<strong>FOR ALT DET ER VERD:</strong> Alexanser Søderlund har funnet scoringsformen og leverte to mål i Maribor. Det gir Rosenborg et solid forsprang før hjemmekampen på Lerkendal. Kommer RBK ut på topp er laget garantert gruppespill i Europa League. den økonomiske gevinsten kan runde pluss ett hundre millioner kroner allerede tirsdag til uka. Foto: Primoz Lovric / NTB scanpix
FOR ALT DET ER VERD: Alexanser Søderlund har funnet scoringsformen og leverte to mål i Maribor. Det gir Rosenborg et solid forsprang før hjemmekampen på Lerkendal. Kommer RBK ut på topp er laget garantert gruppespill i Europa League. den økonomiske gevinsten kan runde pluss ett hundre millioner kroner allerede tirsdag til uka. Foto: Primoz Lovric / NTB scanpix Vis mer

Champions League-kvalifisering: Maribor-Rosenborg

Dette er sjansen Rosenborg har ventet på siden FCK i 2010

En perfekt bortekamp har satt Rosenborg i posisjon til å tjene mye over ett hundre millioner kroner. Nå må hjemmekampen prioriteres foran alt annet.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
  • Maribor-Rosenborg 1–3 (0–0)

NOEN GANGER FALLER de fleste brikkene på plass samtidig. For Rosenborg, som spilte en perfekt bortekamp, var det kvelden for sånt i Maribor, Slovenia. Og når marginene finner sin plass ved siden av dyktighet, spiller det egentlig ingen rolle at en av de viktigste spillerne var uaktuell fra start (Anders Konradsen), og at en kanskje enda viktigere forsvarsspiller (Tore Reginiussen) ble skadet før kvarteret var spilt.

7. august 2019 var en ny stor Rosenborg-kveld i Europa.

Klarer laget å ta vare på ledelsen, vil sesongen langt på vei være reddet.

TIRSDAG TIL UKA, 13. august, spilles returkampen på Lerkendal. Førstkommende lørdag møter Rosenborg Tromsø på Lerkendal. Det er tre dager mellom kampene, akkurat som det var mellom hjemmekampen mot BATE Borisov og bortekampen i Sarpsborg.

Hva gjør Eirik Horneland med det?

DA SARPSBORG VAR i en tilsvarende posisjon for et år siden, valgte Geir Bakke å gå «all inn» i Europa gjennom å nedprioritere to kamper i Eliteserien. Sarpsborg-treneren stilte med et redusert mannskap i Bergen (0–2) fire dager før den første play off kampen mot Maccabi Haifa (3-1).

Fire dager før returkampen i Israel brukte han et rent B-lag mot Kristiansund hjemme (1-2).

GEIR BAKKE VAR aldri i tvil selv om valgene førte til kritikk og diskusjoner, og Sarpsborg kom ut på topp og tok seg til et historisk gruppespill som ga dem 65 millioner i brutto inntekter. Slår Rosenborg Maribor over to kamper blir i hvert fall ikke bruttoen lavere på Lerkendal, den blir mest sannsynlig høyere. Og det vil være som penger på bok, så lenge play off plassen til Champions League sikrer en plass i gruppespillet i Europa League.

Dermed handler ikke Maribor-returen bare om en siste og helt avgjørende mulighet til å nå pengebingen i fotballens forjettede land.

Den handler også om en garantert trøstepremie på 50 millioner kroner (fem millioner euro) for de tapende play off-lagene, seks Europa League-matcher, to av dem kanskje mot Manchester United, og minst 80 millioner bruttokroner til en økonomi som sliter med balansen.

Inngangsbilletten til Champions League 2019/2020 er 150 millioner kroner (15,25 millioner euro) før TV og publikumsinntekter, seirer i hver av de seks gruppespillkampene honoreres med 27 millioner kroner, og uavgjort med ni millioner.

Skal Pål André Helland starte en fotballkamp denne høsten, bør han i hvert fall starte mot Tromsø.

Selv om 3–1 ledelsen er stor, gir den ingen garantier.

DERFOR MENER JEG Eirik Horneland må gjøre som Geir Bakke, prioritere Europa og rotere på laget som møter Tromsø lørdag ettermiddag. Risikoen, fordi stallen har dybde, er ikke veldig stor, selv om Rosenborg er på etterskudd og trenger alle poeng i Eliteserien. Og den forrige eliteseriekampen i Sarpsborg viste tydelig at flere av Rosenborg-spillerne var preget av påkjenningen mot BATE Borisov tre dager tidligere.

Når Maribor kommer til Lerkendal er det spilt tre kamper til de siste ti dagene.

SELV OM KONTINUITET i relasjonenes og samhandlingens navn står høyt på Eirik Hornelands prioriteringsliste, bør optimalisering av mulighetene inn mot Rosenborg-Maribor stå enda høyere. I første omgang handler det om et gruppespill som kan redde RBK-økonomien i 2019.

Klarer man det ,er den potensielle bonuspremien – et gruppespill i Champions League – i hvert fall det dobbelte av det trøstepremien og Europa League genererer.

Har Rosenborg råd til ikke å gå for hovedpremien, når muligheten virkelig er der for første gang siden F.C. København var play off-motstander i 2010?

Nei, jeg tror ikke det.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer