Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Sport

Mer
Min side Logg ut

Armageddon i sjakk

Dette er sjakkens mest fryktede parti

Fabiano Caruana og Magnus Carlsen har spilt et forbausende jevnt VM. Onsdag skal det hele avgjøres med hurtigsjakk - kanskje lynsjakk - og kanskje armageddon.

TIL OMSPILL: Magnus Carlsen og Fabiano Caruana skal onsdag ut i et omspill om VM-tittelen. Det kan ende i armageddon. Foto: Terje Bendiksby / NTB scanpix
TIL OMSPILL: Magnus Carlsen og Fabiano Caruana skal onsdag ut i et omspill om VM-tittelen. Det kan ende i armageddon. Foto: Terje Bendiksby / NTB scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

I dag skal det avgjøres. Enten Magnus Carlsen (27) eller Fabiano Caruana (24) kan i kveld kalle seg verdensmester i sjakk.

De to har spilt et forbausende jevnt mesterskap, der samtlige tolv partier av den tradisjonelle langsjakken har endt med remis.

Det gjør at de i dag må ut i omspillet for å kåre en verdensmester.

10 BESTE: GM Daniel King går gjennom Magnus Carlsens 10 beste avslutninger fram til 2013. Her et parti fra Magnus Carlsen var 11 år gammel og møtte Adnan Orujov. Dette er den første av i alt 11 videoer i serien. Video: Daniel King/YouTube.com/PowerPlayChess Vis mer

Omspill

Omspillet åpner med hurtigsjakk. Der får spillerne bare 25 minutter hver, pluss ti sekunder ekstra per trekk, til å avgjøre partiet.

Det vil bli spilt totalt fire slike partier, og spilleren med flest poeng sammenlagt blir verdensmester.

Blir det remis også her, går VM-sluttspillet til lynsjakk.

Det skal da spilles to partier, ett med hvit og ett med svart for begge spillerne. Totalt har hver spiller kun fem minutter betenkningstid på hele partiet, med tre sekunder tillegg per trekk.

Hvis det ikke avgjøres her heller, spilles to nye lynsjakkpartier.

Skulle det da fortsatt ikke være kåret en vinner, går det til fryktede armageddon.

Reglene

Reglene er enkle. Her skal det kåres en vinner:

Først utføres det en trekning. Vinneren av trekningen får velge først, og han har valget mellom følgende alternativer: Hvite brikker og fem minutters betenkningstid, eller svarte brikker og bare fire minutters betenkningstid.

Dette høres i utgangspunktet ut som et veldig enkelt valg - både hvit og mer tid - men haken er at spilleren som får hvit må vinne. Ved remis (uavgjort) er det spilleren med svarte brikker som blir verdensmester.

Hvis partiet varer i mer enn 60 trekk vil spillerne få tre sekunder ekstra betenkningstid per trekk, som starter fra trekk 61.

FIDEs VM-manual kan du lese her.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!