Dette er rytterne og ekspertenes beste minner fra årets Tour de France

- Det beste minnet mitt er vel da jeg fikk lov å kjøre i den grønne trøya.

MANGE MINNER: De fleste husker nok bussen som kjørte seg fast i målområdet tidlig i Tour de France, Edvald Boassons skulder-skade som sendte ham hjem, Chris Froomes maktdemonstrasjon i sammendraget, og de andre norske gutta som ga oss mye moro underveis. Foto: Cornelius Poppe / NTB Scanpix
MANGE MINNER: De fleste husker nok bussen som kjørte seg fast i målområdet tidlig i Tour de France, Edvald Boassons skulder-skade som sendte ham hjem, Chris Froomes maktdemonstrasjon i sammendraget, og de andre norske gutta som ga oss mye moro underveis. Foto: Cornelius Poppe / NTB ScanpixVis mer

• Følg den siste etappen i årets Tour de France i vårt studio fra 17.30!

ANNECY-SEMNOZ (Dagbladet): Bussen som kjørte seg fast i målområdet, Cavendish som eksploderte i lagbussen, Edvald Boasson Hagens stygge velt. Minnene fra årets Tour de France er mange, og vi har bedt ryttere og eksperter oppsummere det 100. Tour de France.

Lars Petter Nordhaug hadde en av sine aller beste dager i Tour de France opp de siste knallharde 10,7 kilometerne til Annecy-Semnoz. Det er også klatreminnene den norske Belkinrytteren sitter igjen med fremst i minneboka når han oppsummerer blodslitet overfor Dagbladet rett etter målgang.

- Det beste minnet mitt må jo være Alpe d'Huez-etappen med alle nordmennene langs løypa. Helt klart det, sier Lars Petter Nordhaug, og legger ikke skjul på at han gleder seg til å komme hjem også.

Fikk tillit
- Det gjelder bare å takke alle dem som heier hjemme, venner og familie, og all fansen langs veien. Alle som gjør dette her til en stor opplevelse.

Nordhaug byttet fra Team Sky til nederlandske Belkin for å få lov til å sykle Tour de France. Med en femtiende plass totalt, og som lojal hjelperytter, har han bevist at han var verdig tilliten fra nederlenderne.

- De viste meg tillit og ga meg plass i touren, så jeg er veldig fornøyd med at jeg kan levere noe tilbake, sier Nordhaug.

Grønne minner
Også Alexander Kristoff debuterte i Tour de France. Katjusja-rytteren var svært aktiv på de første etappene, mens når stigningene begynte var spurtkanonen mest opptatt av å komme seg med feltet til avslutningsetappen i Paris.

- Det beste minnet mitt er vel da jeg fikk lov å kjøre i den grønne trøya. Selv om jeg ikke hadde den, jeg fikk jo låne den av Kittel, så var det utrolig kult å kjøre den andre dagen i grønn trøye, sier Kristoff til Dagbladet.

Det blir ingen skikkelig Tour de France uten John og Mads Kaggestad, og de to ekspertene delte også sine beste minner med dagbladet i går.

God stemning - For meg er det beste minnet fra Col de Manse til Alpe d'Huez, på grunn av at det var så god stemning og de store hordene med mennesker - som er en viktig del av Touren, sier Mads Kaggestad om etappen hvor rundt 700 000 mennesker hadde møtt opp for å hylle rytterne på den harde fjelletappen.

- Det var jo vanvittig med folk der, det var helt rått. Så folkelivet og stemningen er mitt beste minne. Måten menneskene hedrer rytterne er så flott, og hvordan de venter i timesvis, er en flott del av Tour de France, sier Kaggestad, som også helt klart ikke vil glemme at han selv fikk se rittet blant publikum under den første uka på Korsika.

- Jeg fikk sugd til meg den stemningen, og det var gøy.

Chris Froome Johan Kaggestad har hele tiden hatt Chris Froome som sin favoritt til å vinne sammenlagt. Derfor er også briten med i sykkelekspertens beste minne fra årets Tour de France.

- Da Chris Froome vant Mont Ventoux, for da vant han egentlig Tour de France. Så det er mitt beste minne, sier Johan Kaggestad om den 15. etappen på fjellet som omtales som «Det skallede fjellet».

I dag skaper Chris Froome et nytt minne. Da skal briten kose seg på sjarmøretappen før han blir kronet som vinner av årets Tour de France.

Hva husker du best?