dro til Augsburg med et håp om å se en norsk tenåring få sine første minutter i Bundesliga. Jeg drar med overbevisningen om at Erling Braut Haaland er vår nye stjernespiller. Og det handler ikke bare om det han selv gjør gjennom alle sine gode aksjoner.

Det handler like mye om alt spillerne rundt ham er i stand til å gjøre for Erling Braut Haaland.

Dortmund og Erling Braut Haaland er hånd i hanske.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer